Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Fiskbiff av vildfångad braxen, innovativt, gott och klimatsmart

Tänk en riktigt god, hälsosam och näringsrik fiskbiff gjord på den finaste färsen från svenska vilda fiskar. Tänk dessutom att fisken finns i överflöd och att fisket har positiv effekt för havet. Nu finns nyheterna panerade fiskbiffar och fiskfärs med mild, fin smak. Ett hållbart inslag på menyn!

Tack vare ett spännande samarbete mellan fiskproducenter och tongivande miljöorganisationer runtom Östersjön finns nu färs från de hittills underutnyttjade fiskarna braxen och id. Det är välrenommerade Guldhaven Pelagiska i Kalix som producerar produkterna.

Provtagningar ger klartecken

Braxen och id samlar, sannolikt tack vare sin låga fetthalt, inte på sig miljögifter. De är fullgoda livsmedel utan några som helst restriktioner på det sätt som ibland kan förekomma kring fet fisk från Östersjön. Livsmedelsverket, som har tagit del av provtagningar, bekräftar att resultaten ­ligger långt under gränsvärden för försäljning.

Att fenomenet att äta färs från braxen och id är nytt råder inget tvivel om. Och, som alltid när man ska etablera en ny råvara, är det en resa som också innebär att bemöta förutfattade meningar. Så var det även för torsken en gång i tiden – för att inte tala om tofu, vegetariska biffar och kött från vildsvin.

Frida Ronge ger tummen upp

Den prisbelönta kocken och MSC-ambassadören Frida Ronge var en av de första att prova Braxa Fiskbiff.

Hon tycker att de är flexibla och lätt kan komponeras i olika rätter och med olika smaker. Frida har också skapat flera recept med fiskbiffarna.

Manillaskolan i Stockholm är en av de skolor som har haft Braxa Fiskbiff på menyn.

"Vi serverade fiskburgare till lunch och eleverna var supernöjda och många ville ta om. Vi tycker att biffarna är utmärkta", säger Sandra Mikkelborg, kökschef på Manilla­skolan.

Möjlighet för fler fiskare

"Från början kommer all fisk från Bottenviken men planen är att samarbeta med fler fiskare längs svenska Östersjökusten. En grundförutsättning är att fisket sker på ett hållbart sätt med skonsamma redskap", säger Teija Aho, vd för Guldhaven.

Guldhaven är ett nytänkande företag som gör allt för att hitta användningsområden för de råvaror som finns tillgängliga lokalt. För att rensa fisken har Guldhaven en ny utrustning och produktions­linje som smidigt tillvaratar fiskköttet.

Förstekt fiskbiff av vildfångad braxen

Martin & Servera uppdaterar kontinuerligt sitt hållbara sortiment och är glada över att erbjuda fiskbiffarna och färsen i sitt sortiment.  Fiskbiffarna steks manuellt, är gluten och mjölkfria och görs på i huvudsak ekologiska och KRAV-märkta ingredienser. Smaken är mild och fin och tillagningsmöjligheterna är oändliga.

Handla direkt i vår e-handel

Braxa fiskbiff från Kalix förstekt 7kg
349492, KALIX, Sverige
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Fri från gluten
  • Fri från soja
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Braxa fiskfärs från Kalix 1kg
354894, Guldhaven, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Norrland
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

För ett friskt Östersjön

Finland var först ut att lansera biffar gjorda på braxen, id och mört. Idag, tre år efter lanseringen, är produkterna storsäljare och fiskarna har nått högt anseende som sjömat. Tack vare framgången i Finland initierade den nordiska marin- och kulturorganisationen John Nurminens Stiftelse att ta idén till Sverige, genom projektet Baltic Fish som finansieras via fonden Baltic Sea Action Plan.

Race For The Baltic

I Sverige har Guldhaven ett nära samarbete med stiftelsen Race For The Baltic. Race For The Baltic arbetar med konkreta projekt för Östersjön och fiske av braxen och id är identifierat som ett effektivt sätt att återvinna näringsämnen och därigenom minska övergödningen i havet. För att säkerställa hållbart fiske, hälsoaspekter samt datainsamling samarbetar man med regionala och nationella myndigheter samt Sveriges Lantbruksuniversitet.

Läs mer

Kunskap

MSC – Gör ett bra drag. Välj den blå fisken – för alla världens hav

Gör gott i havet samtidigt som du tillagar fisk i restaurangköket. Välj därför alltid fisk från ett spårbart och hållbart fiske. Som partner till MSC vill vi gärna vara med och berätta om märket, för att på så vis bidra till att vi har fisk både idag och i framtiden.
Kunskap

Ett brett sortiment av fisk och skaldjur

Oavsett om du jobbar i köket på en förskola eller på krogen, har vi de fisk- och skaldjursprodukter du behöver. Sortimentet spänner från fiskbullar och fiskpanetter till hummer och löjrom. Hos oss får du en bredd i sortimentet, trygga inköp och bra priser.
Regionalt

Guldhaven

Guldhaven satsar på det lokala fisket och att vidareförädla den lokala fiskråvaran. Produktionen sker i nya moderna och miljövänliga lokaler. Stort fokus för dem ligger på fisket av Kalix löjrom och MSC-märkt siklöja.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.