Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Hydrotermiskt processade fullkornsprodukter – underlättar upptaget av mineraler från fullkorn
Inspiration

Hydrotermiskt processade fullkornsprodukter – underlättar upptaget av mineraler från fullkorn

I projektet Mineralskiftet vidareutvecklar Axfoundation, MatLust och Hidden in Grains en innovativ teknik för att ta fram nästa generation goda och nyttiga spannmålsprodukter. Metoden, som kallas hydrotermisk processning, gör att kroppen kan ta upp nästan lika mycket mineraler från fullkorn som från kött.
I projektet Mineralskiftet samarbetar en bredd av aktörer för att utveckla nästa generation smakrika och hälsosamma fullkornsprodukter av korn, råg och vete där en större andel mineraler blir tillgängliga för kroppen att ta upp. I grunden för projektet ligger en innovativ metod framtagen av forskarna bakom företaget Hidden in Grains, så kallad hydrotermisk processning. Tekniken innebär förenklat att spannmål under noggrant övervakade processer blötläggs under en viss tid och temperatur.

Den nya hydrotermiska maten har utvecklats i en pilotanläggning på Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara mat vid Torsåker gård i Uppland. Alla testodlingar är helt ekologiska och allt avfall återförs till jorden via den egna komposten.

Behandling av fröerna underlättar mineralupptaget

När växtbaserade livsmedel i allt större utsträckning ersätter animaliska produkter ökar kraven på att dessa ska tillgodose våra behov av mikronäringsämnen, som järn och zink. De flesta barn och unga äter en bra kost som ger den näring de behöver, med undantag för järn och fullkorn. Mer än 80% av tonårsflickor äter en kost som inte når upp till rekommenderat dagligt intag för järn och nästan en tredjedel av unga kvinnor har brist på järn (Riksmaten Ungdom 2017). Även tonårspojkar får för lite järn, men de har framför allt mycket stort behov av zink.

Människan har väldigt svårt för att ta upp mineraler direkt från spannmål. Enkelt uttryckt får vi lättare i oss mineralerna om de först passerat genom en ko. Om vi i stället för kött ska äta spannmålet direkt själva måste fröerna behandlas. 

Näringen finns där – vi behöver se till att dra nytta av den

Den nya hydrotermiska processen bygger vidare på gamla traditioner och kombinerar tempererad blötläggning med mjölksyra. För att frigöra mineraler ur fröer har våra förfäder genom årtusenden använt metoder som groddning, mältning, blötläggning, fermentering, surdegsjäsning, stampning eller rostning. Behandlingarna gör att våra kroppar kan ta upp mer av fröets mineraler. Men i dagens processade livsmedel har detta oftast glömts bort eller ansetts för dyrt. 

Fröerna är av naturen noga med att inte vilja dela med sig av sina mineraler, som ska sparas till den dag de kan gro och föra sitt eget släkte vidare. Ett ämne som heter fytat binder ihop fosfor och andra mineraler så starkt i en så stor och komplicerad molekyl att den inte kan tas upp i våra tarmar. När fröet börjar gro frigörs ett enzym som kallas fytas som löser upp bindningen. Då blir mineralerna tillgängliga även för oss. Näringen finns där – vi behöver se till att dra nytta av den.

Hydrotermiskt bulgur av korn i sortimentet

Vi har hydrotermiskt behandlat bulgur från Warbro kvarn i Martin & Serveras sortiment. Du hittar artikeln nedan.
 

Läs också

Bulgur av korn HT 2kg
127561, Warbro Kvarn / Hidden in Grains, Sverige
{{jmfprisString}} {{jmfPrisDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Inspiration

Nordisk råvara: Traditionella och otraditionella grödor skonsamt odlade i svenska jordar

Nordisk Råvara letar i det svenska kulturarvet efter äldre sorter som glömts bort eller är på väg att försvinna. Grödor som minskar miljöbelastningen och bidrar till att reparera miljön. Resultatet blir råvaror av hög kvalitet, med fina näringsvärden – och de smakar fantastiskt.
Inspiration

Torsåker gård: Ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem

Åkrar, experimentträdgård och en ladugård med fyra testkök och bageri - en plats för innovatörer att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.