Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Probiotika – nyckeln till framgång för Mas de Subirá

Handla

Mas de Subira Priorat 75cl
772939, Mas de Subira, Spanien
{{jmfPrisPerEnhetString}} {{jmfPrisPerEnhetDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Med ett stort engagemang för hållbar produktion skapar vinmakaren Judit Llop ett kraftfullt vin som inte bara smakar gott utan strävar mot att göra gott för naturen.

Vindistriktet Priorats unika läge, med dramatiska och terrasserade vinodlingar på mellan 100 och 1000 meters höjd, reflekteras i det röda vinet Mas de Subirá. Ungefär 15 mil väster om Barcelona i Spanien produceras koncentrerade, komplexa och lovprisade viner. Det är bergigt och kargt, med jordmånen Licorella, som består av vulkanisk skifferjord och röd kvarts.

En driven vinmakare med hela processen i fokus

Judit Llop, vinmakare för Ferrer Family Wines, talar passionerat om sitt vin och sin vingård. Hennes föräldrar ägde en vingård i Tarragona, Spanien, och det var självklart att hon skulle ta över vinmakartyglarna en dag.

"Vingården är inte bara mitt jobb, det är mitt liv." förklarar Judit. "Mina barn lever här och jag vill att de ska växa upp i en genuint bra miljö. Jag har en stor passion för hela livscykeln hos vinet och älskar att vara med i hela processen – inte bara i druvblandningen."

Probiotika – med hänsyn till natur och människan

Den viktigaste framgångsfaktorn för att överleva och utvecklas är hållbar förnyelse. Judit Llop förklarar att de under många år, precis som andra vinmakare och jordbrukare, använt kemikalier för att bekämpa bland annat skadedjur, något som har lett till att jorden och mikrofaunan förstörts. För fem år sedan började de istället testa att använda probiotika på en hektar av vingården. Probiotika är mikroorganismer, alltså nyttiga bakterier, som man tror kan ge hälsofördelar när det konsumeras, både för människan, djuren och för naturen.

"Med probiotika lät vi jorden födas på nytt! Vi såg snabbt stora förändringar i början av projektet och ville fortsätta bevisa att det faktiskt funkar. Därför samarbetar vi numera med University of Tarragona och Freixenet för att ha möjlighet att använda metoden över hela vingården."

En missbrukad jord får nytt liv

Judit Llop såg likheter mellan en missbrukande person och en jord som var fullpumpad med kemikalier.

"Du kan inte ta bort alla kemikalier från jorden första dagen. Det första året måste man blanda probiotika och kemikalier och trappa ner långsamt. Växterna är vana att få sina kemikalier. Men nu, med mikroorganismerna, ser vi tydliga skillnader i hur växtligheten mår, i bladen, i texturen och i färgerna." menar Judit.

När man använder kemikalier i produktionen går det inte heller att använda restprodukterna från skörden. Om man använder nyttiga bakterier däremot, så hjälper de till att bryta ner alla näringsämnen och underlättar upptagning i rötterna.

"Vi försöker förbättra växternas immunförsvar, regenerera jorden så att den är full av mikroflora och mikrofauna. Målet är såklart ekologisk certifiering."

Kvinnlig vinmakare matchades med kvinnliga kockar

Judit Llop var med som vinmakare i Malmö i slutet av 2016 när svenska nätverket Take Over gästade Titti Qvarnströms stjärnkrog Bloom in the Park. Ett 50-tal gäster fick smaka en meny komponerad och lagad av enbart kvinnor, och självklart dricka ett vin skapat av den kvinnliga vinmakaren.

"Att vara kvinna i branschen har synnerligen förändrats. I början av karriären var jag hela tiden tvungen att bevisa att jag älskade mitt jobb, att jag visste vad jag höll på med. Som ung kvinna var det svårt att säga åt en man i 50-årsåldern vad han skulle göra. Förändring tar tid, men det är nya tider nu. I slutändan handlar det väldigt mycket om ömsesidig respekt och förtroende." menar Judit.

Det är samma ömsesidiga respekt och omsorg som Judit Llop visar sina odlingar, något som reflekteras i vinet.

Läs mer

Kunskap

Specialist inom vin, sprit och öl

Hos oss kan du välja bland alkoholhaltiga produkter från hela världen. Vi har vin i alla prisklasser, öl både från lokala bryggerier och internationellt kända varumärken och omsorgsfullt utvalda spritdrycker.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.