Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Relaterat

Linda har släppt Sveriges första kockklänning

Kocken Linda Letelier brinner för att få fler kvinnor att vilja ta plats i tävlingsköken. Till vardags driver hon restaurang i Skanör, deltar i coachingträffar för tävlingsintresserade kvinnor och är aktuell med att ha lanserat Sveriges första kockklänning - Att stötta varandra i en tuff bransch är viktigt, särskilt för oss kvinnor

Linda Leteliers kockresa började redan som barn med en chilensk farmor och småländsk mormor som förebilder i köket. Hennes empanadas charmade juryn i Sveriges mästerkock 2015.

- Jag hade först ingen tanke på att tävla, jag är egentligen ingen tävlingsmänniska med mina söner pushade mig att söka. Jag älskar att laga mat men kände mig nervös och stressad innan tävlingen, men väl i tävlingsbubblan var det inte så farligt, berättar Linda Letelier.

Lärdomar och fördelar med att tävla

Lärdomarna från att ha tävlat har Linda med sig än idag i sitt yrke som kock.

- Tävlingsprocessen var superintressant. Jag lärde mig mycket om mig själv, bland annat att jag drivs av att sätta upp tydliga mål för att kunna prestera bra. Jag peppas av att tävla mot mig själv, säger Linda.


Fördelarna med att tävla är många, inte minst att det ger uppmärksamhet och kanske en skjuts i karriären, som för Linda.
- Jag och min man red på tävlingsvågen och startade upp Lindas finger mat i Skanör efter programmet. Det har gått kanon, säger hon.


Lanserade Sveriges första kockklänning

Utöver att driva restaurang har Linda många sidoprojekt på gång. Bland annat har hon tagit fram en kockklänning i samarbete med en designer under 2021, som hon är först ut i Sverige med.

- Jag har länge saknat arbetskläder som är sköna och anpassade för kvinnliga former. Jag har aldrig trivts med att jobba i kockskjortor, de är inte alltid måttanpassade i midjan. Jag har letat efter en kockklänning på marknaden men vad jag vet så finns ingen. Istället har jag jobbat i sköna vintageklänningar men de tål inte att tvättas i 60 grader.

Av en slump läste designern Karin Lundgren lokaltidningen där Linda fick frågan om vad hon ville ha i påskägget. Karin kontaktade henne och skrev att hon ville designa hennes klänning. Linda hittade en leverantör som ville producera hennes dubbelknäppta klänning och så var bollen i rullning.

- För mig är det viktigt att förmedla professionalitet och seriositet när jag jobbar och samtidigt få vara kvinnlig, kläder är ju ett sätt att kommunicera, menar Linda.

Läs mer om hennes kockklänning som nu går att köpa hos oss.

Männen dominerar i tävlingsköken

Gastronomiska tävlingar har länge varit underrepresenterade av kvinnor. Linda ser gärna att det sker en ändring. 

- Ändå är majoriteten kvinnor i branschen. Vill vi stå längst bak eller fram i tävlingsledet? Jag tror det är viktigt att lyfta kvinnliga förebilder i branschen som tävlar för att fler ska bli sugna på att delta.

Nätverk för kvinnliga kockar

Vänta kvar, din sida laddas.