Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Minskat matsvinn - en vinst för både restaurangen och miljön
Inspiration

Minskat matsvinn - en vinst för både restaurangen och miljön

Det finns flera starka skäl att minska matsvinnet. För varje restaurang betyder kastad mat kastade pengar. Det handlar inte bara om att maten är dyr att köpa in. Kostnaden är också stor för all arbetskraft och energi som går åt vid tillagningen. Här bjuder Arla på några svinnsmarta tips för att maten ska hamna i gästernas magar, och inte i soptunnan.

Ta hand om hela råvaran

Använd alla delar av grönsaker, som purjolöksblad till en sallad eller dressing. Skal och ben kan användas till buljong. Överblivna stammar och stjälkar kan användas i puréer, soppor och stuvningar.  
 

Rädda hårdost från mögel

Alla livsmedel med synligt mögel ska kastas, eftersom möglet kan vara spritt även där det inte syns. Men det finns undantag - lök kan till exempel användas även om den har lite mögel på skalet. Även i hårdost är möglet koncentrerat. Därför kan du hyvla eller skära bort det mögel som syns med god marginal och använda resten. 

Återanvänd rester

Planera veckomenyn så att rester från en dag kan användas i en ny rätt nästa dag. Potatispuré kan bli soppa, kött och korv kan användas i nasi goreng eller pyttipanna och rester från salladsbuffén kan användas i en wok eller pastasås.
 

Färre men bättre val på menyn

Minska antalet rätter och fokusera på hög kvalitet som passar många, istället för att erbjuda många olika valmöjligheter till gästerna.
 

Tre enkla tips för att minska serveringssvinnet på buffén

  • Använd gärna mindre fat och skålar på buffén, så minskar du risken att maten står framme länge och blir dålig. Det är bättre att fylla på allt eftersom skålarna töms.
  • Att lägga upp skinkskivor med lite mellanrum på faten ger stor effekt. En exklusiv uppläggning kan få gästerna att ta mindre, vilket innebär mindre svinn.
  • Ett underskattat svinntips är att använda rätt storlek på serveringsredskapet. Det hjälper helt enkelt gästerna att ta rätt mängd mat. Ett bra tips är att servera salladsdressing i pipflaskor i stället för i krus. Det blir en fräschare upplevelse för gästen och mindre svinn.

Frysbara mejeriprodukter från Arla

Kampanj

Creme fraiche

Använd till soppa, sås och grytor som mixas upp innan servering.
Kampanj

Grädde

Färsk grädde och matlagningsgrädde kan frysas in som den är.
Kampanj

Hårdost

Hårdostar med hög fetthalt går bra att frysa i bitar, skivor eller som riven.
Kampanj

Smör

Smör fungerar utmärkt att frysa in och använda efter sitt bäst före-datum.

I sortimentet

Matlagningsgrädde laktosfri 15% 1L
448587, Arla® Pro, Finland
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Fri från Laktos
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Vispgrädde 36% BIB 10L
385189, Arla® Pro, Sverige
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs också

Inspiration

Välj svenskt - bidra till hållbar produktion

Arla är ett bondeägt kooperativ som ägs av cirka 9000 bönder i sju länder. I Sverige finns runt 2200 gårdar utspridda över hela landet mellan norr och söder. Allt Arla tjänar går tillbaka till bönderna. Tillsammans arbetar de för att producera mjölk av högsta kvalitet från gårdar där god omsorg och kornas välmående står i fokus.
Inspiration

Arlas stora ostguide

Den macka som inte kan räddas med ost är inte värd att räddas. Kaffe och ostmacka är svenskarnas vanligaste frukost. Men mackan har tagit ett stort kliv vidare från morgontimmarna och förekommer nu även till lunch och middag i både varma och kalla konstellationer.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.