Vi hanterar dina personuppgifter enligt allmänna dataskyddsförordningen.
Vi använder även cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att använda sajten accepterar du detta
Läs mer
Viktiga branschriktlinjer för restauranger som bör följas:
Alla livsmedel i kylar, frysar och torrförråd ska förvaras övertäckta eller i tillslutna förpackningar och vara märkta.
Alla varor ska vara märkta så att alla som behöver kan avgöra vad innehållet är och hur lång hållbarheten är.
Inget smutsigt ytteremballage får förekomma i kylar och torrförråd.
Information hämtad från Visitas branschriktlinjer för restauranger.
Läs mer
Kunskap
Restaurangutrustning
Vi erbjuder ett brett sortiment inom restaurangutrustning för kök och matsal. Våra specialister hjälper dig med alla de praktiska beslut som tas när du inreder, väljer utensilier, bygger om eller bygger nytt. Vi hjälper dig också med serviceavtal och support, så att din utrustning får en lång livslängd.
Porkka är en internationellt erkänd tillverkare av högkvalitativ, energieffektiv kyl-, frys- och värmeutrustning för bland annat hotell- och restaurangbranschen. Vi har träffat Magnus Edgren, VD på Porkka Scandinavia AB, som berättar om nya innovationer inom området kyl- och fryshygien som kan hjälpa dig att skapa en bättre arbetsmiljö i restaurangköket.
Porkka etablerades i början på 1960 talet i Finland och har ett sortiment som består av tre tydliga segment; skåp, bänkar och rum. Kvalitet är ett ledord i företaget och all produktion sker fortfarande i Finland.
”Handmade in Finland brukar vi säga och det är vi stolta över”, säger Magnus Edgren, VD på Porkka Scandinavia AB.
Innovation och miljö i fokus
Grunden i Porkkas verksamhet är att vara ett innovationsföretag inom segmentet kyl- och frysprodukter. Det handlar om att kunna erbjuda kundanpassade produktionslösningar för den samtid man befinner sig i.
”Frågar man kunder idag handlar önskemålen mest om miljö och att flytta bort värmen från köksutrymmet. Maskinerna alstrar extremt mycket värme, och kyl- och frysprodukter står idag för cirka 70 % av kökets värmebildning”, säger Magnus.
Porkka har en produkt som heter RHDS. I korthet handlar den tekniken om att leda ut värmen via ett vatten- och luftsystem, istället för att släppa ut den i köket. Ett fläktpaket för vidare överskottsvärmen till ett utsläpp som går att sätta på exempelvis utsidan av fasaden.
”Vi rekommenderar verkligen RHDS-systemet som transporterar bort värmen från köket. Då får du både bättre ljudvolym och temperatur i köket”, säger Magnus.
Porkka har också tagit fram ett revolutionerande övervakningssystem för livsmedelshantering och temperaturbevakning.
”Det är ett interaktivt system där du kan gå in i produkterna externt och göra justeringar som avfrostningar, eller se om en kompressor är överbelastad och då ändra inställningarna innan något sker. Övervakningssystemet handlar om att spara energi och att sänka kostnader. Det hjälper både miljön och din ekonomi”, säger Magnus.
"Idag handlar önskemålen mest om miljö och att flytta bort värmen från köksutrymmet."
Porkka strävar efter att tillverka så miljövänliga produkter som möjligt. Därför har de bland annat fasat ut kolväteköldmediet R404 sedan årsskiftet 2017/2018.
”R404 var en bov som skapade mycket växthusgaser. Vi har gått över till två mer miljövänliga alternativ”, säger Mårten Solander, tekniker på Porkka.
Inventus-serien
Porkkas Inventus-serie på skåp har högsta energi-och miljömärkning. Det är en av marknadens mest energieffektiva skåp med kolväteköldmediet R290. Dessa har dessutom väldigt tjock isolering på hela 100 mm. Det är samma tjocklek som kylrummen från Porkka har. Det blir väldigt energieffektivt för restaurangköken.
”Inventus-skåp och rum är våra absoluta storsäljare och är vad de flesta restauranger efterfrågar”, säger Magnus.
Hela Porkkas sortiment finns tillgängligt att köpa hos Martin & Servera. Tre års garanti är standard för alla skåp och två års garanti gäller på de övriga Porkka-produkterna.
Målet är att förenkla
Porkka har som ambition att vara den naturliga partnern för enkla och effektiva kyl- och fryslösningar. En svårighet har tidigare varit att kommunicera om sina produkter då dessa kan vara ganska komplicerade. Därför har de startat sin egen tv-kanal, Porkka TV. Här har de samlat instruktionsvideos som visar allt från enkla små tips till hur man bygger sitt eget kylrum. Kanalen finns på Porkkas hemsida porkka.se.
”Den största utmaningen har varit att förmedla och kommunicera vad produkterna är, hur de funkar och att göra allting enklare. Det är svårt att läsa manualer, därför startade vi Porkka TV. TV-satsningen gör det enklare för våra kunder att förstå all den fantastiska teknik vi kan erbjuda”, säger Magnus.
Nyttig information kring kylhygien
Som livsmedelsföretagare ansvarar du för att den mat du hanterar och säljer är säker. Reglerna finns samlade i att antal EU-förordningar.