Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Restaurangkläder under sju decennier

2018 firade Segers 75-års jubileum. Mia Kinn arbetar som marknadschef på Segers och berättar om resan de gjort genom årtiondena.

50-tal

På 1950-talet ansågs restaurangkläder vara ett funktionellt skyddsplagg. Kockrockarna bestod av kraftiga och bylsiga bomullstyger. Knapparna var runda och tillät bäraren att snabbt få av sig sitt plagg ifall det skulle fatta eld. Rockärmarna gick hela vägen ner för att förhindra skvätt på armarna från spisen. På den tiden fanns även något som kallades stekärm, vilket var en tygstrumpa med resåröppning i båda ändarna som skyddade ärmen på rocken från att bli smutsig. Segers tillverkade sina kläder i 100 % bomull under denna period.

60-tal


Från 1950-talet och en bit in på 1970-talet förändrades framförallt servisplaggen. Då bar servitörer en klassisk serveringsrock eller svart väst. Även det var för att särskilja vilken roll man hade som servitör.

70- och 80-tal


Under denna period förändrades behovet av att tydligt signalera vilken roll servitören hade i servisen. Västen försvann successivt och man gick över till att bära skjorta och ett vanligt förkläde i vitt, marint eller svart. Klädseln blev lite mer ledig. Under den här perioden började också användandet av materialet polyester smyga sig in, i första hand i förkläden där man ville ha en färgäkthet. Polyestern binder färgen i tyget bättre än bomull och håller exempelvis svärtan kvar i ett svart tyg längre.

90-tal


På 1990-talet kom mer funktion in i köket. De höga kockhattarna byttes ut mot lägre mössor som fungerade bättre under de moderna köksfläktarna. Förklädena och de klassiskt vita rockarna fick ge plats åt jeanstyg och färgade textilier med mycket mönster. Köket började bryta sig loss från det gamla traditionella utseendet.

2000-tal

De extrema mönstren gjorde sin sorti i början på 2000-talet och då började klädstilen formas till det man ser idag. Det enkla och enfärgade återuppstod med helvita rockar och svarta, neutrala byxor.

"I början på 2000-talet började klädstilen formas till det man ser idag."

Mia Kinn

2010-tal och dagens mode


Från att ha varit ett hierarkiskt präglat skyddsplagg är restaurangkläder idag mer modebetonade. Många restauranger har en öppen lösning och har valt mer enhetliga kläder som ska fungera både i köket och hos servisen. Segers tillverkar idag kockrockar som är mer designade med en snävare passform, så kallad slim fit. Det dubbelknäppta plagget har ersatts med en enkelknäppt modell för att minska vikt och värme för den som bär det. Förklädet har blivit mer ergonomiskt anpassat med korslagda band över ryggen istället för ett nackband som hela tiden trycker mot nacken. De tillverkas nu antingen med tygband eller resår som är avtagbara, vilket blir mer lätthanterligt för tvätterierna.
Inspiration

Dagens restaurangklädsel har karaktär och profilering

Att branschens kläder har utvecklats i allt från stil och sortiment till kvalitet är inget att diskutera. Neutrala arbetskläder har idag bytts ut mot plagg med karaktär, profilering och modemedvetenhet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.