Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
I Sverige finns över 200 olika äppelsorter som alla har sin egen arom och sitt unika förhållande mellan sötma och syrlighet. På familjeägda Kiviks musteri odlas ett 50-tal av dem. Här berättar de om sin odling och tipsar om vilken typ av mat som passar bäst till några utvalda äppelmuster och cider.
Svenska äpplen smakar mer än utländska, vilket beror på vårt klimat med långa ljusa dagar och stora temperaturskillnader mellan natt och dag under sensommar och höst. Detta ger en lång och välbalanserad mognadsprocess, och just därför smakar äpplet mer.
Äppelodling på Österlen
90 procent av de svenska äpplena odlas i Skåne, på Österlen i synnerhet. Här är jordmånen mager och sandig, precis så som äppelträd vill ha det. Österlen omgärdas av Östersjön som ger ett kallt klimat på våren, vilket motverkar en alltför tidig blomning. På hösten behålls sommarvärmen i Östersjön så att äpplena får mogna långsamt genom varma, ljusa dagar och svala nätter. Äpplena utvecklar sin smak sent i mognadsprocessen vilket gynnas av dessa långa varma höstar.
Musteri sedan 1888
På Kiviks Musteri planterades det första äppelträdet redan 1888. Idag har företaget 120 000 träd och odlar ett 50-tal olika äppelsorter. Vissa blir till ätäpplen och säljs i dagligvaruhandeln, andra blir till must och cider. Oavsett vad de ska användas till står smaken alltid i fokus. Alla äpplen får mogna klart på träden, så att de når sin fulla smakpotential.
Stor smakvariation på äppelmust
Äppelmust är den råsaft man får fram när man pressar ett äpple. 100 procent äpple och inget annat, det vill säga - en ren naturprodukt. I vissa varianter behåller man fruktköttet medan andra sorter är klarfiltrerade. En must kan också vara sortren, såsom Aroma musten som är gjord på bara en äppelsort. En äppelmust kan även innehålla flera olika äppelsorter. Trots att äppelmust bara innehåller en enda ingrediens så ger de svenska äppelsorterna oss oändligt många smakvariationer!
Äppelmust & cider i sortimentet
Aroma must 27,5cl
Äppelsort: Aroma
Smak: mild, balanserad smak med tydlig karaktär av Aromäpplet med finstämmig syra och lätt kryddighet.
Passar till: Fika, sallader, kyckling eller varför inte bara avnjutas som den är.
Smak: Äppelmust gjord på 100 procent svenska äpplen. Utan tillsatser eller konserveringsmedel. Musten är gjord av utvalda äppelsorter. Frisk äppelsmak – som att dricka ett äpple!
Äppelmust passar till: Caféfrukost, fikat eller en god matig macka.
Mousserande äppelmust passar till: Café/restaurang som serverar sallad/lunch, eller som alkoholfritt alternativ till restaurangbesöket på kvällen.
Belle de Boskoop-äpplet är tjockskaligt, skrovligt och hårt, men under ytan döljer sig ett av Sveriges bästa cideräpplen.
Smak: Cidern har en frisk och kryddig smak med trevlig syra och ganska mycket sötma kvar från frukten, då den inte har så hög alkoholhalt (0,5%).
Passar till: Fräscha sallader och lättare rätter, men även till klassisk husmanskost där syrorna möts fint. Dess relativt höga sötma gör den även till ett spännande alternativ till den lite sötare desserten.
Kiviks lemonad och must är ett tidlöst hantverk från familjeföretaget som värnar om det naturliga och traditionella. Musteriet ligger på en unik plats. På ena sidan syns Hanöbukten med sina vackra stränder, på den andra sidan vilar nationalparken Stenhuvud, och på den tredje sträcker böljande äppelodlingar ut sig. Här har man funnits ända sedan 1888 då de första äppelträden planterades.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.