Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Bondförnuft och start up-idéer – en god mylla för ett modernt jordbruk

Datoriserad bevattning, ekokyckling och fjärrvärmeproduktion, bonden Mikael Wiks kreativitet har inte bara gjort hans gård självförsörjande – hela bygden skördar resultatet.

När mjölkbonden Mikael Wik på Adelövs gård i Tranås tyckte att energikostnaden i hans 70-talsvilla var för hög byggde han en egen fjärrvärmecentral. Och för att bredda verksamheten gjorde han en satsning på ekologisk kyckling. För honom handlar yrket lika mycket om lantbruk som entreprenörskap.

 

Idag vilar verksamheten på flera ben, Mikael driver mjölk- och nötköttsproduktion, har ett stall med ekologiska kycklingar och som traktens första start up inom fjärrvärme producerar han el både till gården och byns kyrka, skola och dagis. Vi ska strax återkomma till det. fröet till hans satsning på ekokyckling såddes 2015 då han ville bredda verksamheten för att gården skulle få en stabilare ekonomi.

 

”Jag behövde satsa på något nytt för att säkra den ekonomiska stabiliteten i gården. Och ekologisk kycklingproduktion hade jag varit intresserad av länge”, säger Mikael Wik.

 

Vändningen kom då Kronfågel köpte Bosarp Kycklings ekologiska koncept och sökte producenter runt om i Sverige.

 

”Vi nappade direkt och byggde ett nytt stall för kycklingar. Nu har vi drivit den verksamheten i över två år och det är något helt annat än vanlig kycklingproduktion. Beläggningen är knappt hälften och vi har skapat en naturlig utevistelse med sandbad och grovfoder. Idag hanterar vi hela kedjan, vi kläcker till och med äggen här i stallet. Och visst, produktionen är kostsam, men samtidigt är priset i butik högre så det blir en bra affär för oss”, säger Mikael.

 

Syftet med kycklingproduktionen var att få ett ben till att stå på och att optimera hela gården. Och kycklingarna visade sig inte bara generera kött utan även gödsel till åkern. Och för att maximera utfallet krävdes ett nytt bevattningssystem som kunde styras på ett enkelt sätt för att spara tid.

 

”Det är en helt datoriserad lösning som beräknar hur mycket vatten som behövs och sprider det baserat på vissa parametrar. Systemet är kopplat mot mobilen och via en app ser jag exakt hur mycket vatten vi använder”, säger Mikael.

"Det är en helt datoriserad lösning som beräknar hur mycket vatten som behövs och sprider det baserat på vissa parametrar. Systemet är kopplat mot mobilen och via en app ser jag exakt hur mycket vatten vi använder."

Mikael Wik

Nya tekniska lösningar löper som en röd tråd genom hela verksamheten. I kycklingstallet läser en dator av luftfuktighet och ventilation, allt för att skapa en optimal innemiljö.

 

”Datorn känner av i varje avdelning exakt hur mycket värme och luft som behövs. Även det systemet är uppkopplat mot nätet. Jag kan styra flera bitar av gården direkt från mobilen, med en enkel knapptryckning kan jag starta och stoppa bevattningsmaskinen och läsa av miljön i stallet – var som helst ifrån. Det har verkligen effektiviserat vårt arbete”, säger Mikael.

 

Sedan 2010 driver Mikael även en fjärrvärmeanläggning. Bakgrunden är att energikostnaden på Adelövs gård var hög och parallellt med det behövde Mikael uppdatera eluppvärmningen i familjens sjuttiotalsvilla.

”Jag tyckte att det blev för dyrt och började leta efter en alternativ lösning. Och jag hittade en gård som hade en egen panncentral och som dragit en kulvert till grannarna. Då kläcktes min idé, vår gård ligger bara några hundra meter från en by så jag byggde en egen panna och frågade kyrkan om de var intresserade av att köpa el. Därefter nappade även församlingshemmet, dagiset och skolan som vi tagit över driften av”, säger Mikael

 

När den lokala skolan lades ner för tretton år sedan bildades en ekonomisk förening i byn som köpte loss byggnaden och startade friskola. I första årskullen var det 28 elever, men nu till hösten har skolan över 80 sökande och man är tvungen att kvotera in elever.

 

För Mikael är det naturligt att både gården och bygden ska kunna leva vidare och energisatsningen är en viktig del av detta.

 

”Jag har även köpt ett begagnat vindkraftverk och sammantaget täcker det hela gårdens energikostnader. Dessutom kan vi sälja upp till 200 000 kWh per år och på så sätt får grannarna el till en billig penning. Det känns oerhört bra att det här gynnar bygden.

Vad har du för mål med satsningen?

Jag har redan nått fram till målet, idag har vi ett bra kretslopp på gården. Och i hela byn.

Läs mer

Inspiration

Sveriges fantastiska producenter

Vi vill lyfta fram några av alla fantastiska uppfödare, odlare och bönder som finns runtom i Sverige. Tillsammans kan vi öka kunskapen och medvetenheten kring de mervärden som finns kring de svenska produkterna och det arbete som görs för att skapa kvalitativa och säkra livsmedel.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.