Äpplen från svenska äppelodlare finns nu tillgängliga större delen av året. Äpplena plockas och skördas i exakt rätt tidpunkt när mognadsgraden och brixhalten, det vill säga sötman, är perfekt för att äpplet ska kunna lagras på bästa sätt.
Färskheten behålls längre i frukten
De nyskördade äpplena lagras sedan direkt i de så kallade ULOlagren. ULO står för Ultra Low Oxygen. Det innebär att atmosfären i lagren har förändrats, genom att ta bort syre och hålla nere koldioxidhalterna ökas kvävenivån. Mycket förenklat skulle man kunna säga att äpplet somnar in och nedbrytningen bromsas. När äpplet plockas fram ur lagret smakar det som nyskördat.
Lagringstekniken stoppar med andra ord mognadsprocessen i ett äpple och på så sätt behålls färskheten i frukten under en längre period. Temperaturen och syrenivån anpassas efter de olika äppelsorterna för att skapa bra hållbarhet.
Omsorg i hela kedjan
När äpplena plockas ut från lagret sorteras de varsamt utifrån storlek, färg och användningsområde. Genom omsorg i hela kedjan – från odling till leverans – kan svenska äppelodlare erbjuda rätt äpple vid rätt tidpunkt. Svenska äpplen finns i princip tillgängliga året runt och – det bästa av allt – det är just det äpple som har absolut finast kvalitet för säsongen.
Eftersom äpplena kommer från lokala odlare är det här även en viktig affärsmöjlighet för hela bygden. En majoritet av de svenska äpplena odlas i Skåne med omnejd.
Förhoppningen är att kunderna inom kommunerna i Sverige ska upptäcka den här möjligheten att köpa svenska äpplen efter säsong och året runt. Det finns en härlig variation av svenska äpplen. Sverige ligger långt fram när det gäller vilka växtskyddsmedel som är tillåtna i svensk odling. Idag står svenska äpplen för cirka 55 procent av de äpplen som säljs i matbutikerna och cirka en fjärdedel av de som äts i Sverige.
Äppelodlingarna skapar arbetstillfällen. Varje hektar med äppelträd kräver ungefär 400 arbetstimmar per år jämfört med 6 timmar för jordbruksmark. Bin är oumbärliga medarbetare i äppelodlingarna – utan bin blir det inga äpplen eftersom äppelblommorna måste pollineras av insekter. För varje hektar med äppelträd krävs det två bikupor.