För tillfället upplever vi tyvärr längre svarstider på e-handeln. Vi arbetar med att lösa problemet.Läs merLäs mindre
Produktlarm: Julskinka, kokt skivad, art nr 431403, Martin & Servera, med bäst före datum 12-12-2023, batch nr 361, återkallas efter att listeria påvisats i samband med kontroll och provtagning enligt ordinarie rutiner. Läs mer här.Läs merLäs mindre
Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Livsmedelsföretagens julmatsundersökning och undersökningar från bland annat SIFO visar att svenskarna vill ha mer grönt och svenskproducerat till julbordet. YiPins växtbaserade och svenskproducerade tofuröror och tofusillar är därför ett bra alternativ för de som vill kunna erbjuda fler gröna rätter till julbordet.
”Till jul blir det särskilt viktigt att bemöta efterfrågan på växtbaserad mat. Familj och släkt förenas, och personer med olika kosthållning ska äta av samma julbord. Om det finns matalternativ som alla kan äta av blir det enklare att nå den gemenskap som julen så ofta förknippas med”, säger Joceline Lu, marknadsansvarig på YiPin.
Traditionella kötträtter får ge plats åt gröna alternativ
Under de senaste åren har vi svenskar ändrat vår syn på julmat. Många är nu öppna för fler växtbaserade alternativ till julbordet. Julens traditionella kötträtter verkar också bli mindre viktiga. Enligt en opinionsundersökning från Novus visar det sig att 36 % av svenskarna och nästan varannan kvinna kan till och med tänka sig en jul utan julskinka.
”Möjligheterna för ett grönare julbord är nästintill oändliga. Man kan till exempel griljera alspånsrökt tofu istället för att servera julskinka och ersätta sillen med tofu eller aubergine. Med våra nya tofuröror kan man till och med njuta av vegansk skagenröra och vegansk ”laxröra”, berättar Joceline.
Ökad andel växtbaserad mat på restaurangernas julbord
Hallwylska i Stockholm är en av flera restauranger som ökat andelen vegetariska rätter på sitt julbord. Rätterna serveras på samma julbord som de mer traditionella, icke-vegetariska rätterna.
”För oss är det viktigt att servera rätter som håller hög kvalitet och smakar bra, samtidigt som vi möter den ökade efterfrågan på växtbaserad julmat. Därför har vi ökat andelen vegetariska rätter på julbordet till 30 % i år. Vi serverar bland annat skärgårdssill gjord på tofu och Tofuröra Skagen som är överraskande lik originalet”, berättar Ted Bengtsson och Johan Backlund, köksmästare på Hallwylska.
"Vi har ökat andelen vegetariska rätter på julbordet till 30 % i år."
Video
Se hur Hallwylska arbetar med veganska alternativ på julbordet.
Artipelag kombinerar närproducerat och växtbaserat till jul
Det är inte bara fler växtbaserade alternativ som efterfrågas till julbordet. Att julmaten är svenskproducerad upplevs också som viktigt, samt att maten håller extra hög kvalitet. Artipelag i Stockholm är bara ett exempel på en restaurang som har ett tydligt fokus på just närproducerad mat.
”Närproducerat är väldigt viktigt för oss då vår filosofi är att servera nordisk, och i huvudsak svensk, mat. Till årets julbord kombinerar vi närproducerat och växtbaserat genom att servera svenskproducerade tofuröror och tofusill från YiPin. Dessa produkter överträffade våra förväntningar sett till både smak och konsistens”, berättar Patrik Gullmarsvik, kökschef på Artipelag.
"Till jul kombinerar vi närproducerat och växtbaserat."
YiPins tofuröror och tofusill
Tofusillen kan serveras istället för skärgårdssill. Tofuröra Varmrökt är ett veganskt alternativ till varmrökt laxröra, medan Tofuröra Skagen och Tofuröra Curry är veganska versioner av skagenröra respektive kycklingröra.
Inspirerande recept
Vi rekommenderar
Recept
Kavringsnittar med Tofuröra Skagen
Tofuröra Skagen – en festlig klassiker i vegansk tappning! Röran är baserad på en krämig, vegansk majonnäs och innehåller räkliknande tofubitar, tångkaviar och dill.
Tofuröra Varmrökt – lyx utan lax! Röran innehåller laxliknande strimlor av alspånsrökt tofu och har en fyllig varmrökt smak med uppfriskande toner av dill och citron.
YiPin är Sveriges enda tofuproducent. Det Vallentunabaserade familjeföretaget grundades 1997 och har idag sina produkter hos Sveriges alla ledande matvarukedjor. Tofun tillverkas på samma hantverksmässiga vis som den gjort sedan starten, med stor omsorg, passion och kärlek. YiPin har sedan länge en helhetssyn på miljö som sträcker sig från valet av råvaror till återanvändning av restprodukter. Läs mer om YiPin på www.yipin.se
Mer julinspiration
Vi rekommenderar
Inspiration
Allt för julen
Vi är redo för jul! Inför årets alla härliga julbord har vi dukat upp med inspiration, tips, recept och kampanjpriser på mängder av julfavoriter. Allt du behöver för att servera dina gäster en riktigt god jul, helt enkelt.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.