Kalendern visar just nu dina standardturer.
Ingen kontakt med server
= tillgänglig leveransdag
Ingen kontakt med server
Valt prisdatum
Tillgängliga dagar
It appears that your browser has cookies disabled.
The website requires your browser to enable cookies in order to login.
Please enable cookies and reload this page.
It appears that your browser has JavaScript disabled.
This Website requires your browser to be JavaScript enabled.
Please enable JavaScript and reload this page.
Dumplings på fläsk och stor gråärt med beurre blanc och ramslök
Recept skrivet av
Louise Johansson
Dumplings fyllda med hälften fläskfärs, hälften gråärt. Till det en klassisk beurre blanc, lite ramslöksolja och grillad sparris.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
Dumplingdeg
326 g vetemjöl
190 g kokande vatten
12 g olja
Dumplingfyllning
200 g torkade stor gråärt (200 g blötlagd)
400 g fläskfärs
200 g salladslök, finstrimlad
100 g ramslök, finstrimlad
200 g spetskål
30 g finriven färsk ingefära
130 ml svensk ärtsoja (Liura)
30 g råsocker
15 g salt
Beurre blanc
2 bananschalottenlök, finhackad
50 ml finhackad färsk ingefära
10 g neutral rapsolja
400 ml vitt vin
300 g smör skuret i 4 bitar
30-40 ml äppelsyra
4-6 g salt
5 ml honung
75 ml mjölk till skymning
Ramslöksolja
70 g ramslök (spara lite ramslök till garnering)
65 g babyspenat
250 ml neutral rapsolja
6 g salt
Grillad sparris
500 g (cirka 2 per portion) grön sparris
9 g g salt
9 g socker
15 ml neutral rapsolja
Tillagning
Dumplingdeg
Mixa alla ingredienser i 2 minuter till en deg. Låt vila i 30 minuter.
Dumplingfyllning
Skölj och blötlägg stor gråärt i 8 timmar. Koka i saltat vatten i 8 minuter tills ärtorna är mjuka. Låt svalna och kyl ner. Mixa till en smulig färs.
Blanda ärt- och fläskfärs med resterande ingredienser och lägg i spritspåsar.
Dumpling
Kavla degen genom pastamaskin till nivå 7 i maskinen (storlek 1-9). Stansa ut cirklar om 8 cm i diameter.
Lägg på cirka 18 g av fyllningen och vik ihop till en dumpling.
Lägg ett bakplåtspapper i ett bleck och pudra över lite mjöl.
Lägg dumpingsen på pappret och frys in.
Ånga från fryst skick cirka 11 minuter innan servering.
Beurre blanc
Fräs lök och ingefära i olja utan att det tar färg. Häll i vin och reducera till en tredjedel kvarstår. Sila av.
Koka upp igen och tillsätt smöret lite i taget under vispning, spara en fjärdedel smör och mixa i på slutet så såsen emulgerar (blir krämig).
Smaksätt med äppelsyra, salt och honung. Mixa och skumma såsen med mjölk vid servering.
Ramslöksolja
Mixa alla ingredienser i en blender 1 minut, men spara lite ramslök till garnering.
Sila genom en duk så oljan blir helt klar.
Grillad sparris
Skala sparrisen. Blanda med salt och socker och grava 12 minuter. Torka av överflödig vätska.
Blanda sparrisen med olja och grilla 3 minuter på direkt värme.
Vid servering
Dela den grillade sparrisen.
Ånga de frysta dumplingsen.
Skumma såsen.
Lägg sparris i botten av tallrikarna. Lägg på dumplingsen. Häll över lite sås, ringla lite ramslöksolja och garnera med ramslöksblad.
Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker
Vi rekommenderar
Inspiration
Desirée Jaks lagar grönare kåldolmar och en fransk ravioli med krabba
När Desireé Jaks, Årets Kock 2023 och medlem i Kocklandslaget, lagar mat utgår hon från grönsakerna.
Vi rekommenderar
Inspiration
Melvin Glimståls nytolkning av råbiff och wallenbergare
"Övertänk inte. Du kan börja med en så enkel sak som att bara låta köttet ta mindre plats på tallriken." Så sammanfattar Melvin Glimstål, kock på Operakällaren och lagkapten för det juniorkocklandslag som tog OS-guld 2024, sina tankar för att laga lite mer hållbar mat.
Vi rekommenderar
Recept
Isterband med senapsstuvad potatis
Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.