Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Dumplings på fläsk och stor gråärt med beurre blanc och ramslök

Recept skrivet av
Louise Johansson
Dumplings fyllda med hälften fläskfärs, hälften gråärt. Till det en klassisk beurre blanc, lite ramslöksolja och grillad sparris.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

Dumplingdeg
  • 326 g vetemjöl
  • 190 g kokande vatten
  • 12 g olja
Dumplingfyllning
  • 200 g torkade stor gråärt (200 g blötlagd)
  • 400 g fläskfärs
  • 200 g salladslök, finstrimlad
  • 100 g ramslök, finstrimlad
  • 200 g spetskål
  • 30 g finriven färsk ingefära
  • 130 ml svensk ärtsoja (Liura)
  • 30 g råsocker
  • 15 g salt
Beurre blanc
  • 2 bananschalottenlök, finhackad
  • 50 ml finhackad färsk ingefära
  • 10 g neutral rapsolja
  • 400 ml vitt vin
  • 300 g smör skuret i 4 bitar
  • 30-40 ml äppelsyra 
  • 4-6 g salt
  • 5 ml honung
  • 75 ml mjölk till skymning
Ramslöksolja
  • 70 g ramslök (spara lite ramslök till garnering)
  • 65 g babyspenat
  • 250 ml neutral rapsolja
  • 6 g salt
Grillad sparris
  • 500 g (cirka 2 per portion) grön sparris 
  • 9 g g salt
  • 9 g socker
  • 15 ml neutral rapsolja

Tillagning

Dumplingdeg

  1. Mixa alla ingredienser i 2 minuter till en deg. Låt vila i 30 minuter.

Dumplingfyllning

  1. Skölj och blötlägg stor gråärt i 8 timmar. Koka i saltat vatten i 8 minuter tills ärtorna är mjuka. Låt svalna och kyl ner. Mixa till en smulig färs.
  2. Blanda ärt- och fläskfärs med resterande ingredienser och lägg i spritspåsar. 

Dumpling 

  1. Kavla degen genom pastamaskin till nivå 7 i maskinen (storlek 1-9). Stansa ut cirklar om 8 cm i diameter.
  2. Lägg på cirka 18 g av fyllningen och vik ihop till en dumpling.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i ett bleck och pudra över lite mjöl.
  4. Lägg dumpingsen på pappret och frys in.
  5. Ånga från fryst skick cirka 11 minuter innan servering. 

Beurre blanc

  1. Fräs lök och ingefära i olja utan att det tar färg. Häll i vin och reducera till en tredjedel kvarstår. Sila av.
  2. Koka upp igen och tillsätt smöret lite i taget under vispning, spara en fjärdedel smör och mixa i på slutet så såsen emulgerar (blir krämig).
  3. Smaksätt med äppelsyra, salt och honung. Mixa och skumma såsen med mjölk vid servering.

Ramslöksolja

  1. Mixa alla ingredienser i en blender 1 minut, men spara lite ramslök till garnering.
  2. Sila genom en duk så oljan blir helt klar.

Grillad sparris

  1. Skala sparrisen. Blanda med salt och socker och grava 12 minuter. Torka av överflödig vätska.
  2. Blanda sparrisen med olja och grilla 3 minuter på direkt värme.

Vid servering

  1. Dela den grillade sparrisen.
  2. Ånga de frysta dumplingsen.
  3. Skumma såsen.
  4. Lägg sparris i botten av tallrikarna. Lägg på dumplingsen. Häll över lite sås, ringla lite ramslöksolja och garnera med ramslöksblad.

Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker

Inspiration

Desirée Jaks lagar grönare kåldolmar och en fransk ravioli med krabba

När Desireé Jaks, Årets Kock 2023 och medlem i Kocklandslaget, lagar mat utgår hon från grönsakerna.
Inspiration

Melvin Glimståls nytolkning av råbiff och wallenbergare

"Övertänk inte. Du kan börja med en så enkel sak som att bara låta köttet ta mindre plats på tallriken." Så sammanfattar Melvin Glimstål, kock på Operakällaren och lagkapten för det juniorkocklandslag som tog OS-guld 2024, sina tankar för att laga lite mer hållbar mat.
Recept

Isterband med senapsstuvad potatis

Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.