Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Kåldolmar med smörad kålbuljong, lingon & salvia

Recept skrivet av
Desirée Jaks
Fräschare och lättare variant på kåldolme (50/50) med smörad kålbuljong istället för gräddsås.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

Kåldolmar
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 50 g smör
  • 500 g fläskfärs
  • 500 g kokt havreris (kokt 10 min)
  • 1 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 8 g rostade fänkålsfrön, malda
  • 5 g rostade korianderfrön, malda
  • salt & nymalen svartpeppar
  • 1 st vitkål
Spetskålskräm:
  • 2 kg spetskål
  • 200 g smör
  • 500 g grädde
  • Salt
  • Sherryvinäger
  • Olja 
Kålbuljong:
  • 2 kg gul lök
  • 3 kg vitkål
  • 1 st spetskål
Lingon:
  • 200 g lingon
  • 100 g vatten
  • 90 g socker
  • 4 st färska lagerblad 
Smörstekt salvia:
  • 40 st stora salviablad
  • 250 g smör 
Kålolja:
  • 300 g svartkål
  • 400 g rapsolja 
Till servering: 
  • 1 st citron 
 

Tillagning

Kålbuljong 

 
Dag 1:
  1. Skala och ansa löken. Skiva löken och vitkålen och rosta lätt i en rymlig kastrull, tills de har fått färg och börjar karamellisera.
  2. Täck med vatten, koka upp och sedan sänk och låt sjuda lätt över natten. 

Dag 2:
  1. Skiva och karamellisera spetskålen ordentligt i en kastrull. Sila över buljongen. Koka ihop på svag värme. 
 

Spetskålskräm

  1. Skär ner kålen i större kuber, fräs i olja i en vid kastrull tills kålen börjar ta färg, då tillsätter du smöret och låter allt karamellisera under omrörning.
  2. När kålen är mjuk och karamelliserad, slå på grädde och koka ihop – tills det liknar stuvning. Mixa slät i kannmixer.
  3. Smaksätt med salt och sherryvinäger, den ska inte vara syrlig utan balanserad.
 

Kålolja

  1. Lägg svartkål och en nypa salt i en mixerkanna eller blender. Värm oljan till 65 grader. Häll över i mixern och mixa på maxhastighet i 2 minuter. Sila genom ett kaffefilter eller fin trasa.
  2. Förvara oljan mörkt och svalt för att behålla färgen.
 

Lingon

  1. Koka upp vatten med socker och lagerblad. Slå på lingonen och låt dra fram till servering.
 

Smörstekt salvia

  1. Bryn smöret i en stekpanna och stek salvia i den, lyft med en hålslev och låt torka på papper.
  2. Spara smöret.
 

Kåldolmar

  1. Koka löken mjuk i smör, låt kallna.
  2. Lägg färsen i en bunke och tillsätt salt, peppar och mjölk. Rör tills det gått ihop fint. Tillsätt havreris, lök, ägg och kryddor. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  3. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  4. Skär bort roten från kålhuvudet och lägg hela huvudet i det kokande vattnet. När bladen lossnar så lägg dem i isvatten. Putsa dem sedan fria från mittnerven.
  5. Fyll bladen med färs och rulla ihop till fina dolmar.
  6. Stek dolmarna gyllene i olja. Lägg dolmarna i en ugnsfast form och salta, täck med varm kålbuljong.
  7. Baka dolmarna i ugnen på 185 grader i ca 1 timme.
  8. Häll av buljongen som bildats i formen i en kastrull.

Vid servering

  1. Koka upp buljongen som bildats i formen och mixa ner salviasmöret. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och citron.
  2. Hetta upp dolmarna och kålkrämen.
  3. Lägg en matsked kräm på tallriken och kåldolmen bredvid. Skumma upp buljongen med stavmixer och arrangera runt kåldolmen. Toppa kåldolmen med kålolja och lingon. Avsluta med smörstekt salvia.

Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker

Inspiration

Melvin Glimståls nytolkning av råbiff och wallenbergare

"Övertänk inte. Du kan börja med en så enkel sak som att bara låta köttet ta mindre plats på tallriken." Så sammanfattar Melvin Glimstål, kock på Operakällaren och lagkapten för det juniorkocklandslag som tog OS-guld 2024, sina tankar för att laga lite mer hållbar mat.
Inspiration

Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings

”Att tänka hälften-hälften är en så himla bra grej när man vill laga mer hållbart”, säger Louise Johansson, kock, matstylist och kokboksförfattare. Hon har bland annat vunnit Kockarnas kamp år 2022 och har flera gånger tävlat i Årets kock.
Recept

Isterband med senapsstuvad potatis

Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.