Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Krabbravioli med skummig skaldjursbisque och pumpa

Recept skrivet av
Desirée Jaks
En hållbarare tolkning av en klassisk fransk bisque med en lite bortglömd ingrediens, brunkrabba.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

Pastadeg:
  • 200 g tipomjöl
  • 100 g durumvete
  • 3 st ägg
  • 1 st äggula 
  • 1 msk olivolja 
  • Mjöl till kavling
Krabbfyllning:
 
  • 180 g kött från svensk brunkrabba, alt kungskrabba
  • 150 g fänkål, hackad
  • 100 g gullök, hackad
  • 50 g smör 
  • 50 g färskost 
  • 100 g västerbottensost, finriven
  • espelettepeppar
  • salt & nymalen svart peppar 
  • champagnevinäger 
Skummig skaldjursbisque:
  • 150 g bananschalottenlök, skivad
  • 100 g fänkål, tärnad 
  • 100 g stjälkselleri, tärnad
  • 1 st solo vitlök, tärnad 
  • 4 st tomater, röda i säsong 
  • 400 ml champagne
  • 600 ml skaldjurfond
  • 100 ml grädde
  • 100 g smör
  • 30 g chiliolja, lao gan ma
Pumpa:
  • 1 st liten myskpumpa, skalad 
  • 100 ml champagnevinäger 
  • 50 ml strösocker 
  • 150 ml vatten 
  • 20 g ingefära, skivad & skalad 
  • salt
Till servering:
  • 1 msk chiliolja
  • 1 st lime
  • plockad libbsticka och våtarv

Tillagning

Pastadeg

  1. Gör gärna degen dagen innan och låt vila över natten.
  2. Lägg alla ingredienser till degen i bunken till en köksassisten men spara lite mjöl. Blanda med degkrok i maskin ca 5 minuter tills degen blir homogen. Inte för länge då vi inte vill bilda för mycket glutentrådar.
  3. Tillsätt resterande mjöl om degen är för lös. Plasta degen och låt vila i kyl minst 1 timme.

Krabbfyllning

  1. Sautera grönsakerna mjuka i smöret.
  2. Blanda ihop krabba, ost och dem sauterade grönsakerna. Smaka upp med salt, peppar och champagnevinäger. 

Krabbravioli

  1. Kavla ut pastadegen i en pastamaskin, gå steg för steg i tjocklek, från tjockaste till tunnare, mjöla under tiden. Du vill ha degen ca 2 mm tjock.
  2. Kavla ut ett till ark och spritsa eller skeda ut fyllningen på pastadegen, ca 40 g/ravioli.
  3. Kavla ut ett till ark till och lägg på arket med fyllningen. Tryck till kanterna och stansa ut i önskad form.
  4. Frys om du inte serverar dem samma dag.  

Skummig skaldjursbisque

  1. Sautera grönsakerna med olja i en kastrull. Slå på champagne och koka ihop.
  2. Tillsätt fond och grädde, koka ner till hälften och sila av.
  3. Mixa såsgrunden med smör och chiliolja, smaka av med vinäger och salt. Sila av igen. 

Pumpa

  1. Koka upp alla ingredienser till lagen, salta och låt svalna.
  2. Dela pumpan i två delar.
  3. Skiva underdelen av pumpan i tunna skivor. Vakuumpacka skivorna med ingefärslagen.
  4. Skär resterande pumpa i tärningar ca 1x1cm.
 

Vid servering

  1. Koka en stor kastrull med vatten, salta väl. Koka raviolin ca 3 min, känn på pastan så att kanterna är mjuka.
  2. Lägg i mitten på tallriken.
  3. Koka upp såsen och skumma vid servering, fräscha upp med lime. Blanda tärnade pumpan med chiliolja, arrangera runt raviolin. Såsa runt och avsluta med picklad pumpa och örterna.

Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker

Inspiration

Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings

”Att tänka hälften-hälften är en så himla bra grej när man vill laga mer hållbart”, säger Louise Johansson, kock, matstylist och kokboksförfattare. Hon har bland annat vunnit Kockarnas kamp år 2022 och har flera gånger tävlat i Årets kock.
Inspiration

Melvin Glimståls nytolkning av råbiff och wallenbergare

"Övertänk inte. Du kan börja med en så enkel sak som att bara låta köttet ta mindre plats på tallriken." Så sammanfattar Melvin Glimstål, kock på Operakällaren och lagkapten för det juniorkocklandslag som tog OS-guld 2024, sina tankar för att laga lite mer hållbar mat.
Recept

Isterband med senapsstuvad potatis

Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.