Produktlarm: Di Luca & Di Luca återkallar Cantuccini skorpa chocklad 300 g, artikelnummer 541029, av varumärket Colussi. Produkten kan innehålla odeklarerad allergen (hela bitar av mandel). Läs mer här.Läs merLäs mindre
Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
En hållbarare tolkning av en klassisk fransk bisque med en lite bortglömd ingrediens, brunkrabba.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
Pastadeg:
200 g tipomjöl
100 g durumvete
3 st ägg
1 st äggula
1 msk olivolja
Mjöl till kavling
Krabbfyllning:
180 g kött från svensk brunkrabba, alt kungskrabba
150 g fänkål, hackad
100 g gullök, hackad
50 g smör
50 g färskost
100 g västerbottensost, finriven
espelettepeppar
salt & nymalen svart peppar
champagnevinäger
Skummig skaldjursbisque:
150 g bananschalottenlök, skivad
100 g fänkål, tärnad
100 g stjälkselleri, tärnad
1 st solo vitlök, tärnad
4 st tomater, röda i säsong
400 ml champagne
600 ml skaldjurfond
100 ml grädde
100 g smör
30 g chiliolja, lao gan ma
Pumpa:
1 st liten myskpumpa, skalad
100 ml champagnevinäger
50 ml strösocker
150 ml vatten
20 g ingefära, skivad & skalad
salt
Till servering:
1 msk chiliolja
1 st lime
plockad libbsticka och våtarv
Tillagning
Pastadeg
Gör gärna degen dagen innan och låt vila över natten.
Lägg alla ingredienser till degen i bunken till en köksassisten men spara lite mjöl. Blanda med degkrok i maskin ca 5 minuter tills degen blir homogen. Inte för länge då vi inte vill bilda för mycket glutentrådar.
Tillsätt resterande mjöl om degen är för lös. Plasta degen och låt vila i kyl minst 1 timme.
Krabbfyllning
Sautera grönsakerna mjuka i smöret.
Blanda ihop krabba, ost och dem sauterade grönsakerna. Smaka upp med salt, peppar och champagnevinäger.
Krabbravioli
Kavla ut pastadegen i en pastamaskin, gå steg för steg i tjocklek, från tjockaste till tunnare, mjöla under tiden. Du vill ha degen ca 2 mm tjock.
Kavla ut ett till ark och spritsa eller skeda ut fyllningen på pastadegen, ca 40 g/ravioli.
Kavla ut ett till ark till och lägg på arket med fyllningen. Tryck till kanterna och stansa ut i önskad form.
Frys om du inte serverar dem samma dag.
Skummig skaldjursbisque
Sautera grönsakerna med olja i en kastrull. Slå på champagne och koka ihop.
Tillsätt fond och grädde, koka ner till hälften och sila av.
Mixa såsgrunden med smör och chiliolja, smaka av med vinäger och salt. Sila av igen.
Pumpa
Koka upp alla ingredienser till lagen, salta och låt svalna.
Dela pumpan i två delar.
Skiva underdelen av pumpan i tunna skivor. Vakuumpacka skivorna med ingefärslagen.
Skär resterande pumpa i tärningar ca 1x1cm.
Vid servering
Koka en stor kastrull med vatten, salta väl. Koka raviolin ca 3 min, känn på pastan så att kanterna är mjuka.
Lägg i mitten på tallriken.
Koka upp såsen och skumma vid servering, fräscha upp med lime. Blanda tärnade pumpan med chiliolja, arrangera runt raviolin. Såsa runt och avsluta med picklad pumpa och örterna.
Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker
Vi rekommenderar
Inspiration
Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings
”Att tänka hälften-hälften är en så himla bra grej när man vill laga mer hållbart”, säger Louise Johansson, kock, matstylist och kokboksförfattare. Hon har bland annat vunnit Kockarnas kamp år 2022 och har flera gånger tävlat i Årets kock.
Melvin Glimståls nytolkning av råbiff och wallenbergare
"Övertänk inte. Du kan börja med en så enkel sak som att bara låta köttet ta mindre plats på tallriken." Så sammanfattar Melvin Glimstål, kock på Operakällaren och lagkapten för det juniorkocklandslag som tog OS-guld 2024, sina tankar för att laga lite mer hållbar mat.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.