Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Råbiff gjord på kalvinnanlår och bakad rödbeta

Recept skrivet av
Melvin Glimstål
En mer hållbar variant med hälften kalvinnanlår och hälften rödbeta. Och så pommes till förstås!

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner
 
Råbiff
  • 6 st medelstora rödbetor
  • 400 g kalvinnanlår
  • 20g hackad gräslök
  • 30g hackad scharlottenlök
  • salt 
  • olivolja
  • svartpeppar
Pommes
  • 2 l vatten
  • 1 msk ättika 12%
  • 2 kg King Edward potatis (mjölig potatis)
  • 1 msk salt
  • frityrolja
  • espelettepeppar
  • riven pecorino
Gräslöksolja
  • 100 g gräslök
  • 200 g babyspenat
  • 400 g rapsolja
Gräslöksmajonnäs
  • 140 g äggula
  • 20 g dijonsenap
  • 10 g grön tabasco
  • 16 g citronjuice
  • 6 g salt
  • 400 g gräslöksolja
Potatissticks
  • 2 kg King Edward (mjölig potatis)
  • Frityrolja
Isad silverlök
  • 2 st silverlökar
  • Isvatten
Till servering
  • Pecorino (gärna svensk)

Tillagning

Råbiff

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Lägg rödbetorna med skal i ugnsfast form och baka dem i ugnen tills de når en innertemperatur på 98 grader.
  2. Under tiden rödbetorna bakas är det dags att skära upp kalven. Skär kalven i 1cm x 1cm bitar.
  3. Skala rödbetorna när de bakats klart, skalet brukar gå att dra losseller ta hjälp av en skalkniv.
  4. Skär rödbetorna i samma storlek som kalven.
  5. Blanda sedan lika delar av rödbetorna och kalven med gräslök, schalottenlök, olivolja, salt och peppar.

Pommes:

  1. Koka upp vattnet med salt och ättika. Skär potatisen i stavar.
  2. Koka stavarna i vattnet i 8-10 minuter. Viktigt att det inte stormkokar så att potatisen går sönder.
  3. Ta upp från vattnet och låt torka i rumstemperatur på papper i minst 20 minuter.
  4. Värm frityroljan till 160 grader. Fritera 1-2 minuter och ta sedan upp och låt torka minst 20 minuter på papper i rumstemperatur.
  5. Värm oljan till 180 grader celsius.
  6. Fritera en sista gång på 180 grader celsius i 3 minuter. Låt torka på papper och salta dem försiktigt när de kommer ut från fritösen.
  7. Vid servering blanda dina pommes med lite espelette peppar och riven pecorino 

Gräslöksolja

  1. Lägg allt i en mixerkanna och mixa på högsta hastigheten tills oljan når en temperatur på minst 72 grader.
  2. Sila gräslöksoljan genom en silduk. 

Gräslöksmajonnäs

  1. Lägg allt utom oljan i en bunke och börja vispa.
  2. Under tiden du vispar tillsätt en tunn stråle av oljan tills du har en tjock härlig majonnäs.
  3. Smaka av med mera salt om det behövs.

Potatissticks

  1. Skär potatisen i riktigt tunna sticks (tänk tändstickor).
  2. Värm oljan till 170 grader och fritera potatisen tills de blir krispiga och gyllenbruna.
  3. Salta och låt torka på papper.

Isad silverlök

  1. Skiva silverlöken tunt på mandolin. Lägg ner i isvatten och låt ligga minst 1 timme.
  2. Ta upp och torka på papper innan servering.

Servering

  1. Börja med din uppblandade tartar i botten.
  2. Toppa med potatissticks, silverlök och gräslöksmajonnäs.
  3. Avsluta sedan med mycket riven pecorino och gräslök.
  4. Servera med nyfriterade pommes på sidan.

Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker

Inspiration

Desirée Jaks lagar grönare kåldolmar och en fransk ravioli med krabba

När Desireé Jaks, Årets Kock 2023 och medlem i Kocklandslaget, lagar mat utgår hon från grönsakerna.
Inspiration

Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings

”Att tänka hälften-hälften är en så himla bra grej när man vill laga mer hållbart”, säger Louise Johansson, kock, matstylist och kokboksförfattare. Hon har bland annat vunnit Kockarnas kamp år 2022 och har flera gånger tävlat i Årets kock.
Recept

Isterband med senapsstuvad potatis

Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.