Kalendern visar just nu dina standardturer.
Ingen kontakt med server
= tillgänglig leveransdag
Ingen kontakt med server
Valt prisdatum
Tillgängliga dagar
It appears that your browser has cookies disabled.
The website requires your browser to enable cookies in order to login.
Please enable cookies and reload this page.
It appears that your browser has JavaScript disabled.
This Website requires your browser to be JavaScript enabled.
Please enable JavaScript and reload this page.
Råbiff gjord på kalvinnanlår och bakad rödbeta
Recept skrivet av
Melvin Glimstål
En mer hållbar variant med hälften kalvinnanlår och hälften rödbeta. Och så pommes till förstås!
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
Råbiff
6 st medelstora rödbetor
400 g kalvinnanlår
20g hackad gräslök
30g hackad scharlottenlök
salt
olivolja
svartpeppar
Pommes
2 l vatten
1 msk ättika 12%
2 kg King Edward potatis (mjölig potatis)
1 msk salt
frityrolja
espelettepeppar
riven pecorino
Gräslöksolja
100 g gräslök
200 g babyspenat
400 g rapsolja
Gräslöksmajonnäs
140 g äggula
20 g dijonsenap
10 g grön tabasco
16 g citronjuice
6 g salt
400 g gräslöksolja
Potatissticks
2 kg King Edward (mjölig potatis)
Frityrolja
Isad silverlök
2 st silverlökar
Isvatten
Till servering
Tillagning
Råbiff
Sätt ugnen på 220 grader. Lägg rödbetorna med skal i ugnsfast form och baka dem i ugnen tills de når en innertemperatur på 98 grader.
Under tiden rödbetorna bakas är det dags att skära upp kalven. Skär kalven i 1cm x 1cm bitar.
Skala rödbetorna när de bakats klart, skalet brukar gå att dra losseller ta hjälp av en skalkniv.
Skär rödbetorna i samma storlek som kalven.
Blanda sedan lika delar av rödbetorna och kalven med gräslök, schalottenlök, olivolja, salt och peppar.
Pommes:
Koka upp vattnet med salt och ättika. Skär potatisen i stavar.
Koka stavarna i vattnet i 8-10 minuter. Viktigt att det inte stormkokar så att potatisen går sönder.
Ta upp från vattnet och låt torka i rumstemperatur på papper i minst 20 minuter.
Värm frityroljan till 160 grader. Fritera 1-2 minuter och ta sedan upp och låt torka minst 20 minuter på papper i rumstemperatur.
Värm oljan till 180 grader celsius.
Fritera en sista gång på 180 grader celsius i 3 minuter. Låt torka på papper och salta dem försiktigt när de kommer ut från fritösen.
Vid servering blanda dina pommes med lite espelette peppar och riven pecorino
Gräslöksolja
Lägg allt i en mixerkanna och mixa på högsta hastigheten tills oljan når en temperatur på minst 72 grader.
Sila gräslöksoljan genom en silduk.
Gräslöksmajonnäs
Lägg allt utom oljan i en bunke och börja vispa.
Under tiden du vispar tillsätt en tunn stråle av oljan tills du har en tjock härlig majonnäs.
Smaka av med mera salt om det behövs.
Potatissticks
Skär potatisen i riktigt tunna sticks (tänk tändstickor).
Värm oljan till 170 grader och fritera potatisen tills de blir krispiga och gyllenbruna.
Salta och låt torka på papper.
Isad silverlök
Skiva silverlöken tunt på mandolin. Lägg ner i isvatten och låt ligga minst 1 timme.
Ta upp och torka på papper innan servering.
Servering
Börja med din uppblandade tartar i botten.
Toppa med potatissticks, silverlök och gräslöksmajonnäs.
Avsluta sedan med mycket riven pecorino och gräslök.
Servera med nyfriterade pommes på sidan.
Se kockarna inspireras av en 100-årig hållbarhetsklassiker
Vi rekommenderar
Inspiration
Desirée Jaks lagar grönare kåldolmar och en fransk ravioli med krabba
När Desireé Jaks, Årets Kock 2023 och medlem i Kocklandslaget, lagar mat utgår hon från grönsakerna.
Vi rekommenderar
Inspiration
Louise Johanssons hållbara varianter på laab och dumplings
”Att tänka hälften-hälften är en så himla bra grej när man vill laga mer hållbart”, säger Louise Johansson, kock, matstylist och kokboksförfattare. Hon har bland annat vunnit Kockarnas kamp år 2022 och har flera gånger tävlat i Årets kock.
Vi rekommenderar
Recept
Isterband med senapsstuvad potatis
Prova Mattias Larssons recept på den 100-åriga hållbarhetsklassikern isterband, serverad med senapsstuvad potatis, bakad rödbeta, syrad rödlök, frasig grönkål och riven pepparrot.