Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Den goda maten utanför city: Astrids i Mälarhöjden

Mer om Astrids

Astrids Södra Ängby och Astrids Mälarhöjden erbjuder även catering vilket med andra ord betyder god Astrids-mat till bröllop, events och högtider.
Läs mer på: www.astridskok.se.
Allt fler i uteätargenerationen har kommit till ro i förorten, men kärleken till krogliv sitter i, den tar sig bara lite andra uttryck. Nu öppnar allt fler ambitiösa restauranger med fokus på god mat och sköna mötesplatser i förorten. Följ med till en av restaurangerna: Astrids i Mälarhöjden.

Dra en kam genom håret, om du har något. Putsa glasögonen. Kanske lite läppstift, men det är verkligen inte nödvändigt. Förortskrogen Astrids i Mälarhöjden älskar gästerna som de är. Därför är det många som vandrar längs de snirkliga gatorna – förbi pampiga trävillor och sextiotalskuber i rött tegel – till det vänligt upplysta huset i backen som tidigare var pizzeria med Vegas-maskiner.

Så här års (januari 2017) gapar uteserveringen tom. Inomhus finns fyrtionio omaka stolar, brädgolv och doften av nygräddat bröd. Och personal som ler i kapp med besökarna.

"Det bästa med att driva krog i förorten är att man har en mycket, mycket bättre relation med gästerna. Man ser dem hämta barn på dagis och ofta sticker de in huvudet bara för att säga hej." säger sommelieren Sasja Velander, som är en av de tre delägarna.

En naturlig del av området

För att små förortskrogar ska få stabilitet även på måndagar och tisdagar krävs det att de blir en del av områdets ekosystem. Astrids samarbeten med företag, båtklubb och fotbollsklubb ger stabilitet även måndagar och tisdagar. Konsten på väggarna kommer också från lokala förmågor.

Krogen i Mälarhöjden är lillasyster till Astrids Ängby som startades för tre år sedan. Och om framgången håller i sig kommer ägartrion starta ytterligare en Astrids de närmaste åren.

Varierad meny som presenteras på en tavla

Att balansera trygghet med förnyelse är en av utmaningarna när menyerna skapas. Stammisarna vet vad de får och slinker ofta in på en fiskgryta eller köttbullar, som självklart trillas på plats av nymalet kött. Samtidigt gäller det att överraska gästerna ibland, vilket också hjälper köket att utvecklas. Menyn varieras med nya rätter som presenteras på en tavla.

I november 2016 körde Astrids Mälarhöjden viltveckor med råvaror och smaker från norra Sverige. Den möra pärlhönan serverades med intagande krämig majonnäs på karljohanssvamp och en endiv som apelsinbräserats, mild och smältande len med fin karamelliserad yta.

Röding eller pannkaka till de små

En ordentlig barnmeny för olika åldrar från säkraste kortet pannkaka till röding med vitvinssås, fast i en lite mindre portion. På Astrids finns en rejält tilltagen lekhörna med tågbana, leksakskök, myshörna med böcker och en ritvägg där det är fritt fram att klottra. Leksakerna byts ut flera gånger om året, en del av leksakerna doneras till och med av gästerna!

"Fast det händer att barn ångrar sig och tar med en leksak hem igen. Barn älskar Astrids. Det är faktiskt ofta de som drar med sig föräldrarna hit!" skrattar Sasja.

"När vi rekryterar serveringspersonal är det allra viktigast att de har hjärtat på rätta stället, resten kan vi lära dem."

Stammis på systerkrogen

En av de mest hängivna stammisarna på Astrids i Södra Ängby är Patrik Dolk, säljledare på Martin & Servera. Han brinner lite extra för förortskrogarna och beskriver sig själv som "en riktig förortskille".

Patrik Dolk har själv sett utvecklingen från första parkett: Fredrik Eriksson som chockade matvärlden genom att göra succé i Långbro. Toppkrogen Aloë som föddes i källaren på en inredningsaffär i ett sömnigt villaområde. Erik Videgård som precis börjat brassa asiatiskt i Vällingby Centrum. Utvecklingen går allt snabbare.

Vad har Martin & Servera att erbjuda förortskrogarna?

"Vi har ett extremt brett sortiment, inte minst vad gäller förpackningsstorlekar. Hos oss går det bra att köpa tre kilo vetemjöl, inte bara trettiofem. Vi kan ordna leverans varje dag och tack vare vår bredd behöver en krog inte så många andra leverantörer. En annan styrka är att våra säljare bor nära sina försäljningsområden. Det är inte bara praktiskt, det ger en speciell känsla som är en stor styrka." berättar Patrik Dolk, säljledare på Martin & Servera.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.