Vi förenklar vardagen för dig i restaurangbranschen
Det gick tyvärr inte att logga in
Kontot är inte aktiverat för martinservera.se. Vänligen kontakta säljare.
Underhåll av sidan pågår. Försök logga in senare.
Denna webbsida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. För att besöka webbplatsen behöver du ha fyllt 20 år.
När jag bekräftar att jag är 20 år eller äldre accepterar jag även att webbplatsen använder cookies och hanterar mina personuppgifter enligt allmänna dataskyddsförordningen.
Läs mer
Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
Baljväxtfärs är svenskt, veganskt och innehåller inte soja. Kockarna Stefan Eriksson, Johan Gottberg och deras gäster på Restauranglabbet är eniga: Baljväxtfärsen är grymt god och en otroligt bra produkt. Win-win i hela ledet – svenska bönder tjänar på det, miljön tjänar på det och gästerna gillar det. Här bjuder kockarna på några tillagningstips.
Video
Se Johan Gottberg och Stefan Eriksson berätta om baljväxtfärs och hållbarhet
Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, och Johan Gottberg driver och är delägare i Restauranglabbet i Stockholm, en pilotrestaurang och en innovationsarena i Stockholm. Att driva restaurang- och livsmedelsbranschen framåt mot ökad hållbarhet är målet.
”Vi är otroligt stolta över att ha serverat baljväxtfärs sedan dag ett här på Restauranglabbet – och det är gästernas absoluta favorit”, säger Stefan.
"Vi är stolta över att ha serverat baljväxtfärs från dag ett här på Restauranglabbet. Det är gästernas absoluta favorit!"
Baljväxtfärsen är gjord på lupinbönor som har en hög proteinhalt, gråärt, åkerböna och raps.
”Det är just kombinationen av de här olika ingredienserna som gör att färsen får den riktigt breda, stora och fylliga smaken”, säger Stefan.
Det finns dock några saker att tänka på när man arbetar med baljväxtfärsen.
”Den är lite fuktigare än en köttfärs i början och lite grövre än en sojafärs. Baljväxtfärs har en förmåga att binda vätska om man inte rostar den hårt, det gäller att förstå hur färsen fungerar vid olika tillagningstillfällen. Men det absolut enklaste och lättaste sättet är att steka baljväxtfärsen rakt av, i till exempel rapsolja, och sedan smaksätta med det godaste du vet”, säger Stefan.
Både Johan och Stefan är eniga om att det bästa med den svenska baljväxtfärsen är att den är så grymt god.
”Smaken är alltid det viktigaste. Men färsen är dessutom en win-win produkt, för Sveriges bönder tjänar på det, miljön tjänar på det och gästen får en god upplevelse”, säger Johan.
Johan poängterar hur viktigt den här typen av produkt är – inte bara för privata restauranger som vill jobba hållbart utan även för sjukhus, skolor och andra typer av verksamheter.
”De flesta gäster som kommer hit vet inte vad baljväxtfärs är. Men det är den rätt vi får mest cred för. Och det blir gärna en liten snackis runt den – alla vill höra mer om färsen och smaka. De som redan har provat berättar gärna om hur god den är och då vill ännu fler testa”, säger Johan.
Så här tyckte några av Restauranglabbets gäster:
”Väldigt god! Den smakar ungefär som köttfärs!”
”Det här är helt klart framtidens mat.”
”Jättegod, helt klart en favorit!”
Handla
Tillaga så här:
Baljväxtfärsen kan användas till allt där du vanligtvis använder köttfärs. Den passar utmärkt i till exempel köttbullar, bolognese, lasagne, tacos, järpar, biffar och gratänger.
Färsen absorberar mycket vätska. Använd lite extra fett i stekningen, ytterligare ett ägg i smeten eller mer vätska i såsen.
Tänk på att färsen ska brynas ordentligt innan den blandas med övriga ingredienser.
Bryn färsen i rikligt med till exempel rapsolja eller i en kombination av rapsolja och smör, till gyllenbrun färg. Kan med fördel brynas i ugn.
OBS: Var aktsam så du inte bränner färsen eftersom det kan framhäva en bitter smak. Var också försiktig med andra beska ingredienser som grönkål, spenat och rödvin eftersom beska förstärker beska.
Handla baljväxtburgare
Vi rekommenderar
Sortiment
Baljväxtburgare
Baljväxtburgaren har en nötig och rund smak från framförallt gråärta och raps i färsen och får ett ytterligare smakdjup av havre och svamp. Samtliga råvaror i burgaren (utom salt) är svenskodlade och tillverkningen sker i Köket Sorundas lokaler i Hässleholm.
Nu presenterar vi en Svensk baljväxtfärs i Martin & Serveras sortiment
Svensk baljväxtfärs består av svenskodlade balj- och oljeväxter som kombinerats för sina unika smak- och näringsämnen. Färsen kan användas som råvara i alla rätter där man annars använder köttfärs.
Restauranglabbet och Martin & Servera experimenterar om hållbarhet i framtidens restaurang
Sedan några månader finns Martin & Servera X, vars syfte är att utveckla digitala tjänster som stärker Martin & Servera Restauranghandels position på marknaden. Nu presenteras det första experimentet – ett samarbete med Restauranglabbet för att testa hållbara lösningar för framtidens restaurang.
Johan Gottberg är mannen som vände upp och ner på det mesta när han startade lunchrestaurangen K-märkt Garnisonen i Stockholm. Idag är han konsult med kreativt kaos som verktyg för att skapa ökad hållbarhet och långsiktiga förändringar.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.