Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Inspiration

Mångsidig, smaksäker och kreativ!

Elisabeth Johansson, en välkänd och hyllad matprofil. Se hennes härliga recept längst ner på sidan.Elisabeth Johansson, en välkänd och hyllad matprofil. Se hennes härliga recept längst ner på sidan.
Elisabeth Johansson är en etablerad och välkänd profil i restaurangvärlden. Hon började som konditor och kallskänka men är idag frilansande matkonsult, det passar henne perfekt!

"Jag har större frihet att styra min tid och mina uppdrag, mitt arbete är varierande och aldrig tråkigt!"

Tanken var inte att hon skulle hamna i restaurangbranschen. Hennes mamma var krögare och kock och jobbade jämt. Det tyckte hon inte var intressant, utan gick istället en gymnasieutbildning med inriktning reklam och design. Men efter avslutad praktikplats på en reklambyrå bestämde hon sig för att det yrket inte passade henne.

"Det var för mycket stillasittande på ett kontor. Jag ville jobba på ett ställe med mer fart och fläkt. Det blev restaurangbranschen i alla fall och det har jag inte ångrat en sekund."

Det blev åtta år som krögare tillsammans med hennes syster och där upptäckte hon att hon kunde få utlopp för sin kreativitet med mat och bakning.

”Svarta smaker fascinerar mig och favoriterna är lakrits, svart tryffel och fermenterad svart vitlök. För mig symboliserar det svarta spänning, mustigt och murrigt.”

Frilansande matkonsult

Som matkonsult är Elisabeth en flitigt anlitad receptskapare, stylist, dekoratör, kursledare, inspiratör, TV-profil och kokboksförfattare, 15 böcker har hon på sin meritlista. Hon har varit med i skapandet av tre nobelmiddagar, suttit som jury i både Årets kock och Årets konditor, åtta år i rad. Det är hon ensam om! Numera sitter hon i juryn för Riks mathantverk med bl. a. välkända profiler som Mathias Dahlgren och Paul Svensson. Bland hennes egna tävlingsmeriter har hon OS-guld och OS-silver i Culinary Olympic games från 2004.

"Det varierande arbetet som frilansande matkonsult är där jag får min inspiration, förändringar och nya uppdrag driver mig framåt."

Elisabeth inspireras självklart också av personer i matvärlden, två favoriter är Englandsbaserade Rachel Khoo, hon är fylld med roliga idéer och Jamie Oliver som har ett härligt tänk om mat och bidrar alltid med ett nyhetsvärde och inspiration. Mer närliggande inspiratörer är Elisabeths mamma och man. Jan Hedh såklart! Restauranger, caféer, kokböcker och tidningar ger alltid input till nya idéer.

Drottningen av lakrits

Elisabeth sägs vara Sveriges drottning av lakrits. Tidigt började hon att experimentera med lakrits som smaksättare och svarta smaker gillar hon, det triggar igång hennes sinnen!

"Svarta smaker fascinerar mig och favoriterna är lakrits, svart tryffel och fermenterad svart vitlök. För mig symboliserar det svarta spänning, mustigt och murrigt."

Elisabeth tycker att lakrits passar extra bra med fisk och skaldjur, lakritsroten gör köttgrytor extra mustiga och saltlakrits funkar perfekt i en BBQ-sås. Hon tipsar även om att skruva till limeglassen med salmiak. När det kommer till svart fermenterad vitlök är användningsområdena oändliga. Den kan användas både varm och kall i fonder, marinader och som ett alternativ till choklad som smaksättning i glass! Tryffel däremot är en välkänd och exklusiv råvara. Smör, grädde, ost, ägg och olja framhäver tryffelns smak allra bäst. I ett av hennes recept bjuder Elisabeth på en Wagyubiff med svart tryffelsås.

Recept från Elisabeth

Recept

Poké på noriblad

Poké kommer från Hawaii där det betyder "vad man dragit in för dagen" (dagens fångst från havet).
Recept

Chipotlekyckling med svarta bönor

Lågtempererad chipotlekyckling med svarta bönor och pico de gallo. Om du vill kan du med fördel servera den här rätten med ugnsbakade klyftor av sötpotatis!
Recept

Golden soup in a jar

Gyllene och värmande kryddig pumpasoppa som hälls upp på glasburk. Vacker och färgglad servering som säkerställer att de ingående grönsakerna behåller sin maximala vitaminhalt!
Recept

Regnbågshommus med sötpotatis pommes

Tre varianter av färgglad hommus, både nyttigt och vackert på bordet! Tillbehören bidrar med ytterligare färg.
Recept

Grön ärtburgare med glutenfritt bröd

Härlig grön burgare med ärtbiffar över glutenfritt bröd. Tillbehören tomat, avokado, skott och morotscoleslaw ger härlig färg åt rätten. Servera gärna med Srirachasås och rödlök.
Recept

Wagyubiff med svart tryffelsås

Tryffel, lardo och wagyubiff. Spännande och fantastiskt goda smaker i läcker kombination! Servera gärna denna rätt med klyftpotatis eller ugnsbakade rotfrukter. Ett serveringsförslag är en blandning av lila morot, palsternacka, morötter, polkabeta och persiljerot.
Recept

Karahi curry med rött ris och kokosyoghurt

Ett curryrecept späckat med grönsaker. Serveras med en söt-syrlig kokosyoghurt och ett härligt rött ris.
Recept

Pilgrimsmusslor med beurre blanc

Lyxiga pilgrimsmusslor med svart kaviar och härlig smörsås – en klassisk sås som även kallas beurre blanc.
Recept

Ugnsbakade svarta bananer med lakritsglass

Grillade bananer med glass är en klassisk dessert. I Elisabeth Johanssons version av rätten serveras bananerna riktigt svarta med egengjord krämig lakritsglass och lakritssirap.
Recept

Rödbetsgravad lax med dijonnaise

Denna rätt passar utmärkt både som förrätt eller som en lätt sommarrätt. Servera gärna med sparris!
Recept

Svart pasta med vongolemusslor

Vacker rätt med svart tagliatelle och vongolemusslor. Smaker av svart chili, vin, grädde och schalottenlök.
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader