Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Frida Nilsson hyllad på Stellagalan

I början av februari utsågs de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi på Stellagalan i Stockholm, för andra året i rad. Vi har träffat Frida Nilsson på MJ’s i Malmö som vann priset årets Stella kock.

Vinnare av årets kock på Stellagalan, hur känns det?

"Jag har fortfarande inte smält det, jag hade inte förväntat mig det, men är otroligt hedrad. Det är alltid kul att bli uppmärksammad för det man gör. Samtidigt har jag dubbla känslor, det är lite sorgligt att det ska behöva finnas ett könsbestämt pris. Men det sker stegvis förändring i positiv riktning hela tiden. Det är till exempel bra att Stellagalan välkomnat männen nu också. Jag tycker det är viktigt att öppna upp så att de också inkluderas i diskussionen om jämställdhet i branschen."

Vad är planen framöver?

"Att jobba på med teamet på MJ’s i Malmö, som öppnade för 1,5 år sedan. Jag vill fortsätta utvecklas i matlagningen, och förbättra helhetsupplevelsen för gästerna. Vi är ett starkt team som håller en hög nivå, men vi vill mer och har många idéer för hur vi kan utvecklas framåt."

Vad har varit roligast med TakeOver?

"Att få lära känna så många duktiga kockar och vara del av ett nytt nätverk, bestående av bara kvinnor. Det har varit väldigt kul och en fantastisk möjlighet att kunna diskutera hur vi ser på branschen. Det är också fint att kunna hjälpas åt i efterhand, två av tjejerna jag gästspelade med jobbar för mig idag."

Har du några tankar om hur branschen behöver utvecklas till att bli mer jämlik?

"Det handlar om att branschen behöver förändras i sin helhet. Vi måste bli mer seriösa arbetsgivare för att behålla både kvinnor och män, och förändra den gamla kulturen och mentaliteten som finns. Att jobba dygnet runt är inte kul för någon längre, man vill ha framförhållning och kunna planera sin fritid."
 
"Ledarskapet i branschen behöver också utvecklas till att bli mer coachande, idag håller det generellt en för låg nivå. Den nya generationen som går ut restaurangskolan har utbildats med frihet under guidning. Om de möts av pekpinnar och mindre frihet i arbetslivet blir det en för stor kontrast. Det är min bild av hur det ser ut."

Foto: Madeleine Landley

Om Frida

Frida Nilsson är head chef på MJ’s i Malmö, och har en gedigen erfarenhet från restaurangbranschen. Hon har tidigare varit operation head chef på Clarion Malmö Live samt jobbat på restaurangerna Niklas, Gastrologik med flera. 2014 tog hon hem en andraplacering i Kockarnas Kamp. Frida har dessutom varit med och vunnit silver i Culinary Olympics.

Frida vann priset årets Stella kock, med motiveringen:

”På sitt alldeles egna sätt lagar denna kock mat med glädje, mod, passion, klokhet och nyfikenhet. Det gör henne till en stor förebild och inspirationskälla. Med gedigen kunskap hämtad från några av Sveriges bästa krogar och med en detaljrikedom och smaksäkerhet utöver det vanliga, bidrar hon i allra högsta grad till att driva svensk gastronomi framåt inom så väl smak som jämställdhet.”

Nyhet

Årets Stellagala

Måndagen den 4 februari hölls, för andra året, Stellagalan som belönar de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader