Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Hotellet som smälter och byggs upp igen varje år

Alexander Meier, köksmästare hos Icehotel i Jukkasjärvi. Alexander Meier, köksmästare på Icehotel i Jukkasjärvi.
Följ med på en resa till en riktig pärla 20 mil norr om Polcirkeln, till en iskall vardag för Alexander Meier, Icehotels köksmästare. Han läste utbildningen Restaurant Manager för att få bättre förutsättningar att driva sin verksamhet i midnattssolen.

En kontinental twist

Klockan slår halv sju på morgonen när Alexander Meier, köksmästare på Icehotel, vaknar och kör till jobbet i Jukkasjärvi för att kontrollera att frukostserveringen fungerar smidigt. Schweizaren bor numera i Kiruna med fru och tre barn och leder köksteamet som placerar restaurangen bland Whiteguides tre favoriter i Lappland. Alexander är upplärd på den tvåstjärniga Michelinkrogen Le Béarn i Genève och sätter enligt restaurangen själv en kontinental twist på lokala ingredienser hämtade från älvar, myrar och skogar i omgivningen.

"Jag jobbar helst med lokala produkter, som ren, älg, röding, hjortron och arktiska hallon. Några oväntade rätter på vår meny har varit anklever med hjortron, lamm med granskottsås och den riktiga succén renfilé med Jägermeistersås," säger Alexander Meier.

Exotiska Jukkasjärvi

Ishotellet föds i december och smälter i april när våren kommer. Vattnet återvänder då till sitt ursprung i Torne älv 20 mil ovan Polcirkeln. Det är lätt att förstå hur exotisk miljön är för alla turister, inhemska som internationella, som vintertid kommer till lilla Jukkasjärvi. Att få uppleva den nordiska naturen så långt norrut och sedan äta en meny gjord på råvaror hämtade från skogen utanför är få förunnat. Miljön finns representerad i allt och den vackra isen från Torne älv stoltserar i form av bordsdekorationer, tallrikar och skålar i restaurangen.

Midnattssolen lockar turister under sommarmånaderna

När vi hälsar på hos Alexander har Ishotellet sedan länge smält och det är istället midnattssolen som lockar turisterna vi möter. Vi visas runt i isproduktionen. Nu, i mitten av juni, är det fullt med glas och tallrikar gjorda av is som ska skickas söderut. Isbaren på Nordic Light i Stockholm, en isbar i London och en i Dubai är lyckliga mottagare av den norrländska iskonsten.

"Jag jobbar helst med lokala produkter, som ren, älg, röding, hjortron och arktiska hallon. Några oväntade rätter på vår meny har varit anklever med hjortron, lamm med granskottsås och den riktiga succén renfilé med Jägermeistersås."

Alexander Meier

Icehotel 365, öppet året om

I november 2016 öppnas en permanent isupplevelse med isbar, isgalleri och issviter som med solens hjälp kommer att vara öppen 365 dagar om året.

"Icehotel 365 är vår nya bebis. Det innebär att våra gäster kommer att kunna sova i rum gjorde av is och snö även under sommaren. Det är ett fantastiskt projekt, inte minst för att utveckla vår sommarverksamhet. Utbildningen hos GastroMerit har varit ett stöd i arbetet." stoltserar Alexander.

Läste Restaurant Manager i Stockholm

Alexander såg möjligheter att utveckla både sig själv och Ishotellets verksamhet med hjälp av GastroMerits terminsutbildning Restaurant Manager i Stockholm.

"Bor man i Kiruna måste man resa långt om man vill läsa riktigt bra kurser. Restaurant Manager var en fantastisk kurs, så det var värt det! Alla kursledare jobbade på olika sätt, så det var inte en enda del av terminen som var ointressant."

Under terminen läser kursdeltagarna ämnen som ledarskap, ekonomi, marknadsföring, strategisk försäljning och service. Kursen vänder sig till krögare och ledare som vill öka kunskaperna om hur man driver en lönsam verksamhet.

"Jag valde att läsa utbildningen för att komplettera mina tidigare kunskaper och för att lära mig mer om hela restaurangen i sin helhet – inte bara om köket. Jag känner mig säkrare i min roll och har fått bättre förutsättningar för att driva en restaurangverksamhet. Just nu är det lågsäsong på Ishotellet, men jag tar självklart med mig mycket inför vintersäsongsplaneringen och inte minst budgetering och hur vi ska planera och hantera vår personal."

Mer om Icehotel:

Sedan det första hotellet byggdes år 1989 har det återfötts i ny tappning varje vinter, i byn Jukkasjärvi. Varje år sedan dess har ett nytt ishotell stått klart i mitten av december, alltid med ny design. Varje svit är unik eftersom att det byggs om år för år. Isen återvinns och rinner tillbaka till Torneälv. Ett 40-tal konstnärer får varje år möjligheten att var med och skapa årets hotell. Under januari-maj pågår en urvalsprocess av de ansökningar från designer och konstnärer världen över som vill var med och utforma hotellet. Ca 40 stycken får sedan möjligheten och arbetat startar i augusti, för att stå klart och ta emot de första gästerna runt Lucia.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.