Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Passion för sötsaker och choklad

Jonas Nilsson är en är kock och konditor känd från Dessertmästarna 2015. Passionen för choklad och sötsaker har han haft länge – redan vid fem års ålder ville han bli godistillverkare.

Jonas håller till i Ängelholm där han i dag arbetar som både kökschef och konditor på restaurang 19Hundra. Vid sidan om driver han ett eget företag. Tillsammans med konditorn Martin Morand – vinnaren av Dessertmästarna 2015 – har han bland annat dessert- och pralinkurser. Till stora högtider tillverkar och säljer de chokladpraliner på beställning.

"Jag älskar att laga mat, men roligast är det att jobba med sötsaker. Det är mer kreativt eftersom det går att skapa så mycket med socker och choklad. Dessertintresset väcktes när jag arbetade på en lyxkryssare i Karibien. Vi hade flera jätteduktiga konditorer som gjorde akvarium och fiskar i socker. Det var det som fick mitt intresse att vakna på allvar. Jag spenderade många nätter med att träna på att blåsa sockerkulor efter det." berättar Jonas.

Nytt café vägg i vägg med 19Hundra

Nästa steg i karriären för Jonas är att tillsammans med sin bror öppna ett café i lokalen intill 19Hundra. Tanken är att det ska vara naturligt och genuint i både inriktning och utseende.

"Vi vill servera bröd, bakverk och moderna smörrebröd med goda påkostade pålägg. Jag tror att det blir mycket choklad och praliner också. På kvällen ska vi servera goda burgare på högrev, väl valda tillbehör och pommes frites. I källaren är planen att ha en bar med livemusik. På våren och sommaren vill vi servera egengjorda pinnglassar där kunderna själva väljer vad de vill ha för topping. Vårt ställe ska inte vara dyrt, utan jag vill att alla ska ha råd att komma dit och äta. Det kommer bli jättekul och jag fortsätter jobba med det jag brinner för." berättar Jonas.

Hur har du fått all kunskap du har i dag?
"Jag har ingen officiell konditorutbildning. Det kreativa har jag nog ärvt av min far som var konstnär och sedan har jag tränat massor. Jag har läst tjocka franska dessertböcker med kända konditorers tips och knep. Under de åren blev Google Översätt min bästa kompis. I dag är det lättare eftersom det går att hitta nästan allt som man vill veta och blivit tipsad om på nätet."

Hur kom det sig att du började tävla i kocklaget Skåne Kulinar?
"Efter ett tag kände jag att jag stod still i karriären och det var då jag började tävla i kocklaget Skåne Kulinar, där jag gjorde desserter. Det var väldigt lärorikt och roligt, och det var då jag lärde känna Martin Morand. Vi arbetade jättebra ihop och han har lärt mig oerhört mycket av det jag kan i dag. Vi tränade mycket tillsammans på kvällarna efter att vi hade tränat med laget. Vårt mål var att bli bäst."

Varför sökte du till Dessertmästarna?
"De sökte upp mig året innan jag sökte. Jag tror att jag var för nervös då, så jag sökte året efter i stället och då kom jag med. Det var jättekul, och jättesvårt med tanke på den enorma stress man utsätts för. Det var jobbigast i början, det är så mycket som kan gå fel när man är stressad och har tidsbrist – och jag ville inte vara en av de första att åka ut."

Hur var det att vara med?
"Det var en väldigt intensiv, stressig och påfrestande inspelning. Det var långt ifrån lätt och konkurrensen var väldigt tuff. Men så här i efterhand är det bland det roligaste jag gjort. Tävlingen gav mig ytterligare kompetens och det fick mig att ta steget fullt ut och starta eget företag för att syssla med det jag brinner allra mest för."

Ta del av Jonas fantastiska påskkreationer


Påsken går i det sötas tecken. Jonas har återskapat några fantastiska desserter ur sin repertoar som passar perfekt till påsk.

"Jag hoppas att alla ska lyckas med mina påskdesserter. Beskrivningen är en bra grund att ha med sig om man är osäker."

Se Jonas recept i vår receptbank

Recept

Citron och dilldessert

En lite annorlunda dessert med en härlig fräschör från dill och crème fraîche. Det syrliga hos citronen skapar en spännande balans i smakerna!
Recept

Pavlova burger

Smaker av havtorn, apelsin, tonkaböna, mjölkchoklad och pistage. En modern tolkning på pavlova presenterat som en trevlig Petit Four.
Recept

Pralinkexchoklad

Brynt smör, kola, hasselnöt, kakaoböna. Kanske det godaste man kan äta!

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.