Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Julbordet på Fanny Udde
Inspiration

Julbordet på Fanny Udde

Om Karin Sundqvist, grundare och ägare

Karins julrecept

Recept

Sillsallad

Härlig sillsallad med äpple och kapris.
Recept

Pumpasallad med granatäpple

Friska smaker och vackra färger på julbordet
Recept

Ädelostsallad

Smakrik sallad med fikon och blodapelsin
Recept

Brysselkålsallad med dijondressing

Julbordsklassikern brysselkål i ny tappning
Recept

Kanelkyss och gravad lax

Glögg och pepparkakor med ädelost i all ära, men det räcker med en gång till första advent, enligt Karin Sundqvist. Lika enkelt och snabbt att sno ihop är detta.
 
Recept

Fudge brownie med polka

Avsluta julbordet med en söt brownie med polkaganache
Recept

Lingonpannacotta

En frisk och len dessert med uppskattade smaker från Fanny Udde. Perfekt att förbereda och ställa i kylen. Enkel att servera i kopp eller glas.
För andra året i rad dukas julbordet upp på det stora marmorbordet i sekelskiftesmatsalen på restaurang Fanny Udde. Många olika sorters sill och de vintriga salladerna är Karin Sundqvist, grundare och ägare, extra förtjust i.
– Vårt första julbord här var så roligt att göra, jag ser verkligen fram emot årets julbord, säger Karin Sundqvist, grundare och ägare till Fanny Udde. Det är en så härlig känsla att bjuda in till julbord i det här huset.

Fanny Udde öppnade i april 2021. Det vackra sekelskifteshuset ligger strax utanför Stockholm, nära Hammarby Sjöstad och Sickla köpcentrum.

– Julbordet var bra bokat trots corona-pandemin, i år hoppas vi på att ryktet om vårt goda julbord har spridit sig så att ännu fler gäster hittar hit.
 

Kvalitet i minsta detalj

Bagarmästare Anders Richard Westerdahl lät bygga huset som semesterbostad 1877 och uppkallade det efter sin fru Fanny.

– Jag brukar säga att huset är byggt på kökspengar, säger Karin. Fanny Udde bär på en historia som jag vill förvalta och föra vidare. Anders blev framgångsrik på att baka och leverera kvalitet. Det är även vårt mål; vi lagar allt från grunden, på råvaror av bästa kvalitet och serverar svenska smaker med lite medelhavstouch. 

Fanny Udde handlar råvaror via Martin & Servera och Sorundahallen men även från ett lokalt företag som odlar grönsaker i containers precis runt hörnet. 

– Så långt det är möjligt använder vi närodlat och närproducerat, det är viktigt för oss och gästerna efterfrågar det. Vi odlar inte egna grönsaker, men har egenodlade dekorationsblommor.

Det finns ett tätt samarbete mellan de tre restaurangerna i Karins koncern; Fanny Udde, Kanaans Trädgårdscafé och Lyckebo trädgårdscafé.

– Bageriet har vi på Kanaans Trädgårdscafé. Så därifrån kommer alla bakverken som serveras här på Fanny Udde. 
 

Många sillsorter och färgglada sallader

Nu till julen ska Fanny Udde skapa ännu fler stationer för att förbättra logistiken, till exempel vid sillstationen. Det är många val som ska göras just vid sillarna och det kan ta lite tid att läsa sig till vilka man vill pröva.

– Julbordets absoluta måste enligt mig är många goda sorters sill och mycket grönt i form av färgglada vinterfräscha sallader med olika typer av tillagningar, texturer och spännande smaker. 

Lutfisk och omelett är två rätter som Karin valt bort, för att istället fokusera på salladerna och sillarna. 

– Årets julbord kommer att ha minst 14 egeninlagda sillsorter, precis som förra året. Vi erbjuder två vegansillar gjorda på ostronskivling, de är mycket populära även bland icke-veganer. Västerbotten- och Aquavit-sillen är krämig med lite sting och slår det mesta. Vår härligt illgröna basilika- och persiljesill är också jättegod med mycket örtsmak.

Här serveras också ribs med ingefärsglaze och klassisk julskinka och till veganerna, eller de som vill välja grönt, serveras griljerad rotselleri. Karin upplever att det är fler och fler som väljer grönt på julbordet, även om de inte räknar sig som veganer eller vegetarianer. 
 

Julbordets sju varv

Julbordet presenteras genom en meny på varje bord. Indelningen i sju serveringar beskriver hur ett julbord bör ätas på klassiskt vis. I korthet består Fanny Uddes julbord av sju varv med egna sillinläggningar, rökt fisk, kallskuret, småvarmt, ett dignande dessertbord, svenska ostar och massor av julgodis.

– Det är ju tänkt att man ska dela upp julbordet i sju varv. Många känner inte till det och tycker att det blir ännu roligare när det finns ett system i hur man ska äta sig igenom julbordet, säger Karin. 

Bland många olika desserter serveras bland annat små koppar med lingonpannacotta, chokladfudge med lite polka i, en mjuk pepparkaka med brynt smörtopping och spröda saffransdrömmar. 
 

Svinnsmart servering

Bemanning under julbordet består av ett gäng preppkockar och nissar som lägger ihop rätterna i köket. Karin och hennes team är grunden. Det är åtta fast anställda i koncernen, varav fem jobbar på Fanny Udde. 

– Jag är bortskämd med personal som har jobbat med mig i många år, så vi är ett tajt team här, säger Karin. I grunden är jag utbildad kock. Jag har jobbat till sjöss som kock på olika segelyachter, men även som projektledare på tv och reklambyrå. Men jag älskar restaurangbranschen så jag sökte mig tillbaka hit. Totalt har jag startat cirka sju restauranger. 

Att jobba svinnsmart kring julbordet är en självklarhet för teamet på Fanny Udde.

– Vi lägger upp lite mindre mängder på små serveringsfat, så att det som finns upplagt går åt. Vi tar tillvara till exempel gravad och rökt lax, som vi hackar ner till tartar och rör ihop med gravlaxsås. Det blir perfekta drinksnittar.
 
 

Om Fanny Udde

Adress: Uddvägen 10, 131 55 Stockholm

Fanny Udde har plats för cirka 70 gäster per julbord. På övervåningen finns fyra chambré separée som kan bokas till möten och privata sällskap.

Läs också

Inspiration

Fanny Udde öppnar i sekelskiftesvilla med trädgård i Sickla

Coronapandemin har fått oss att blicka ut från innerstadens krogscen. Karin Sundqvist som är ägare och grundare till Fanny Udde har länge sett tjusningen i att skapa en hemtrevlig restaurangmiljö där människor bor. I en sekelskiftesvilla på gränsen mellan Hammarby sjöstad och Sickla välkomnar Fanny Udde till ett vegetariskt plockbord, en internationell bistro och trädgårdshäng.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.