Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Kärlek på restaurang

Att vara partners, både hemma och på jobbet, verkar vara ett framgångsrecept. Inför alla hjärtans dag har vi träffat tre par som driver restaurangverksamhet ihop som det går riktigt bra för.

Från kärlek på fjället till Cafédelägare


Det unga gifta paret Isabella och Andreas Wallsten träffades i restaurangyrket när de gjorde en säsong i Riksgränsen för nio år sedan. Idag driver de Wallstens Café ihop i Luleå sedan drygt ett år tillbaka."Det har gått över förväntan. Roligt att så många Luleåbor hittar hit" berättar Isabella.

Hur kom det sig att ni valde att startade upp café tillsammans?

"Andreas har en bakgrund som kock och jag har jobbat mest i servisen. Båda vi två älskar att jobba på restaurang, men när det andra barnet kom så blev det svårt att få ihop vardagen och livspusslet. Att jobba kväll funkade inte längre. Vi hade tänkt lite på att det skulle vara kul att driva café ihop och av en slump kollade vi på lokalen och föll för den. Vi kände att det var nu eller aldrig och satsade" säger Isabella.

Hur är det att driva restaurang ihop som par?

"För det mesta är det väldigt roligt. Det här första året har varit lite av en berg- och dalbana, i att hitta balans mellan jobb och fritid. Men i slutändan landar vi alltid i en positiv känsla för vad vi skapat tillsammans. Man får försöka hitta lösningar när man stöter på problem."

Vad är det bästa och sämsta med att driva företag ihop?

"Det positiva är framförallt att vi kompletterar varandras brister och styrkor, det blir lättare att maximera prestationen på jobbet. Det är också lättare att turas om med barnhämtning eftersom vi kan styra vårt eget schema."

"Nackdelen är att man tar med sig jobbet hem lättare, särskilt efter en stressig dag med negativ energi. Fördelen då är att vi kan stötta varandra i det. Vi vet hur viktigt det är att släppa jobbet hemma och försöker ta tillvara på kvalitetstid med varandra så mycket vi kan."

Har ni några planer för alla hjärtans dag?

"Mest troligt ska vi jobba på dagen. Vi är så vana vid att jobba under alla hjärtans dag, men nu när vi för ovanlighetens skull är lediga på kvällen så kanske vi ska göra något kul. Äta en god middag skulle jag tro!

"Det positiva med att jobba ihop är framförallt att vi kompletterar varandras brister och styrkor."

Isabella Wallsten

Wallstens Café i Luleå

Drivs av Isabella och Andreas Wallsten sedan ett år tillbaka. Ett fräscht café med en blandning av nytt och gammalt mitt i Luleå, i gamla Åhlénshuset. De serverar hembakat fika och lunch i form av lättare mat som hälsobowls, sallader och grytor. Allt lagas från grunden. 

Lisa och Marcus satsade på livet på landet


På en gammal prästgård utanför Falkenberg bor Lisa Lemke och Marcus Nordgren. Här driver de Prostens pizza tillsammans sedan sex år tillbaka."Vi ville skapa vår egen favoritkrog som skulle kunna ligga i Berlin, New York eller Köpenhamn, men som råkar ligga bredvid en gödselstack på Skrea Backe" berättar Lisa.

Hur och när träffades ni?

"Vi blev hoptussade en sen kväll uppe i Funäsdalen för 17 år sedan. Väldigt krögarromantiskt, vi blev bjudna på fernet tillsammans och någonstans då tittade vi på varandra och sa ”tar du hand om mig, tar jag hand om dig”. Sedan dess har vi gjort det!"

Elva år senare startade ni Prostens pizza, varifrån kom idén?

"Det började som ett sidoprojekt, vi saknade helt enkelt att driva krog och ville plocka russinen ur kakan. Dessutom kände vi oss provocerade av att se spanska tomater och lamm från Nya Zeeland på restaurangmenyer här, när det finns så otroligt duktiga producenter i vår omgivning. Idag är det ett helt annat läge i regionen och det är med stolthet vi ser det fantastiska samarbete som vuxit fram mellan krögare och producenter."

Hur är det att driva en restaurang ihop som par?

"Det är världens bästa! Det är en frihet att göra det tillsammans, på hemmaplan i Skrea Backe. Vi har småbarn och driver också andra företag och krogar, och för att allt ska funka så måste saker och ting gå smidigt. Därför försöker vi verka så mycket som möjligt på hemmaplan. Det är också därför vi startar upp en ny stor satsning på gården bredvid tillsammans med en kollega och vän som vi jobbat och drivit krog med tidigare. Det är viktigt att det ska kännas som en familj med de man driver ett företag med tycker vi."

"Vi blev bjudna på fernet tillsammans och någonstans då tittade vi på varandra och sa ”tar du hand om mig, tar jag hand om dig". Sedan dess har vi gjort det!"

Lisa Lemke

Vad är positivt och negativt med att jobba ihop?

"Det bästa är att man har oerhört mycket tid tillsammans och har en annan typ av förståelse för varandra, än om vi inte hade jobbat ihop. Vi är ett superteam som värderar varandras olikheter och kan använda vår styrka tillsammans både på jobbet och hemma."

"Däremot är det viktigt att vårda relationen så att inte jobb tar upp all tid tillsammans, något vi tagit fäste på under åren som par och arbetskollegor. Ibland får man bita sig i tungan och tänka "nej, jag kan faktiskt spara den jobbfrågan tills imorgon"."

Har ni planer för alla hjärtans dag?

"Eh, alla hjärtans dag? Har vi inte öppet då? Haha, vi är urkassa på att fira jubileum, årsdagar och sådant där, utan försöker istället ta det när det passar oss. Vi avslutar också varje kväll med att förklara varför vi älskar varandra lite extra idag. Ibland får man tänka till lite! Skämt åsido, men den rutinen är himla fin och viktig. Varför lägga allt krut på en dag?

Prostens pizza i Falkenberg

På Prostens pizza i Skrea backe utanför Falkenberg bakas pizzorna i stenugn på gården med lokala råvaror. I Lisa och Marcus egen trädgård serveras gästerna roman style pizza, smårätter och favoritviner i trädgårdsbaren. De har öppet året runt, cirka två långhelger per månad under lågsäsong, och i övrigt heltid med privata bokningar och andra arrangemang. Läs mer på deras hemsida. 
Inspiration

Lokalt och exklusivt på Prostens pizza i Falkenberg

Marcus Nordgrens och Lisa Lemkes andra vardagsrum finns i deras prunkande trädgård i en gammal prästgård strax utanför västkuststaden Falkenberg. Tanken var att ha en enkel pizzeria för grannarna, men idén växte och antog oanade proportioner.

Korkbröllop för Banken i Falun


Eva och Ingemar Eberstål har varit gifta i snart 26 år. Lika länge har de drivit Banken Bar & Brasseri i Falun, ett koncept med två omtyckta restauranger som kompletterar varandra.

Hur och när träffades ni?

"I restaurangbranschen på det klassiska sättet, kocken och servitrisen blev kära. Jag drev restaurang Rådhuskällaren då i början på 90-talet och Eva var anställd. Sedan dess har det varit vi" säger Ingemar.

Hur kommer det sig att ni driver Banken Bar & Brasserie ihop?

"Ingemar startade upp restaurangen 1988 och drev båda restaurangerna parallellt fram till 1994 då vi båda lämnade Rådhuskällaren för att endast driva Banken. Jag började där som anställd och är fortfarande det på pappret, men är indirekt ägare eftersom vi är gifta. Att Ingemar och jag började driva restaurang ihop föll sig naturligt, vi har varit i branschen länge och det har blivit vårt liv" säger Eva.

Hur är det att driva en restaurang ihop som par?

"Det är lätt hänt att jobbet och privatlivet flyter ihop. Jag har svårare att släppa jobbet på hemmaplan än Ingemar" säger Eva.

"Ja, det finns ju alltid med en mer eller mindre, restaurangen är ju en passion för oss båda. Men pratar man om det för mycket så sliter man ut varandra" säger Ingemar.

"Det är kul att kunna dela framgångar ihop, det blir dubbel glädje."

Eva Eberstål

Vad finns det för fördelar och nackdelar med att jobba ihop?

"Att vi förstår varandras arbetssituation är ett plus. Man känner också en trygghet. Är det tufft ekonomiskt, så är man iallafall två och kan luta sig mot varandra. Det är också kul att kunna dela framgångar ihop, till exempel större event med nöjda gäster. Det blir dubbel glädje" säger Eva.

"Ibland kan det vara påfrestande att jobba ihop. Man kan bli frustrerad på ett annat sätt, och markera lite fortare och mer bestämt än mot andra kollegor. Om vi är oense om något är vi ganska raka mot varandra och lindar inte in saker, vilket är skönt. Det är ju lättare att vara det när man lever ihop såklart" säger Ingemar.

Har ni planer för alla hjärtans dag?

"Då jobbar vi, det brukar vara full rulle då. Vi ser fram emot och hoppas på två fullsatta restauranger med love in the air" säger Eva.

30-årsjubileum för Banken Bar och Brasseri

Mitt i Falun ligger Banken Bar & Brasseri och Två rum & kök, två restauranger i samma hus som kompletterar varandra. Brasseriet har enklare mat med höga ambitioner, med allt från hamburgare till sjötunga. Två rum & kök är en fine dining-restaurang. Eva är Restaurangchef & Sommelier och Ingemar är krögare. Läs mer på deras hemsida.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.