Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Mattias Larssons idéer för julbordet 2020
Inspiration

Mattias Larssons idéer för julbordet 2020

”Jag har funderat lite på hur man kan tänka kring servering av julbordet 2020. Kanske kan man ha tre sittningar istället för två? Och färre bord och gäster vid varje tillfälle? Det minskar ju risken för trängsel. Det viktigaste är att gästerna kan hålla avstånd och undvika köbildning”, säger Mattias "Fredagskocken" Larsson.

”Det finns en otydlighet i vad som gäller för olika serveringar nu under pandemin. Det behövs tydligare regler och motivering till varför man ska göra på vissa sätt. Så som jag tolkar det så är det inget mingel som gäller, men det verkar vara enda skillnaden förutom avstånden mellan borden och att det inte får vara tät köbildning”, säger Mattias. 

Utöka antalet julbordstationer

”Det är ju svårt med generella råd, men om man har plats i restaurangen kanske man kan ha fler stationer? Sill på en station, fisk på en annan, kött på en tredje och så vidare. Att hitta ett smart system för att slussa sällskapen till stationerna är ju också avgörande. Ett sällskap i taget vid varje station? Det är ingen lätt match, men det borde kunna gå att slussa gästerna bordsvis till respektive station”, säger Mattias. 

Färdigbyggda tallrikar till sittande bord

”Ett annat alternativ är ju att servera allt på färdigbyggda tallrikar som servisen kommer ut med. Det är ju tyvärr personalkrävande och folk vill ju gärna kunna plocka fritt, någon älskar syltor och en annan älskar sillar. Tänk över alla möjligheter som finns och fråga dina gäster vad de vill ha. De kanske kan ge dig förslag på något som du inte tänkt på”, säger Mattias. 

"Tänk över alla möjligheter som finns och fråga dina gäster vad de vill ha. De kanske kan ge dig förslag på något som du inte tänkt på."

Mattias Larsson

Portionsserveringar underlättar

”Något som kan underlätta är att man gör små portionsgrejor så att folk inte grottar runt i allt. Små portionshögar på små fat. Det skulle kunna underlätta julbordsserveringen”, säger Mattias. 

Julbordscatering till företag

”Ett annat sätt är att köra julbordscatering till företag, vars medarbetare ändå träffas dagligen och som vill umgås på företaget. Eller testa digitala julbord med catering av maten till medarbetarna. Företaget bjuder in, vd hälsar välkommen och alla äter tillsammans fast på varsitt håll, en del kanske är på kontoret, andra är hemma vid sin dator men alla möts. Kanske kan företaget även bjuda in en artist eller komiker som underhåller?”, säger Mattias.

"Testa digitala julbord med catering av maten till medarbetarna."

Mattias Larsson

Sälj in nästa år redan nu

”Eventbolag och restauranger kan vara ännu mer kreativa och börja förbereda sig för nästa år redan nu. I år blev det inga fester eller konserter. Det kommer att bli ett jävla drag nästa år! Folk är hungriga och vill göra roliga saker. Konceptualisera för möten och mat nästa år. Smäll ihop ett färdigt paketerbjudande och använd personal för att sälja in det till gästerna redan nu. Alla kommer att vilja träffas. Vad kan du erbjuda?”, säger Mattias.

Mattias tipslista för julbordet 2020

 • Tre sittningar istället för två? Färre gäster och färre bord på varje. Det ger mindre trängsel.
 • Flera stationer för minskad trängsel och för att undvika köbildning
 • Julbordsvärdar som förklarar reglerna för varje sällskap
 • Avståndsmarkeringar vid kö
 • Skapa system för att slussa gästerna ett sällskap i taget till de olika stationerna
 • Färdigbyggda jultallrikar
 • Små portioner på små fat gör det lätt att ta med sig till bordet
 • Julbordscatering till företag eller hem till företagets medarbetare inför digital julfest
 • Julbordet som take away
 • Handspritsflaska på varje bord
 • Lyssna med dina gäster – hur vill de få julbordet serverat?
 • Eventbolag kan erbjuda digitala julbordsmöten och skicka ut mat till alla i förväg

Följ Mattias på:

Facebook, Twitter och Instagram: Fredagskocken

www.youtube.com/fredagskocken 
www.fredagskocken.se 
www.minmatstudio.se

 

Läs mer om julen 2020

Inspiration

Jul i en annorlunda tid

Snart startar julbordssäsongen och planeringen är sedan länge i full gång på restaurangerna runt om i landet. Hur förändras förutsättningarna för ett lyckat julbord med anledning av regler och restriktioner på grund av coronapandemin? Hur kan man tänka vid gästbemötandet? Hur löser man serveringarna? Hur påverkas personalbemanningen?

Läs mer om Mattias

Kunskap

Mat och vin i kombination - Mattias Larsson

Kock, inspiratör, företagare, entreprenör, föreläsare, moderator, kokboksförfattare och vin-nörd. Vi bad Mattias ”fredagskocken” Larsson lotsa oss genom konsten att kombinera mat och dryck.
Inspiration

Mattias Larsson - Oädla detaljer

Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.

Läs mer om den rådande situationen

Inspiration

Senaste informationen om coronasituationen

Här hittar du samlad information om den rådande situationen. Fakta, tips, sortiment och tjänster för din verksamhet. Tillsammans kan vi göra skillnad och ta oss igenom den här tuffa perioden. Tack för att du håller humör och hoppet uppe!

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader