Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Namu i Malmö

Jennie Walldén
GastroMerit

Den koreanska måltiden

Koreansk mat har varit i ropet ett tag men fortfarande är det många som inte vet hur en koreansk måltid är sammansatt. Det råder den här kursen bot på!
Inspiration

Vi möter mästerkocken Jennie Walldén

Jennie Walldén lämnade jobbet som marknadschef och gick och vann Sveriges mästerkock 2013. Idag har hon helt sadlat om och driver den koreansk-inspirerade krogen Namu tillsammans med sin man vid Lilla torg i Malmö.
Jennie Walldén lagade hem vinsten i Sveriges Mästerkock 2013, och fick en helt ny karriär. Idag driver hon egna restaurangen Namu i Malmö och arbetar även som tv-kock.

”Jag trodde knappt det var sant och stod helt tyst i flera sekunder, det var en sådan fantastisk lyckokänsla och samtidigt kändes det helt overkligt, vinnare i Sveriges Mästerkock, jag?”, säger Jenny.

 

Med vinsten i Sveriges Mästerkock 2013 tog Jennie Walldéns matkarriär ett språng: från rollen som marknadschef på matjätten Orkla Foods, till krögare, matkreatör och tv-kock för bland annat Köket middag och TV4 Nyhetsmorgon.

 

”Det var ett stort steg, för jag hade kul på jobbet och var etablerad i min bransch. Men jag älskar att laga mat och när jag vann tävlingen blev det startskottet för något nytt”, säger Jenny.

Egna restaurangen Namu

Tiden efter segern var intensiv, nästan varje vecka var hon på resande fot för att gästspela på krogar och delta i företagsevenemang. I samma veva föddes idén om att starta en egen restaurang.

 

”Det var många som gav mig positivt gensvar och frågade om jag inte skulle öppna en restaurang, för det fanns få restauranger med koreanska smaker i Sverige. Sagt och gjort, jag och min man började spåna. Han är duktig på business och jag är kreativ, så vi kompletterar varandra bra. Och resultatet blev Namu”, säger Jenny.

 

Namu öppnade bakom Lilla torg i Malmö 2015. Namnet betyder ”träd” på koreanska och det är från det koreanska köket hon hämtar inspiration. Tillsammans med råvaror från södra Skåne skapas en svensk-koreansk fusion.

 

”Vår meny består av mellanrätter som gästerna delar. Signaturrätten är biff Gangnam style, som är min tolkning av koreansk bulgogi BBQ. Vi använder lokalt oxkött och rätten serveras i salladsblad med kimchi och picklade grönsaker”, säger Jenny.

 

Jennie Walldén har rötterna i Sydkorea. Som sexåring blev hon adopterad och hennes nya föräldrar bodde i Sverige, i Kristianstad. Den resan har påverkat henne som matlagare.

 

”Jag växte upp i Korea när det fortfarande var fattigt och där åt man mycket grönsaker. Det sitter i mig, ingen måltid är komplett utan det. Idag är det många som är vegetarianer och flexitarianer, men för mig har det alltid varit naturligt med grönt. Jag bär med mig min bakgrund och den hjälper mig att sätta min egen prägel på maten”, säger Jenny.

 

Bara ett år efter öppnandet blev Namu tilldelad en Bib Gourmand av Michelin Guide. För Jennie Walldén och hennes medarbetare har det haft stor betydelse.

 

”När vi fick utmärkelsen så var det en otrolig lycka och glädje, alla i personalen var glada. Det här är ett erkännande på att man gör något bra tillsammans, och det från en instans som Guide Michelin. Uppmärksamheten har också lett till att fler upptäckt oss”, säger Jenny.

Vad äter och dricker du helst själv?

”När det är varmt är jag inne på matiga sallader med god dressing. Men jag är periodare, ibland går jag all in på italienskt i en vecka, nästa äter jag sydostasiatiskt med mycket lime och koriander, och en vecka senare är det pizza.”

Du är kursledare för kursen Den koreanska måltiden på GastroMerit?

”Ja, det ska bli otroligt roligt och jag känner mig ärad över att få göra detta. Eleverna kommer att få lära sig vad koreanska begrepp egentligen betyder och även få veta hur man lagar en riktig koreansk måltid.”

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader