Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Norrländska uttryck och samisk kultur på restaurang Mandel i Skellefteå

– Matkulturen här och de norrländska råvarorna har alltid fascinerat mig. Tack vare restaurang Mandel kan vi nu botanisera ännu djupare i allt det lokala och samiska, säger Carina Brydling, food & beverage manager på The Wood Hotel i Skellefteå.
Hotellet The Wood är prisbelönt för sin arkitektur och det faktum att hotellet är byggt av trä som kommer från en radie av sex mil. Det lockar arkitekturintresserade från hela världen att besöka Skellefteå. Samtidigt etablerar sig en rad techföretag i staden, till exempel batterifabriken Northvolt, vilket skapar ökad inflyttning till hela bygden.

– Ja, det händer verkligen spännande saker i Skellefteå just nu, säger Carina Brydling, food & beverage manager på The Wood Hotel i Skellefteå. Vi har många event, kongresser och konserter med hundratals, ibland tusentals, deltagare här på hotellet och i kulturhuset. Och det bara rullar på! Hotellet och Sara Kulturhus är hopbyggda i en byggnad, det skapar synergieffekter mellan hotellet och upplevelserna på den kulturella scenen. All mat och dryck i kulturhuset levereras från Wood Hotel.

– En resejournalist från The Guardian besökte oss nyligen. Han såg älg och körde scooter för första gången, åt lokala samiska rätter och drack blåbärsvin. Han ville inte resa vidare. Enligt honom var det här den totala upplevelsen, allt kändes exklusivt och speciellt: Maten, miljön, arkitekturen och kulturen.

De norrländska råvarorna fascinerar

Sápmi eller Sameland sträcker sig långt nedanför Skellefteå och utanför staden betar renhjordarna. Carina Brydling är numera permanent bosatt i här och hennes norrländska ursprung gör att det känns som att hon har kommit hem.

– Min släkt kommer härifrån, säger Carina. Min mamma är uppvuxen i en liten by i södra Lappland och nu bor hon också här i Skellefteå. Matkulturen här och de norrländska råvarorna har alltid fascinerat mig. Tack vare restaurang Mandel kan vi nu botanisera ännu djupare i allt det lokala och samiska. 

I hotellet ligger tre restauranger: Mandel och Elites egna restaurangvarumärken Paolos och Miss Voon. 

– Först var det tänkt att det bara skulle vara Paolos och miss Voon på hotellet, säger Carina. Men vi kände att det saknades en restaurang med tydligt fokus på det lokala, så därför tillkom Mandel.

Det finns 120 anställda på hotellet och man jobbar över gränserna vad gäller bemanningen av restaurangerna. Carina har fyra avdelningschefer i sitt team.


 

"På Mandel jobbar vi med norrländska uttryck och samisk kultur. Pölsa och palt finns alltid på menyn, men rätterna moderniseras alltid med vårt eget uttryck och grönt i säsong."

Carina Brydling, food & beverage manager på The Wood Hotel

Vill skapa snackisar

Mandel vill inte vara fine dining, även om det är en à la carte-restaurang. Atmosfären är avslappnad, här passar det lika bra att ta en aw som att äta middag. 

– På Mandel jobbar vi med norrländska uttryck och samisk kultur, säger Carina. Pölsa och palt finns alltid på menyn, men rätterna moderniseras alltid med vårt eget uttryck och grönt i säsong. 

Maten serveras som mellanrätter och sharingrätter. Rätterna och deras namn anknyter till omgivningarna, som till exempel råbiffen Mjölkko från Laukergården eller drinken Kurjovikens stormiga.
Mandel vänder sig lika mycket till Skellefteåborna som till de internationella gästerna. På menyn fanns under en period till exempel rätten Skellefteplankan, en modern twist på Skellefteåbornas favorit plankstek. 

– Ja, den blev en lokal snackis, säger Carina. Det är klart att vi vill att hela hotellet ska bli känt utomlands och en destination i sig, men vi vill också ha lokala gäster från hela Västerbotten, Norrbotten och ja, hela södra Norrland. Och de kommer! De gillar att de lokala sederna hamnar på menyn. 

På Mandels vis

– Vi ska också servera Parisare. Det är egentligen en korvbit som du köper i korvkioskerna här i Norrland, men vi gör den på Mandels vis. Det känns äkta och lite ballt.

Körvbricka är chorizo med mandelpotatismos, älgörtsketchup, lättrökt rödingröra och rostad schalottenlök. Paltschwimmen är palt på Mandels vis med grillad kål, nässelsmör, smörfriterad svamp och kråkbärsketchup. I rätten Sommarbete ingår saltbakad gulbeta, picklad polkabeta, friterad renlav, gårdsost och granskottsmajonnäs.

– Jag tycker att det är extra roligt att jobba tillsammans med alla de som arbetar med produktion och förädling här i trakten. Det finns så många fantastiska produkter och råvaror.

Smakintensiva råvaror

Den norrländska tunnbrödskulturen märks också på Mandel. Här serveras till exempel gahkku, som är ett samiskt tunnbröd.

– Vi använder gärna lokala samiska uttryck på menyn, så att gästerna får fråga vad det betyder, säger Carina.

Namnet Mandel kommer från den lokala norrländska specialiteten mandelpotatis. Det syns även i form av potatistryck på menyn. 

– Potatisen här har en speciell smak, tack vare jordmånen och de långa ljusa dagarna. Allt som odlas här på friland är väldigt smakintensivt.
 

"Men vi är lite som en ettårig bäbis fortfarande. Vi har mycket kvar att lära och vi står i startgroparna med många projekt och rutiner."

Carina Brydling, food & beverage manager på The Wood Hotel

Ekologiskt, grönt och hållbart

Carina Brydling har under många år arbetat med ett ekologiskt och hållbart fokus. Det tänket har hon givetvis tagit med sig till The Wood.

– Vi jobbar aktivt för minskat matsvinn, här serveras ju stora mängder mat. Det handlar om att laga rätt mängd mat från början. Frukosten serveras till exempel i små burkar, små skålar och små pannor, så att det ska vara lätt att ta rätt mängd. – Vi jobbar mycket med grönt, inläggningar och röror och serverar mindre portioner kött, men närproducerat av god kvalitet.

The Wood är Green Key-certifierade, vilket är en internationell miljömärkning för anläggningar i besöks- och turistbranschen. 

– Men vi är lite som en ettårig bäbis fortfarande, säger Carina. Vi har mycket kvar att lära och vi står i startgroparna med många projekt och rutiner.

Recept

Recept

Goffiga betor

Jenny Andersson, kökschef på restaurang Mandel på The Wood hotel har tagit fram rätten baserat på norrländsk matkultur och råvaror.
Recept

Snåttren

Jenny Andersson från restaurang Mandel på The Wood hotel har tagit fram rätten baserat på norrländsk matkultur och råvaror.
Recept

Älgkebab med gahkku, lökmarmelad och friterad grönkål

Jenny Andersson, kökschef på restaurang Mandel på The Wood hotel har tagit fram rätten baserat på norrländsk matkultur och råvaror.
Recept

Råbiff med senapskräm, lök och gårdsost

Alternativ variant av råbiff på hängmörat innanlår. Serveras med senapskräm, citronsyrad silverlök, friterad schalottenlök och Svedjan gårdsost.

Inspireras av fler av våra kunder

Inspiration

Restauranger, kök och kockar

På Martin & Servera arbetar vi med många inspirerande kunder över hela landet. Här kan du läsa mer om några utav dessa.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.