Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Lokalt och exklusivt på Prostens pizza i Falkenberg

Lisa Lemke och Marcus Nordengren, som äger, bor i och driver Prostens Pizza i en prästgård utanför Falkenberg. Lisa Lemke och Marcus Nordengren, som äger, bor i och driver Prostens Pizza i en prästgård utanför Falkenberg.
Marcus Nordgrens och Lisa Lemkes andra vardagsrum finns i deras prunkande trädgård i en gammal prästgård strax utanför västkuststaden Falkenberg. Tanken var att ha en enkel pizzeria för grannarna, men idén växte och antog oanade proportioner.

Den gamla prästgården i Skrea backe är basen för Lisa Lemke och Marcus Nordengren. Hon är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock och han har jobbat med mat i över 20 år. Församlingens präst bodde här till 1980-talet, sedan hyrde kyrkan ut det till kommunen för att inhysa en förskola.

"Prostens pizza har haft besök av nästan alla prästfamiljer som bott i huset sedan 1909. De tycker att det är fantastiskt kul att se hur vi har utvecklat gården. Många av gästerna är också före detta förskolebarn som har lekt i ladan." säger Marcus.

Oväntad popularitet

En vecka innan öppning visste de inte om de skulle hinna omvandla den gamla bagarstugan i trädgården till grannarnas favoritpizzeria, så när Lisa la ut ett inlägg om bordsbokning på sin Facebook-sida fick de en smärre chock. På ett par timmar hade de 50 gäster bokade till första sittningen.

"Vår tanke var att alla skulle få plats vid långbord och att gästerna skulle dela på maten, så kallad share food, för det är så vi själva vill äta. Med 50 sittande gäster bokade fick vi snabbt bygga om bord och bänkar så att alla skulle få plats." säger Lisa.

Två till fyra gånger per månad eldas det i vedugnen

På Prostens kan du äta en snabb pizza eller bli kvar hela kvällen, men räkna med att det är svårt att få bord. Boka kan man göra en månad i förväg och det blir snabbt fullt.

"Det finns ju gäster som har väntat i tre år på att få bord på Prostens, så man måste ta ner månen för dem när de väl är här. Men de går ju härifrån nöjda, vilket är jättekul." skrattar Lisa.

Pizzabotten är en tallrik

Menyn består av noga utvalda råvaror, som i stor utsträckning är halländska. På Prostens är nyckeln och drivkraften att jobba väldigt lokalt och säsongsbaserat. Från början var tanken att de skulle vara självförsörjande på sin odling, men det räckte inte och därför åker kockarna och handlar hos granngårdarna de dagar Prostens har öppet.

På tallriken serverar de sedan bara det de själva vill äta och Marcus menar att pizzabotten är som en tallrik som du kan lägga vad som helst på.

"Vintertid blir det exempelvis mycket kål och potatis på pizzorna. En succépizza var den julinspirerade Janssons-pizzan och en annan av mina favoriter var den med färska havskräftor, brynt smör och pepparrot." säger han.

Prostens pizza – de bästa de gjort

Familjen flyttade först från Göteborg till ett litet hus i Falkenberg innan de bestämde sig för att satsa på livet på landet i den gamla prästgården. De båda nickar instämmande när Lisa säger att det bästa de har gjort är att bygga verandan i huset och att starta Prostens pizza.

"Här ska vi bli gamla." förkunnar Marcus.

De förklarar att eftersom att Prostens endast drivs som ett förädlat hobbyprojekt minskar pressen samtidigt som det ökar deras friheter. De är inte ekonomiskt beroende av pizzerians framgångar, vilket gör att de vågar ta ut svängarna mer och till och med kan minska antalet bord när det behövs. Det finns nämligen en viss Prostens-stämning att se efter.

Kommer Prostens pizza finnas kvar om 30 år?

"Det beror på ugnen." säger Lisa och ler.

"Den är byggd för att baka bröd till församlingsbor. Däremot kommer vi aldrig växa och bli större. Charmen finns i det lilla. Prostens kommer att bevaras som Prostens är."

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.