Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Utvalt med omsorg: KLS
Inspiration

Utvalt med omsorg: KLS

KLS delar med sig av sina bästa hållbarhetstips - de tipsar om hur man bäst tar tillvara på hela djuret.

Nedan berättar vår leverantör KLS om sitt arbete.

Svenskt kött

KLS erbjuder enbart kött med Från Sverige-märkningen. Det betyder att all köttråvara kommer från gris, nöt och lamm som är fött, uppfött, slaktat, styckat, kontrollerat och förpackat i Sverige. Grundidén är att djuren ska få leva så naturligt som möjligt. Tillsammans med KLS omsorgsfullt utvalda gårdar skapar de unika produkter där smak, kvalitet och säkerhet alltid är i fokus.  

Svenska djur utvalda med omsorg

Svenskt lantbruk

Det svenska lantbruket ska vara både säkert och lönsamt. Sveriges Djurskyddslagstiftning är unik och säkerställer att djur mår bra både fysiskt och psykiskt. Det är en grundförutsättning för att KLS ska kunna producera mat.

–  På KLS arbetar vi aktivt för att hela tiden säkerställa att de djur vi hanterar har det bra. Djurens välmående går hand i hand med den mängd mat som vi kan producera. För att vi som matföretag ska kunna hålla en hög produktion med hög kvalitet måste vi ha friska djur som mår bra hela vägen från gård tills dess att de anländer hos oss. En bra produktion möjliggörs genom hög djurvälfärd och djurhälsa, säger Kajsa Danielsson Bruhn, Djurvälfärdssamordnare på KLS.

Även om regler och kontroller är nödvändiga så är det de djurskötare som tar hand om djuret varje dag som är den viktigaste garanten för att djuren har det bra. 

– Våra lantbrukare är väldigt måna om att ha friska och välmående djur. De gårdar vi väljer att arbeta med ser sambandet mellan friska, välmående djur och kött av hög kvalitet, berättar Kajsa, som ser detta som ett starkt skäl att välja leverantörer som säljer svenskt kött. 
-

Robust kalv: friska djur lönar sig

Hållbara samarbeten med lantbrukarna

För KLS är det viktigt att sträva efter förbättringar och skapa långsiktiga- och hållbara samarbeten med lantbrukarna. De projekt som görs tillsammans ute på gårdarna är oftast det som verkligen gör skillnad. Med initiativet "Robust kalv" vill KLS bidra till ett mer hållbart lantbruk.

–  "Robust kalv" är en viktig satsning för oss, eftersom vi tror att det är avgörande för framtiden att vi fortsätter att förbättra kalvhälsan och samtidigt minska användningen av antibiotika inom lantbruket, säger Viktor Pålsson, Inköpschef av nöt på KLS.

Initiativet är en del av KLS:s kalvkoncept och kriterierna för kalvarna har tagits fram i samverkan med Gård och Djurhälsan. För att kvalificera sig som "Robust kalv", måste kalven väga minst 90 kg vid 10 veckor, vara avhornad, avvand och äta både kraftfoder och grovfoder. Dessutom ska kalven vara vaccinerad mot RS-virus. Om leverantören uppfyller alla dessa kriterier betalar KLS en högre notering för kalven. Det ska löna sig att ha friska djur.

Att vara ett matföretag, och dessutom branschledande inom svensk köttproduktion, är ett stort ansvar och KLS vill visa vägen framåt. Bolaget anser att det är dess plikt att värna om djuren de köper och "Robust kalv" är en liten men viktig del i bolagets arbete med djurvälfärd och vägen till ett mer hållbart lantbruk. Grunden och förutsättningen för en hållbar värdekedja – från gård till gaffel.  Läs mer om KLS initiativ och hållbarhetsarbete på KLS hemsida. 
-

3 tips för att ta tillvara på hela djuret

  1. Använd udda köttdetaljer
    Det finns många spännande köttdetaljer att variera menyn med. Några exempel från gris är pluma, skinkrulle och pork belly. Inom nöt finns lite mer ovanliga detaljer som lilla bogfilen, flat iron, högrevskärna och picanha. Varva också in charkuterier! 
  2. Sousvide eller tillagning i vattenbad
    Ta tillvara på råvarans naturliga vätska med olika tillagningstekniker. Det skapar inte bara förutsättningar för att bättre planera din verksamhet utan även att kunna välja styckningsdetaljer som är lite mer ovanliga och kräver lång tid att möra.
  3. Styckning
    Styckar du köttet själv? Koka egen buljong på benen. Putset kan bland annat användas till egna korvar. Ta vara på extra fett och talg genom att smälta ner det. Går utmärkt att använda till stekning vid senare tillfällen. 

Se KLS film: Ett bra liv från gård till gaffel

Möt några av KLS duktiga grisbönder på gården Amundsgård. Läs mer om deras arbete med klimatsmarta
grisar och hur de ser till att grisarna får ett bra liv från gård till gaffel på deras hemsida.
 Annonsen är publicerad 1 oktober 2023. Källa: KLS

Mer från Utvalt med omsorg

Inspiration

Utvalt med omsorg - Arla

Arla delar med sig av sina bästa hållbarhetstips - de tipsar om hur du bäst hanterar mejerivaror med kort datum.
Inspiration

Utvalt med omsorg - Nordisk Råvara

Nordisk Råvara tipsar om hur du får in mer baljväxter på menyn, och hur du kan göra skillnad genom bra och hållbara produktval.
Inspiration

Utvalt med omsorg - Lantmännen Cerealia

Hållbarhet är viktigt för Martin & Servera. Det handlar inte bara om våra egna verksamheter, utan om att vi vill förflytta hela branschen i hållbar riktning. Utvalt med omsorg är ett initiativ där vi varje månad låter en av våra leverantörer berätta om sina målsättningar och sitt arbete med hållbarhet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.