Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Utvalt med omsorg - Arla
Inspiration

Utvalt med omsorg - Arla

Arla delar med sig av sina bästa hållbarhetstips - de tipsar om hur du bäst hanterar mejerivaror med kort datum.

Nedan berättar vår leverantör Arla om sitt arbete.

Mjölkproduktion för en hållbar framtid

I en värld präglad av klimatförändringar och miljömedvetenhet har svenska mjölkproducenten Arla antagit en ambitiös vision för en hållbar framtid.

Arlas hållbarhetsmål

Cirka 90 procent av allt som Arla säljer i Sverige tillverkas lokalt, vilket skapar arbetstillfällen och stöder biologisk mångfald genom bete och odling av grödor.

Som ett hållbarhetsmål strävar de efter att minska sin klimatpåverkan och nå netto noll klimatutsläpp i Sverige till 2045. Detta uppnås genom åtgärder som minskar utsläpp från gårdar och mejerier, användning av fossilfria transporter och användning av återvinningsbara förpackningar.
 
Arla är ett kooperativ ägt av 9 000 bönder i sju länder, inklusive 2 200 gårdar i Sverige. En av de svenska medlemmarna är bonden Heléne Gunnarson, som delar med sig av sin syn:
- När du köper mjölk, smör, grädde, ost eller något annat från Arla är det min mjölk du köper. Och det är så jag får betalt. Allt Arla tjänar går tillbaka till oss Arlabönder. Och du gynnar inte bara oss. Du bidrar också till öppna landskap, biologisk mångfald, en levande landsbygd, tusentals jobbtillfällen och ett lantbruk i världsklass, säger hon.

Se Arlas film: Så ersätts Arlabönder för sitt hållbarhetsarbete

-

Hållbara initiativ på Arla

Så belönas Arlabönderna för sitt hållbarhetsarbete

Arla har infört en hållbarhetsersättning på upp till 3 eurocent per kilo mjölk för att minska klimatutsläppen på dess gårdar med 30 procent till 2030. Det innebär att Arla öronmärker cirka 5 miljarder kronor för hållbarhetsåtgärder inom kooperativet.

Modellen belönar tidigare och framtida åtgärder inom 19 områden baserat på poäng. Varje poäng ger 0,03 eurocent per kilo mjölk och prioriterar de mest effektiva åtgärderna för utsläppsminskning. Modellen kommer att utökas med fler alternativ över tid.
 

Kan kalsonger avslöja hur jorden mår?

Arla har tillsammans med jordbruksexperter startat ett fyraårigt pilotprogram i syfte att utforska möjligheterna med regenerativa jordbruksmetoder och hur det kan tillämpas i olika mjölkproduktionssystem. Genom att gräva ner ett par kalsonger av vit ekologisk bomull i jorden kan man se hur jorden mår beroende på om kalsongerna blir uppätna av maskar och småkryp.
 
Projektet syftar också till att ta reda på hur metoderna kan bidra till en bättre jordhälsa. Med en god jordhälsa avses en frisk matjord med hög biologisk aktivitet där växter, djur och människor främjas utan att miljön runt omkring påverkas negativt.
 

3 tips från Arla för minskat svinn 

  1. Grädde och créme fraiche kan frysas in men tappar sin ursprungliga funktion efter frysning. Tina i kylen och använd i soppa, sås och grytor som mixas upp innan servering. 
  2. Hårdost går bra att frysa i bitar, skivor eller som riven. Även mögelostar går bra att frysa. Tina i kylen och använd så fort som möjligt i matlagning.
  3. Har du färskost, yoghurt eller gräddfil över? Gör desserter som mousse eller parfait och frys in!
Annonsen är publicerad 1 november 2023. Källa: Arla
Inspiration

Utvalt med omsorg - Nordisk Råvara

Nordisk Råvara tipsar om hur du får in mer baljväxter på menyn, och hur du kan göra skillnad genom bra och hållbara produktval.
Inspiration

Utvalt med omsorg - Lantmännen Cerealia

Hållbarhet är viktigt för Martin & Servera. Det handlar inte bara om våra egna verksamheter, utan om att vi vill förflytta hela branschen i hållbar riktning. Utvalt med omsorg är ett initiativ där vi varje månad låter en av våra leverantörer berätta om sina målsättningar och sitt arbete med hållbarhet.
Inspiration

Utvalt med omsorg - Guldfågeln

Hållbarhet är viktigt för Martin & Servera. Det handlar inte bara om våra egna verksamheter, utan om att vi vill förflytta hela branschen i hållbar riktning. Utvalt med omsorg är ett initiativ där vi varje månad låter en av våra leverantörer berätta om sina målsättningar och sitt arbete med hållbarhet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.