Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Utvalt med omsorg - Nordisk Råvara
Inspiration

Utvalt med omsorg - Nordisk Råvara

Nordisk Råvara tipsar om hur du får in mer baljväxter på menyn, och hur du kan göra skillnad genom bra och hållbara produktval.

Nedan berättar vår leverantör Nordisk Råvara om sitt arbete.

Nordisk Råvaras filosofi är att vi bör odla mer av det vi äter. Med moderna metoder att hantera jordbruksmark kan de bredda tillgången på närproducerade råvaror och styra matproduktionen mot en mer skonsam odling. Vi får en naturligare relation till maten genom att ta hänsyn till regionala och lokala förutsättningar och jordens hälsa.
 
Med denna idé som grund hjälper Nordisk Råvara dig att fylla ditt skafferi med högkvalitativa råvaror att skapa goda och hälsosamma måltider av. Produkterna har full transparens vad gäller ursprung, hantering och näringsinnehåll. Det möjliggör att kunna kommunicera kvalitet på ett nytt sätt, Nordisk Råvara tror att det är nyckeln till att vinna gästernas förtroende – att göra skillnad genom bra och hållbara produktval, som syns på menyn.
 

Den friska jorden

Jordhälsan är avgörande för råvarans smak och näringsinnehåll, och för ett hållbart jordbruk med biologisk mångfald. Man behöver arbeta i symbios med naturen för att minska erosion, öka vattenupptag, bevara artrikedom, förbättra näringsomsättning och långsiktigt stärka motståndskraften på våra fält.
 
Nordisk Råvaras jordhälsoarbete har fyra grundprinciper:

Ingen användning av naturfrämmande bekämpningsmedel.
Öka närvaron av levande rotsystem och grön täckning.
Minimera jordstörande bearbetning.
Maximera mångfald och biodiversitet.
 

Den sanna matglädjen

Matglädje handlar om en helhetsupplevelse. Våra sinnen öppnas upp av smaker, utseende, härkomst och historia. Förvalta helhetsupplevelsen genom att berätta om maten, det ger mervärde för gästen. 

Baljväxter samt quinoa kan serveras varma som kalla, hela eller mixade. Tips på användningsområden:

Soppor, pajer, grytor och sallader.
Röror, spreads, hummus, puréer och liknande. Kan tillredas med olika smaker, konsistenser och färger. Passar till både kött och vegetariskt.
Ugnsrostade som snacks eller topping på olika rätter, i müsli eller bak.
 
 
 

Det nordiska skafferiet

I Nordisk Råvaras sortiment finner du både nya och nygamla baljväxter. Lupin är ett exempel på en ny och quinoa en äldre - quinoa  har anor i Sverige sedan flera hundra år tillbaka. 

Genom att använda nordiska råvaror stödjer du svensk matkultur och matproduktion. Svenskodlade linser och ärtor är mångsidiga, smakrika, har fin textur och lågt klimatavtryck. Dessutom är baljväxterna proteinrika. Upptäck sortimentet här.

Måltidsutvecklingsstöd - rätt råvara mot viktiga mål

Nordisk Råvara arbetar med flera aktörer för att stegvis ändra menyer och skapa måltider med bättre mat för skola, äldre och företagsrestauranger. 

Bilden ovan visar en måltid där viktiga parametrar som klimatavtryck, näring och pris har räknats in, där man också ökat andelen växtbaserat, ekologiskt och svenskt. Låt dig inspireras av Nordisk Råvaras måltidsutvecklingsstöd som hjälper dig med omställningen att laga modern och riktigt hållbar mat till rätt pris och med ökad gästnöjdhet.


3 hållbara tips från Nordisk Råvara

 
1. Öka andelen baljväxter i dina vanliga recept
Ersätt en del av fisk eller kött i dina vanliga recept med baljväxter och quinoa för en modern twist. Detta minskar kostnaden och sänker klimatavtrycket utan att kompromissa med den bekanta smaken.
 
2. Spara tid & pengar - förbered i god tid
Blötlägg, koka och frys in baljväxter en gång i veckan. Genom att portionera färdigkokta frysta linser, ärtor och bönor kan du smidigt använda dem i salladsbufféer, blanda ner i färser eller mixa till röror, puréer och spreads under hela veckan, vilket sparar både tid och pengar.
 
3. Måltidsplanera för att minska svinn
Skapa en måltidsplan för att minska matsvinn. Använd baljväxter i rätter eller tillbehör som är enkla att återanvända vid rester. En färs från en pastarätt som innehåller salladsärtor, kan till exempel användas i en lasagnesås. Låt överblivna ärtor och linser dryga ut fisk- och kötträtter.
 


Annonsen är publicerad 1 december 2023. Källa: Nordisk Råvara

Mer från Utvalt med omsorg

Inspiration

Utvalt med omsorg - Lantmännen Cerealia

Hållbarhet är viktigt för Martin & Servera. Det handlar inte bara om våra egna verksamheter, utan om att vi vill förflytta hela branschen i hållbar riktning. Utvalt med omsorg är ett initiativ där vi varje månad låter en av våra leverantörer berätta om sina målsättningar och sitt arbete med hållbarhet.
Inspiration

Utvalt med omsorg - Guldfågeln

Hållbarhet är viktigt för Martin & Servera. Det handlar inte bara om våra egna verksamheter, utan om att vi vill förflytta hela branschen i hållbar riktning. Utvalt med omsorg är ett initiativ där vi varje månad låter en av våra leverantörer berätta om sina målsättningar och sitt arbete med hållbarhet.
Inspiration

Greenfood - Grön mat som främjar folkhälsan

Greenfood beskriver sitt hållbara sortiment, berättar om sin ekopark som är till för insekter och fåglar, och om deras nybyggda livsmedel- och logistikanläggning där miljön står i fokus.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.