Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Utvalt med omsorg - Zoégas
Inspiration

Utvalt med omsorg - Zoégas

Utvalt med omsorg är ett initiativ där vi varje månad låter en av våra leverantörer berätta om sina målsättningar och sitt arbete med hållbarhet.

Nedan berättar vår leverantör Zoégas om sitt arbete.

Kaffe är världens näst största råvaruhandelsvara efter olja och har därför en stor påverkan på människor och miljö. Cirka 25 miljoner människor i producentländerna är helt beroende av kaffe som inkomstkälla. Sverige importerar omkring 100 miljoner kilo råkaffe per år (SCB 2019).

Klimatförändringar, ökad konsumtion och låg kunskapsnivå kring hållbar odling har en stor inverkan på kaffe. Att ha lyxen att dricka kaffe medför ett ansvar som Zoégas tar på största allvar. Om inte en förändring sker riskerar vi att inte få kaffe i framtiden. Främst riskerar vi att få kaffe av mycket lägre kvalitet än idag. 
 
Zoégas grundfilosofi är att hållbarhetsarbete ska genomsyra hela verksamheten och vara ett långsiktigt och pragmatiskt åtagande. Missionen är att leverera kvalitetskaffe med minsta möjliga klimat- och miljöpåverkan i en produktionskedja som ger ett bättre liv för alla.
 


Hållbar odling

Responsibly sourced

Allt kaffe från Zoégas Professional är responsibly sourced. Det innebär att kaffet kommer från odlingar som certifieras eller verifieras av oberoende tredjepartsorganisationer mot ett hållbarhetsprogram som motsvarar Nestlés ”Responsible sourcing standard”, såsom Rainforest Alliance, Fairtrade och 4C.

Responsibly Sourced innebär också en hög grad av spårbarhet vilket gör det möjligt att veta varifrån kaffet kommer och hur det har odlats.

Certifieringar

Alla Zoégas kaffeblandningar är certifierade. Men endast 25% av allt kaffe som odlas i världen är certifierat. Det är oftast de små familjejordbruken som odlar unikt kvalitetskaffe. 70% av dessa har små odlingar och har inte ekonomiska möjligheter till att investera i en certifiering.

Hållbart produktionsled

För att säkra tillgången av hållbart odlat kaffe i framtiden behövs mer än certifieringar. Hållbar odling är omtanke om människor, djur och natur. Det handlar om att värna om vattnet, jorden och den biologiska mångfalden. Det är också omtanke om människors försörjning och hälsa – både nu och i framtiden.

Därför samarbetar Zoégas med sina partners för att stötta kaffeodlare med utbildning och teknisk assistans för att öka tillgången till hållbart odlat kvalitetskaffe.
-

Zoégas stödjer kvinnliga kaffeodlare

Utbildning

Utbildning skapar förutsättning för alla att växa. Genom kunskap och kontinuerlig information bidrar Zoégas till en långsiktig förbättring, både för kaffeodlarna och konsumenterna;
- Kaffeodlarna kan förbättra sina skördar och ekonomiska förhållanden, och odla hållbart.
- Konsumenter väljer att dricka kaffe på ett hållbart sätt.


Coffee by Women

Zoégas utbildningsprogram inom hållbar kaffeproduktion ”Coffee by Women”, som de började med i Kenya 2011, Rwanda 2015, och i Uganda 2021, syftar till att göra kaffeproduktion mer lönsam och inkluderande för att det ska vara intressant att odla kaffe som yrke även i framtiden. Samt att det ska vara möjligt att försörja sig på sina kaffebuskar.

Sedan 2011 har mer än 50 000 kaffeodlare utbildats. Under 2022 hade Zoégas 54 849 antal registrerade i sina program. Zoégas utbildar främst kaffeodlare i Östra Afrika i småskalig kaffeodling, vilket ger en egen försörjning och en helt ny framtid. För många kan kaffeodling vara en väg ut ur fattigdom.

Se Zoégas film: Coffee by Women

3 hållbara tips från Zoégas:

 

          1. Dosera rätt
            För att få fram den bästa smaken på ditt kaffe är det viktigt att dosera enligt rekommendationen,
            vilken oftast indikeras på kaffeförpackningarna. Dessutom blir följden av en lägre dosering
            generellt att mindre resurser förbrukas per kopp kaffe – färre bönor plockas, det krävs mindre
            frakt, mindre belastning på produktion och energi, mindre förpackningsmaterial osv.
          2. Kaffesump åt folket
            Visste du att kaffesump är kanon för plantorna? Kaffesump i komposten tillför kväve vilket
            stimulerar nedbrytningen. Det är en suverän gödning för t ex Azalea, Rhododendron och andra
            växter. Erbjud din gäster att ta med en påse sump hem till sina rabatter. På så sätt går inget av
            kaffebönan till spillo. 
          3. Ta till vara på gårdagens kaffe
            Har du överblivet kaffe efter bryggning? Släng det inte! Spara kaffet i kylen till dagen efter och
            gör iskaffe eller annan kall kaffedryck. På så vis kan ni generera merförsäljning genom att
            sälja gårdagens kaffe. 
Sidan är publicerad 1 september 2023. Källa: Zoégas 

Mer från Utvalt med omsorg

Inspiration

Utvalt med omsorg: KLS

KLS delar med sig av sina bästa hållbarhetstips - de tipsar om hur man bäst tar tillvara på hela djuret.
Inspiration

Utvalt med omsorg - Arla

Arla delar med sig av sina bästa hållbarhetstips - de tipsar om hur du bäst hanterar mejerivaror med kort datum.
Inspiration

Utvalt med omsorg - Nordisk Råvara

Nordisk Råvara tipsar om hur du får in mer baljväxter på menyn, och hur du kan göra skillnad genom bra och hållbara produktval.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.