Din order- & leveranskalender

Inspiration

Räkor och Laxgrossisten

  • Leverantör
  • Film

Färska maskinskalade räkor
Fångas främst i Kategatt. Räkorna läggs på is och levereras färska som råräka till Räkor och Laxgrossisten. De kokas, skalas och lakeläggs i samma fabrik.

Handskalade räkor
Fångas i Nordostatlanten. Räkorna kokas på båten och fryses ned för att transporteras till fabriker i till exempel, Polen, Marocko eller Tunisien. Där tinas de upp, handskalas och läggs i lake för transport till Sverige.

Frysta maskinskalade räkor
Fångas i Nordostatlanten. Räkorna kokas, skalas och fryses för transport till Sverige. Där tinas de upp och läggs i lake.

På familjeägda Räkor- och Laxgrossisten i Göteborg är dagens leverans av räkor på väg in. Här är man ensam i Sverige om att ta hand om hela kedjan från råräka till färskskalade räkor i lake.

Det är tidig morgon och redan full fart i kylrummet på Hisingen. Dagens leverans av nyfångade räkor håller på att tas om hand. De välfyllda lådorna ska snart isas av och räkorna skickas på en bana för kokning och maskinskalning, för att slutligen läggas i lake. Allt ser väldigt enkelt och automatiserat ut, men är man ensam i hela Sverige om att skala färska räkor krävs stort hantverkskunnande och ett kvalitetstänk i minsta detalj.

Det är nästan 30 år sedan Lennart Fransson, eldsjäl och grundare av Räkor och Laxgrossisten AB, sålde sina första räkor, inhyrd i en kontorslokal i Göteborgs hamn. Kunderna strömmade till, verksamheten växte och idag står man på två ben, majonnäsbaserade sallader och lakeprodukter som säljs under namnet Sannäs.

Lennart har inte slagit av på takten; iklädd sitt obligatoriska blåställ är han först på plats och den som släcker för kvällen. Han brinner för kvaliteten i produktionen och har utvecklat skalmaskinerna som gjort företaget unikt och till det de är i dag. 

"Jag tröttnar inte på räkor", säger han och skrattar. "Går jag på hockey tar jag alltid en räkmacka. Sältan, den goda smaken och att du blir lite lagom mätt är en perfekt kombination. Det är inte mycket i matväg som slår en räkmacka och en öl."

Video

Vad gör era räkor så speciella?

"De har aldrig varit frysta eller kokta innan vi får dem, utan levereras som färska råräkor från fiskebåtarna i Kattegatt direkt till oss. Från hamnen är det bara 15 minuters transport till Räkor och Laxgrossisten. Vi kokar, skalar och lägger dem i lake i samma fabrik. Färskare och mer närproducerat än så är det svårt att få. "

Vad är fördelen med en färskskalad räka?

"Den har en fin och fast konsistens som inte vattnar ur och blöter ner brödet, på till exempel en räksmörgås eller landgång. Den höga kvaliteten gör att den passar minst lika bra i matlagning. En räka som varit fryst innan den kokas skiktar sig och köttet delar sig. Klämmer du på den ger den ifrån sig vatten, det gör aldrig en färskskalad räka."

Är det någon skillnad på smaken?

"Den färskskalade har mer smak och är saftigare, skulle jag säga. Den är inte lika hård i konsistensen som de handskalade. Vill du tänka miljösmart så är en färskskalad räka bäst, de handskalade har rest lång väg innan de hamnar i butiken."

Hur gör ni för att garantera den höga kvaliteten?

"Vi kontrollerar alltid räkorna när de kommer in för att se att de håller bra kvalitet. På lådorna ser vi vilken båt som fångat dem och vilken dag de fångats på. Vi har dessutom två heltidsanställda som bara jobbar med kvalitetssäkring och i vårt labb görs tester på råvara, hållbarhet och spårbarhet."

Själva skalningen verkar vara en känslig process–?

"Absolut, inte minst temperaturen när vi kokar är viktig för att skalningen ska fungera bra. Räkorna ångkokas och vänds några gånger innan de kyls ner. I skalmaskinen åker de mellan gummivalsar som skonsamt drar av skalet, nästa steg är sorteringsmaskinen som tar bort de räkor som inte håller måttet. Som sista led gör vi en visuell kontroll som ser till att alla räkor är perfekta."

Vad händer med skalen?

"De rensas på vatten och blir till biogas eller rötslam."

Finns det någon hemlighet med laken?

"Nej, egentligen inte, men den sätter mycket av smaken och påverkar även hållbarheten. Vi har bestämt hållbarheten till sex veckor, med våra höga kvalitetskrav vill vi att smaken ska vara bra även vid slutdatumet. Men de håller egentligen längre."

"Sverige är ett räkälskande land och förklaringen ligger kanske i att de passar oavsett tid på dygnet. Du kan äta dem till frukost, lunch, middag och som nattmacka. Men våra är godast på en rejäl räkmacka", säger Lennart och ler stort när vi skiljs åt.

Högkvalitetsräkor från Kattegatt hos Martin & Servera

602623 - SANNÄS - Sverige - Kylt
Kampanjpris: {{kampanjPris}} Jmf.pris: {{jmfpris}} kr
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}} {{stockStatusText}}
377697 - SANNÄS
Kampanjpris: {{kampanjPris}} Jmf.pris: {{jmfpris}} kr
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}} {{stockStatusText}}
267609 - SANNÄS
Kampanjpris: {{kampanjPris}} Jmf.pris: {{jmfpris}} kr
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}} {{stockStatusText}}
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader