Bra Miljöval
Svenska Naturskyddsföreningens miljömärke för varor och tjänster. Målsättningen med Bra Miljöval är att få bort giftiga och svårnedbrytbara kemikalier, till exempel klor. Målet är att minska vår totala energianvändning och märket förknippas med ett ansvar för tillverkaren kring vad som händer med produkterna efter att de använts.
Läs mer om Bra Miljöval hos Naturskyddsföreningen
EU-blomman

Detta är EU:s officiella miljösymbol för varor och tjänster. Här tas hänsyn till miljöbelastningen hos en produkts hela livscykel, från råvara till avfall. Märket används för tjänster och non food-produkter, t ex rengöringsmedel och textilier (inte livsmedel).
Läs mer om EU-blomman hos Europeiska Kommissionen
Svensk Fågel
Svensk Fågels märkning – Den Gula Pippin – garanterar att kycklingen eller kalkonen är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige. Märkningen är också ett bevis på att fåglarna är uppfödda enligt strikta kvalitets- och kontrollprogram för djurvälfärd, djurhälsa och smittskydd där kraven är hårdare än svensk djurskyddslag.
Läs mer om märkningen hos Svensk Fågel
Ekologiskt lantbruk
EU:s regler för ekologiskt lantbruk gäller minimiregler för bland annat jordbruksprodukter, livsmedel och foder. I Sverige finns EU:s lantbruks-logotype till exempel på vissa charkprodukter som innehåller nitrit, vilket KRAV inte tillåter. Från och med den 1 juli 2012 är EU:s ekologiska märkning obligatorisk på alla förinpackade livsmedelsprodukter som produceras i EU-länder och uppfyller kraven. Skillnaden mellan EU-ekologiskt och KRAV-märkningen är att KRAV har en del tilläggsregler, framförallt inom djuromsorg men även klimatpåverkan och socialt ansvar.
Läs mer om Ekologiskt lantbruk hos Europeiska Kommissionen
KRAV-märket
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV används på bland annat livsmedel och textilier som är ekologiskt producerade. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel tillåts inte. För att få använda KRAV-märket ställs höga krav på kontroll av hela kedjan från odling, förädling, distribution, djurhållning, uppfödning och slakt till butiker och restauranger.
Läs mer om märkningen hos KRAV
MSC-märkning
Marine Stewardships Council är en märkning som visar att fisket följer strikta regler för att hindra utfiskning och skydda den marina miljön. MSC kontrollerar alla delar, från fisket fram till färdig produkt.
Läs mer om märkningen hos MSC
Svanen
Svanen är en nordisk miljömärkning som omfattar ett 60-tal produktgrupper, allt från hotell och restauranger till papper och rengöringsmedel. Kraven omfattar produkternas livscykel från råvara till avfall.
Läs mer om märkningen hos Svanen
Svenskt Sigill
Varor märkta med Svenskt Sigill kommer alltid från svenska gårdar och går att spåra tillbaka till sitt ursprung. Råvarorna är producerade med känsla, omsorg och ansvar för djur och natur.
En grundlig, regelbundet återkommande kontroll säkerställer att lantbrukarna och odlarna följer Svenskt Sigills regler kring livsmedelssäkerhet, miljöhänsyn, god djuromsorg och öppna landskap. Används på livsmedel och blommor.
Läs mer om märkningen hos Svenskt Sigill
Rättvisemärkt/Fairtrade
Rättvisemärkt/Fairtrade är en oberoende produktmärkning som bidrar till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
Läs mer om märkningen hos Fairtrade Sverige
Rainforest Alliance
Rainforest Alliance arbetar för att bevara ekosystem och den biologiska mångfalden. Certifieringen gäller odling av bland annat kaffe, kakao, bananer, te, skogsbruk och turism. Man lägger lika stor vikt vid miljöhänsyn som sociala förhållanden och ekonomi.
Läs mer om certifieringen hos Rainforest Alliance
UTZ Certified "Good inside"
UTZ Certified är ett globalt kaffecertifieringsprogram. Kaffetillverkarna vet tack vare UTZ Certified exakt varifrån kaffet kommer och att det har odlats ansvarsfullt. Kaffeodlare som har certifierats av UTZ Certified tar hand om de lokala samhällena och miljön.
Läs mer om certifieringen hos UTZ