Produktlarm: Kalkon, rökt tärnad, art nr 181636, Martin & Servera, med bäst före datum 13-12-2023, batch nr 672211, återkallas efter att listeria påvisats i samband med kontroll och provtagning enligt ordinarie rutiner. Läs mer här.Läs merLäs mindre
Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
I åtta delar kommer du att få lära dig mer om te och tedrickande. Vi tar hjälp av vår leverantör Tekompaniet som har mångårig erfarenhet av att importera te och hålla i utbildningar om te.
Avsnitt 1 - 8
Vi rekommenderar
Kunskap
Avsnitt 1 - Teets historia i korthet
I teskolans första del går vi på djupet i teets historia. Enligt historierna har det druckits te i Kina under nästan 5 000 år och det upptäcktes av den kinesiske kejsaren Sheng Nung.
Tebusken, som egentligen är ett träd, är en art i familjen teväxter. Den är nära släkt med Kamelian. Bladen är styva, blanka och spetsiga och blommorna liknar smörblommor. Tebusken behöver en sur, sandig och väldränerad jord och ett varmt fuktigt klimat med jämnt fördelad nederbörd.
Här får du lära dig mer om de metoder som används i Sri Lanka vid förädling av svart te. Att det gäller Sri Lanka är viktigt att poängtera, eftersom olika länder och kulturer har lite olika förädlingsprocesser för te.
I det förra avsnittet av teskolan berättade vi hur svart te blir till. Här får du lära dig mer om andra tesorter och vad som skiljer dem åt i förädlingsprocessen.
Det finns tre huvudtyper av te: svart, oolong och grönt. Alla framställs av Camellia Sinensis. Det är förädlingen (framställningsprocessen) av bladen samt faktorer som jord, höjd över havet, sol och vind som ger det färdiga teet dess typiska smak, arom och färg. Här tänkte vi förklara kategoriseringen av de olika tesorterna.
Visste du att hårt vatten ger ett te som smakar mindre? Att tekulan bara ska fyllas till hälften? Och att du kan rensa en illaluktande tekanna med torra teblad som får stå i några dagar? I del sex av teskolan fokuserar vi på själva tebryggningen och tipsar om hur du bryger det perfekta teet till dina gäster.
Te smakar allra bäst när det är färskt och bör därför inte förvaras för länge. Här får du lära dig mer om hur du förvarar te på bästa sätt. På så sätt kan du maximera teets hållbarhet.
Att det går att använda te i matlagning är ingen nyhet. Det var tvärtom som krydda och "hälsogivare" i matlagning och bakning som tebladen först användes. Här, i teskolans sista del, berättar vi om te som krydda och tipsar om lyckade smakkombinationer. Du får också lära dig mer om te som måltidsdryck.
I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.
I fyra avsnitt guidar rostmästare Filip Åkerblom från Lilla Kafferosteriet i Malmö oss med sina kunskaper för att ge oss en större inblick i kaffets mystiska värld. Förutom sitt Mikrorosteri har Filip skrivit reglerna till världsmästerskapen i kafferostning och blivit utnämnd till årets entreprenör 2009 i branschen av Europeiska kaffeorganisation SCAE.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.