Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Framtidens mat är ekologisk

Framtidens meny är producerad med omsorg om djur, natur och miljö. Det är vår fasta övertygelse. Och utifrån det tar vi konkreta beslut varje dag. Ett sådant beslut är att se till att det ekologiska och miljömärkta sortimentet ständigt utvecklas.

Vårt långsiktiga arbete med att hela tiden bredda sortimentet av ekologiskt och miljömärkt hänger ihop med vårt starka engagemang i miljöfrågor, vår miljöcertifiering och våra tankar kring hållbart företagande.

Växande efterfrågan på ekologiskt

Efterfrågan på varor med ekologisk märkning eller miljömärkning ökar och dagens restauranggäster ställer höga krav på att det som serveras är hållbart och etiskt producerat. Att kunna erbjuda ett stort utbud av hållbara produkter är idag en självklarhet.

Valen är många och att veta vad man ska välja att servera kan vara svårt. Här berättar vi om några av fördelarna med att välja just ekologiskt producerade varor.

Fördelar med att välja ekologiskt

Kunskap

  • Ekologiska livsmedel är producerade på ett sätt där man strävar efter att använda naturresurser som exempelvis energi, jord och vatten på ett hållbart sätt
  • I ekologisk livsmedelproduktion står frågan om biologisk mångfald och djuromsorg högt på agendan
  • Ett ekologiskt lantbruk bedrivs utan att växterna besprutas med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Och istället för konstgödsel får växterna näring genom naturlig gödsel. Det är inte heller tillåtet med genmodifiering

Det ska vara enkelt att göra hållbara val

I vår e-handel hittar du enkelt Hållbara val. Här har vi samlat de produkter som är våra ekologiska och miljömärkta artiklar, men även alla varor med etisk artikelmärkning. Märkningar som ingår är: EU-ekologiska varor, KRAV-märkta varor, MSC, ASC, UTZ Certified, Rain Forest Alliance, Fairtrade, Ethical Tea Partnership, Svanen, Bra Miljöval Falken, FSC Forest Stewardshop Council och EU-ecolabel.

Handla ekologiskt

Sortiment

Hållbara val

Här hittar du vårt ekologiska och miljömärkta sortiment samt varor med etisk artikelmärkning.

Ekologiska märkningar

Begreppet ekologiskt livsmedel är skyddat inom EU och innebär att ett livsmedel måste vara producerat på ett sätt som följer EU:s förordning. Ekologiska livsmedel går att känna igen genom att de är märkta med olika symboler. För att ett livsmedel ska få säljas som ekologiskt krävs det att produktionen kontrolleras och certifieras av ett ackrediterat certifieringsföretag. Godkända livsmedel får märkningen EU-ekologiskt.


Utöver märkningen EU-ekologiskt kan ett ekologiskt livsmedel vara märkt med KRAV. På KRAV-märkta produkter ställs det ännu högre krav på djuromsorg, socialt ansvar och klimatpåverkan.

  • För kött och vegetabiliska livsmedel används märkningarna EU-ekologiskt och KRAV
  • För fisk- och skaldjur används märkningarna MSC, ASC och KRAV

Vad betyder de ekologiska märkningarna?

Kunskap

EU-ekologiskt

EU:s regler för ekologiskt lantbruk gäller minimiregler för bland annat jordbruksprodukter, livsmedel och foder. I Sverige finns märkningen EU-ekologiskt på till exempel vissa charkprodukter som innehåller nitrit, vilket KRAV inte tillåter.
Kunskap

KRAV

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV används också på bland annat livsmedel och textilier som är ekologiskt producerade. Naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel tillåts inte. För att få använda KRAV-märket ställs höga krav på kontroll av hela kedjan från odling, förädling, distribution, djurhållning, uppfödning och slakt till butiker och restauranger.
Kunskap

MSC

MSC är en certifiering för vildfångad fisk och skaldjur. Marine Stewardship Council är en global organisation som arbetar för ett hållbart fiske. Märket innebär att fisken inte kommer från överfiskade bestånd, och att den inte är fångad på ett sätt som skadar havets ekosystem. Alla led i kedjan kontrolleras av en tredje part. Det finns alltså en spårbarhet genom hela kedjan. MSC räknas som en ekologisk märkning.
Kunskap

ASC

ASC är en certifiering för odlad fisk och skaldjur. Aquaculture Stewardship Council är en oberoende och icke vinstdrivande organisation som arbetar för ett bättre vattenbruk i hela världen. För att bli certifierade som ASC-märkta måste odlingarna uppfylla ett antal kriterier, bland annat skydda och bevara omgivande ekosystem och biologisk mångfald, undvika användning av antibiotika samt minska användning av bekämpningsmedel och kemikalier. ASC betraktas som en miljömärkning, inte som en ekologisk märkning, eftersom det inte finns krav på att fodret som används är ekologiskt.

Offensiva ekomål

Ett av våra långsiktiga mål är att öka andelen ekologiska och miljömärkta artiklar av vår totala försäljning.
År 2025 ska dessa produkter stå för:
  • 50 % av den totala försäljningen till den offentliga marknaden
  • 20 % av försäljningen till den privata marknaden

Läs mer här

Kunskap

Rapport om ekologiskt jordbruk

Rapporten Organic agriculture and the sustainable development goals har nu lanserats av Organic Sweden som visar att det ekologiska jordbruket bidrar till 8 av de 17 globala målen, inklusive några av de mest centrala målen som att bekämpa klimatförändringar, skydda den biologiska mångfalden och säkra rent dricksvatten.

Ladda ner och läs rapporten här

Sverige är världsledade på eko i EkoWebs årliga marknadsrapport

I början av 2020 lanserade EkoWeb sin årliga marknadsrapport. Denna visade att försäljningen av ekologiska livsmedel hade ökat med 1 %. Det är en marginell ökning som bland annat beror på att dagligvaruhandeln har skiftat en del fokus från ekologiskt till svenskt, närodlat samt ett vegetariskt och veganskt sortiment.

Sverige har dock fortfarande en unik position i världen där en femtedel av jordbruksmarken är ekologiskt certifierad, 9 % av den privata konsumtionen är ekologisk och att 38,5 % av maten som serveras i skolor, förskolor, sjukhus och äldreboenden är ekologisk. Detta gör oss världsledande på ekologiskt!

Här kan du ta del av hela rapporten.

Vill du lära dig mer om ekologiskt? Gå en utbildning hos GastroMerit eller KRAV

GastroMerit

Webbutbildning - Ekologiska livsmedel

Vill du få en ökad kunskap om ekologiska livsmedel? Här besvaras frågor som hur man får ekonomi i inköpen och vilka fördelarna med eko är. 
Kunskap

Restaurangutbildning från KRAV

Funderar du på att KRAV-certifiera din restaurangverksamhet? Då har KRAV utbildningen för dig! Lär dig om vad som krävs för att få marknadsföra din restaurang med en, två eller tre stjärnor. Utbildningen består av avsnitt och frågor. Den som klarar slutprovets frågor får ett diplom.

Läs mer

Hållbarhet

Eko och miljömärkt

Framtidens meny är producerad med omsorg om djur, natur och miljö. Det är vår fasta övertygelse. Och utifrån det tar vi konkreta beslut varje dag. Ett sådant beslut är att se till att det ekologiska och miljömärkta sortimentet ständigt utvecklas.
Nyhet

Vi fortsätter satsa på eko

Under 2019 har vi satsat för att öka försäljningen av ekologiska och miljömärkta varor. Trots en avmattning i konjunkturen fortsatte andelen ekologiskt/miljömärkt att öka, om än i lägre takt än tidigare. Andelen 2019 var på den offentliga marknaden 33,3 procent, och på den privata restaurangmarknaden 11,3 procent.
Inspiration

Ekologiskt vin och hållbar odling

Enjoy Wine & Spirits arbetar ständigt med att utöka det ekologiska sortimentet. Här förklarar de lite mer om ekologiska viner, naturviner och hållbar odling.
Kunskap

Vad betyder märkningarna?

EU-blomman, Svenskt Sigill, KRAV och UTZ - det är lite av en djungel av olika ekologiska märkningar och certifieringar på produkter. Vad betyder de egentligen?
Inspiration

Topplista får köken i Västerås att tänka ekologiskt

Västerås stad strävar efter att 100 procent av råvarorna ska vara ekologiska och närproducerade. Idag ligger man på 52 procent ekologiskt och inom två år hoppas man ha nått 70 procent.

Vill du läsa mer och vårt svenska sortiment?

Kunskap

Svenska och lokalt producerade varor

För oss är det viktigt att lyfta och uppmuntra regionala och småskaligt producerade produkter från odlare, bönder och uppfödare runt om i Sverige. Vi vill också berätta vilka fördelar det finns med att välja just svenskt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.