Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Märkningen Svensk Fågel – garanterat svenskt och av hög livsmedelskvalitet

Innan 2015 fanns ingen obligatorisk ursprungsmärkning av kyckling och kalkon i Sverige. Därför enades branschen om en gemensam frivillig märkning – Svensk Fågel. Märket består av en gul fågel och ett rött hjärta mot en blå bakgrund.
Sedan år 2006 märks all svensk matfågel som ingår i Svensk Fågel med den tydliga blågula märkningen.För Martin & Servera är hållbarhetsfrågor mycket viktiga. Hit hör bland annat frågor om antibiotikaanvändning. Per Idlund, sortiment- och inköpschef för Regionala produkter, svensk fågel och ägg på Martin & Servera, berättar om sin syn på märkningen:

"Svensk Fågels märkning garanterar inte bara en sund djurhållning utan även att man har arbetat på ett mycket hållbart och långsiktigt sätt i produktionen. Bland annat med en väldigt låg användning av antibiotika."

Per Idlund, sortiment- och inköpschef

Högt ställda krav på djurskydd

Bönder och producenter som vill bli medlem hos Svensk Fågel och därmed ha möjlighet att märka sina produkter måste uppfylla en hel del krav. Dels finns nationella krav som alla som föder upp fågel i Sverige måste följa. Svensk Fågel ställer dessutom ytterligare och ännu hårdare krav som har med djurhälsa, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet att göra.

Bönderna måste följa de svenska reglerna om djurskydd. De måste även följa Svensk Fågels omfattande kvalitets- och kontrollprogram och få godkänt på de löpande kontroller som görs av Svensk Fågel och myndigheter. Alla kycklingar kontrolleras av myndighetens veterinärer på slakteriet och stallarna besiktas av oberoende kontrollanter. Varje år besöks bönderna av en officiell kontrollveterinär. Bönderna som vill ansluta sig måste dessutom genomgå utbildning kring djurvälfärd, djurhälsa och livsmedelssäkerhet.

Läs mer på Svensk Fågels hemsida.

Kraven handlar även om att användningen av antibiotika ska vara restriktiv och kontrolleras av både veterinär och Svensk Fågel. Detta rapporteras in årligen till myndigheten.

Kyckling och kalkon märkt med Svensk Fågel är alltid:

  • Garanterat svenskt
  • Fritt från salmonella
  • Klimatsmartare
  • Fri från fiskmjöl och GMO-fri soja
  • Producerat enligt de kvalitetskrav och kontrollprogram som drivs av den svenska fågelbranschen

Svensk Fågel i Martin & Serveras sortiment

Det är enkelt att hitta produkter märkta med Svensk Fågel i Martin & Serveras e-handel. När du utforskar sortimentet "Fågel" kan du enkelt filtrera så att alla artiklar som har märkningen Svensk Fågel visas. Över 100 artiklar i sortimentet har märkningen.

Läs mer

Kunskap

Fågel för alla tillfällen – Gott, lättlagat och nyttigt

I vårt sortiment av fågel hittar du mycket kyckling, men vi erbjuder även andra typer av fåglar, så som kalkon, ungtupp, anka och gås vid säsong. Vi har ett mycket nära samarbete med våra leverantörer för att hela tiden kunna erbjuda nya spännande produkter.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.