Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Säsongskalender för höstens frukt och grönt

Nu byter vi sommarens sallader mot mustigare matlagning. Höstens råvaror är smakrika och bjuder på generösa skördar från jordens och skogens skafferi. Vår största hyllning går till svenska äpplen och päron, oslagbart goda i desserter och som krydda i maten.

SEPTEMBER

Gul lök

Lök är världens mest använda grönsak och innanför skalet finns både C-vitamin, fibrer och en rejäl dos nyttiga antioxidanter. Klassisk lökstekning ska ta minst 20 minuter för att sockret ska fälla ut och ge den gyllenbruna färgen och söta smaken.

Rödlök

Rödlök är känsligare för ljus och fukt än den gula löken och bör förvaras torrt och kallt, helst nollgradigt. Picklad rödlök är ett perfekt tillbehör åt hamburgare, kantarelltoast, tacos med mera. 

Rödkål

En doldis som förtjänar att finnas på fler ställen än julbordet. Rödkålen passar i de flesta sammanhang där det vanligtvis används vitkål. Prova en rosa coleslaw eller en rödkålssallad i sällskap med äpple, nötter och honung.

Jordärtskocka

De små knölarna är näringsrika och har en nötig och lite smörig smak. Jordärtskockan är släkt med solrosen, vilket syns när plantan blommar. Skalad mörknar den snabbt, men den håller sig fin om den läggs i vatten och citron. 

Rotselleri

Ger ofta smak åt grytor och soppor men kan lätt förvandlas till en huvudrätt om den helsteks i ugnen, skärs i tunna skivor och serveras med svampsås. 

Lingon

Ett superbär fullproppat med C-, B-, A-vitaminer och antioxidanter. Lingon är mycket tåliga mot kyla och de får en sötare smak om de plockas när frosten har kommit. Lingon i matvetesallad ger en spännande sötsyrlig smakbrytning.

Höstäpplen

Mogningstiden för höstens äppelsorter är september och början av oktober. Ska de lagras krävs försiktig hantering så att skalet inte skadas. 

Aroma

Tålig sort med ett gulvitt och sprött fruktkött som har en fin balans mellan socker och syra. Passar bra i bakverk eftersom det behåller sin textur.

Gravensteiner gul och röd

Ett av våra äldsta äppelsorter som kom till Sverige via det danska slottet Gråsten i slutet av 1600-talet. Det glänsande skalet doftar fantastiskt, det är saftigt och smaken är sötsyrlig. Höstens finaste dessertäpple, passar utmärkt i matlagning.

Rubinola

En röd skönhet med tjeckiskt påbrå som stoltserar med att innehålla extra mycket C-vitamin. Populärt för sin friska sötma. Sorten är motståndskraftig mot vissa sjukdomar och rekommenderas för ekologisk odling.

Signe Tillisch

Ett stort gulgrönt äpple med löst och saftigt fruktkött. Äppelmos på Signe Tillisch är perfekt, moset får en härlig gyllengul färg. 

Summerred

Rödgult medelstort äpple med krispigt fruktkött och tunt skal. Syrlig smak med viss sötma. Gott att äta som det är eller använda i dessert eller sallad.

Päron

Skörden av svenska päron är liten och säsongen är kort. De flesta sorter bär bara frukt under de tidiga höstmånaderna. Svenska päron är smakrika och saftiga, så passa på nu. Vanilj, kardemumma, kryddnejlika, kanel och muskot gifter sig bra med päronets smaker.

Carola

Har en fin balans mellan sötma och syra. Passar i pajer och desserter men går också utmärkt att steka i tjocka skivor.

Conference

En klassiker på ostbrickan med sitt finkorniga fruktkött. Den söta smaken med dragning åt melon gör att det passar utmärkt i desserter.

Herzogin Elsa

Gröngult päron med en tydlig rodnad på skalets solsida. Har ett sött fruktkött som smälter i munnen.

Oktober

Päron Alexander Lukas

Stort grönt päron med vitt och saftigt fruktkött. Gott dessertpäron som även passar i sallader och för inkokning. 

Grönkål

Har fått ett rejält uppsving och gått från julbordsklassiker till att mixas i trendiga grönsaksdrinkar och strimlas rå i salladen. Grönkål slår nästan alla andra grönsaker i nyttighet och det är en av de köksväxter som odlats längst i Norden. 

Brysselkål

Har en mild men tydlig kålsmak. Helst ska den ångkokas för att behålla sin krispighet och goda smak. Bladen kan ätas råa och de blir väldigt dekorativa i en sallad. Nötter, fetaost och bacon är bra smakkompisar till brysselkålen. 

Vinteräpplen

Vinteräpplen kan lagras hela hösten och delar av vintern. Ju syrligare och fastare fruktkött desto längre hållbarhet.

Cox Orange

En av våra äldsta och mest uppskattade sorter. Litet och väldoftande med gult fruktkött som behåller färg och form vid tillagning. Smaken påminner om nötter och päron. 

Ingrid Marie

Klassiskt vinter- och juläpple, med fin syrlighet som drar åt citrus. Det fasta men lite mjöliga fruktköttet passar bra i bakverk, sallader och som chutney.

Jonagored

Jonagored är en korsning mellan Jonathan och Red Delicious, därav namnet. Fruktköttet är sött och mycket saftigt. 

Santana

Frisk och syrlig smak med inslag av vindruva. Santana kan ätas av de flesta äppelallergiker eftersom den endast har väldigt lite av det protein som många reagerar på.

November

Tryffel

Den svarta tryffeln växer på Gotland och Öland från mitten av oktober till mitten av december. Tryffel ska helst inte utsättas för högre temperatur än 80°C och smaken kommer bäst till sin rätt tillsammans med mejeriprodukter och ägg.

Pumpor

Pumpa är Halloweenhelgens favorit och pumpalyktorna skapar en mysig stämning. Det söta fruktköttet är gott i soppa, paj eller att ugnsrosta. Kärnorna kan rostas och serveras som knaprig topping på sallad eller soppa.

Halloweenpumpa

Klassisk rund pumpa som kan bli stor som en handboll. Skalet har antydan till skivor och köttet går utmärkt att använda i allt från en soppa till en smaskig kaka.

Hokkaido pumpa

Fikonformad med tjockt skal i grönt eller orange. Härstammar från den japanska ön med samma namn. Fruktköttet är rikt på fibrer och smaken är söt och lite nötaktig.

Butternut

Ser ut som en gigantisk jordnöt. En favorit hos många kockar för att den är lättskalad, har få kärnor och en krämig söt smak. Rostad blir den extra god toppad med timjan och parmesan. Den kan även ätas rå i tunna skivor.

Läs mer

Kunskap

Säsongskalender för frukt och grönt

Vet du när kronärtskocka från Frankrike är i säsong? Eller vit sparris, polkabeta och ramslök? Vi har samlat allt du behöver veta om när på året som du kan få det allra bästa från naturen till din meny och från vilken del av världen produkterna kommer ifrån.
Kunskap

Frukt och grönt för restauranger och storkök

Jämn kvalitet på varor, en öppenhet för nya trender och tillgång som följer dina behov. Det ger ett bra erbjudande på frukt och grönt för restauranger och storkök.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.