Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Ängsholmens Gårdsmejeri

Nu har du som kund till Martin & Servera och Grönsakshallen Sorunda möjlighet att köpa Ängsholmens buffelmozzarella.

Handla direkt i vår e-handel

312722 - ÄNGSHOLMEN - Sverige - Kylt
299,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
simpleimage
Buffelmozzarella 8x100g
312722 - ÄNGSHOLMEN - Sverige - Kylt
299,00 kr {{jmfprisString}} / KG
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}


Viktigt att tänka på är att mozzarellan har en relativt kort hållbarhet och smakar som bäst så nära produktionsdatumet som möjligt.
Fyra mil norr om Uppsala, strax utanför byn Harbo, ligger Ängsholmens Gårdsmejeri. Ängsholmen tillverkar produkter av färsk mjölk från egna vattenbufflar.

Sedan 2012 har Linda Elvingson och hennes familj drivit Ängsholmens Gårdsmejeri och tillverkat buffelmozzarella för hand. Under 2018 startade de också att förädla komjölk samtidigt som de investerade i en ny maskinpark från Italien. I samband med deras nystart har även hennes man Jonas börjat jobba i företaget. Tidigare har Jonas arbetat inom Försvarsmakten men testar nu på något helt nytt. Varför inte testa på att göra en av världens svåraste ostar?

 

”Mathias Dahlgren var den första jag kontaktade när jag skulle starta upp mejeriet. Han tyckte att det lät nice med gårdsproducerade buffel­produkter, så jag åkte och träffade honom. Sedan ringde Mattias Dernelid på Grönsakshallen Sorunda och undrade vad vi hade för produkter. Det var så det började", säger Linda.

 

Men det var tufft i början, Linda pluggade och mamman jobbade 14 timmar om dagen med djuren som då var både fjällkor och vattenbufflar. 

 

”Vi bestämde oss för att satsa på mozzarellan. Så vi gjorde oss av med fjällkorna, några sålde vi faktiskt på Facebook”, säger Linda, som är utbildad livsmedelsagronom och biolog.

 

Hon jobbar nära tillsammans med sin mamma Eva som är biomedicinsk analytiker och dessutom har jobbat som avbytare på olika gårdar i 20 år, och med sin pappa Pontus, som är husdjursagronom.

Resan hit gick via Italien där Linda fick sin utbildning i mozzarellatillverkning 

”Vår mozzarella liknar den italienska Campana-mozarellan. Men det finns viktiga skillnader. Våra vattenbufflar går ute sju månader per år och får bara egenodlat grovfoder med lite svensk rapsolja. Ingen soja, ingen majs. Dessutom föder vi upp även ungtjurarna. Och så följer vi den svenska djurlagsstiftningen, som är bland de strängaste i världen”, säger Linda.

Och påpekar hon, vattenbufflarna hjälper till att hålla landskapet kring sjön Tämnaren öppet.

 

”De bidrar till en vacker natur, men också till att fåglar och insekter som gillar våtmarker trivs bättre”, säger Linda.

"En färsk buffelmozzarella har ett skinn, smakar salt, sött och grädde. Det är en underbar ost men också väldigt svår att tillverka."

Ängsholmens Gårdsmejeri erbjuder färsk mozzarella från januari till slutet av oktober

”Bakteriekulturen är vår egen hemlighet. Jag har gjort den själv, inte köpt den från grannen som man gör i Italien. Receptet på en bra mozzarella med en fin arom ligger i bakteriekulturen och så förstås hantverket”, säger Linda.   

 

En grupp agronomstudenter från SLU har gjort en livscykelanalys på produktionen av Ängsholmens buffelmozzarella och jämfört med den italienska produktionen. Den visar att den svenska produktionens klimatpåverkan är mindre än hälften så stor jämfört med den italienska. Det beror till stor del på att vi har friskt grundvatten som inte behöver värmas upp. I Italien används dieselgeneratorer för att koka grundvattnet och så flygs ju den italienska mozzarellan hit till Sverige.

 

Läs mer på: http://www.angsholmensgardsmejeri.se/
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader