Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Grönsöö

Grönsöö ligger i Sveriges nordligaste fruktodlingsdistrikt, närmare bestämt norr om Mälaren och söder om Enköping. Från odlingarna på Grönsöö erbjuder vi olika sorters äppelmust som har en unik karaktär. Här berättar vi mer om leverantören, produkterna och dess historia.

Odlingar på historisk mark

Grönsöö slott byggdes 1611 och Grönsöö slottsträdgårdar anlades 1623 av Karl IX hovträdgårdsmästare Johan Ludvigsson. Än idag odlas äpplen på samma plats i Sveriges äldsta kommersiella fruktodling. Grönsöö slott förvaltas sedan 200 år av familjen von Ehrenheim. Äpplena odlas med omsorg i en månghundraårig tradition.

"Genom våra olika verksamheter vill vi försöka bevara en levande kulturmiljö i ett modernt samhälle."

Bessan och Jacob von Ehrenheim

"Genom våra olika verksamheter vill vi försöka bevara en levande kulturmiljö i ett modernt samhälle." förklarar Bessan och Jacob von Ehrenheim.

Det nordliga lägets betydelse

Den absolut viktigaste faktorn som gör svenska äpplen annorlunda än övriga europeiska äpplen är att det nordliga läget som ger en kortare odlingssäsong men samtidigt en betydligt längre ljusinstrålning per dag under säsong. Äpplena blir därigenom mer tunnskaliga och får en annan arom.

Ett Ingrid Marie odlat i mellersta Tyskland blir annorlunda i smak och utseende jämfört med ett sydsvenskt. På samma sätt, och med motsvarande avståndsförhållande, skiljer sig äpplen odlade i Mälardalen jämfört med äpplen odlade i Sydsverige. Ett Loboäpple får till exempel en helt annan skalfärg, syrainnehåll och arom runt Mälaren än i Skåne.

Grönsöö slottsträdgårdar ligger på en ö i Mälaren i Kungs-Husby socken i Enköpings kommun. Den unikt nordliga odlingszonen ger musten en lätt och elegant karaktär med en fin balans mellan sötma och syra.

Tips!

Drick gärna Grönsöömust till mat som "spritzer" med en inblandning av kolsyrat mineralvatten. Till lunchen passar Grönsöömust utmärkt till en panerad forell i solen. "Grönsöö sparkling" är en must som redan blandats med kolsyrat vatten.

Läs gärna mer om leverantören och produkterna på www.gronsoo.se.

Handla Grönsöös must från vårt Enköpingslager

493932 - GRÖNSÖÖ SPARKLI - Sverige - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}} {{stockStatusText}}
493817 - GRÖNSÖÖMUST - Sverige - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}} {{stockStatusText}}
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader