Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Grönsöö

På Grönsöö slott kan man konsten att odla äpplen. Sedan 1600-talet har här odlats traditionella äppelsorter i fruktträdgårdarna och än idag är äppelskörden årets höjdpunkt. Den långa mognadstiden ger äppelmusten en unik karaktär.

Elegant äppelmust från Mälardalen

Grönsöö slottsträdgårdar ligger i Sveriges nordligaste fruktodlingsdistrikt, norr om Mälaren och söder om Enköping. Här på en ö i Mälaren mognar äpplena långsamt på sina grenar, vilket ger musten en lätt och elegant karaktär med en fin balans mellan sötma och syra.

”Den absolut viktigaste faktorn som gör svenska äpplen annorlunda än övriga europeiska äpplen är det nordliga läget som ger en kortare odlingssäsong men samtidigt en betydligt längre ljusinstrålning per dag under säsong”, förklarar Bessan och Jacob von Ehrenheim som driver Grönsöö slottsträdgårdar.

Ett Ingrid Marie odlat i mellersta Tyskland blir annorlunda i smak och utseende jämfört med ett sydsvenskt. På samma sätt, och med motsvarande avståndsförhållande, skiljer sig äpplen odlade i Mälardalen jämfört med äpplen odlade i Sydsverige.

Must från äpplen på historisk mark

Grönsöö slott byggdes 1611 och Grönsöö slottsträdgårdar anlades 1623 av Karl IX hovträdgårdsmästare Johan Ludvigsson. Grönsöö slott förvaltas sedan 200 år tillbaka av familjen von Ehrenheim. Äpplena odlas med omsorg i en månghundraårig tradition.

”Genom våra olika verksamheter vill vi försöka bevara en levande kulturmiljö i ett modernt samhälle", förklarar Bessan och Jacob von Ehrenheim.

Bessan och Jacob menar att musten smakar som barndomens godaste äpplen och avnjuts bäst som den är eller utspädd med kolsyrat vatten som en läskande måltidsdryck.

Läs gärna mer om leverantören och produkterna på www.gronsoo.se

Tips! Servera gärna Grönsöö must som ”spritzer” med en blandning av kolsyrat mineralvatten. Till lunchen passar Grönsöömust utmärkt till en panerad forell i solen. "Grönsöö sparkling" är en must som redan blandats med kolsyrat vatten.

Tips att skriva på menyn:

Äppelmust från Grönsöö, gjord på äpplen som är odlade i Sveriges nordligaste fruktodlingsdistrikt – på en ö i Mälaren.

Handla Grönsöös must från vårt Enköpingslager

simpleimage
493932 - GRÖNSÖÖ SPARKLI - Sverige - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / L {{jmfPrisDeladString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
simpleimage
493817 - GRÖNSÖÖMUST - Sverige - Torrt
0,00 kr {{jmfprisString}} / L {{jmfPrisDeladString}} / L
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}

Läs mer

Regionalt

Regionala produkter från Svealand

Mitt i Sverige ligger Svealand, Sveriges absolut mest tätbefolkade område. Här på slätterna finns gårdar och producenter som skapar innovativa och kulturhistoriskt intressanta produkter och råvaror. Här presenterar vi några av alla som vi jobbar med. Producenterna som vi har samlat här kommer från Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland.
Kunskap

Goda drycker för alla tillfällen

I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader