Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Svenska och lokalt producerade varor

För oss är det viktigt att lyfta och uppmuntra regionala och småskaligt producerade produkter från odlare, bönder och uppfödare runt om i Sverige. Vi vill också berätta vilka fördelar det finns med att välja just svenskt.
Att kunna erbjuda våra kunder ett brett och ständigt växande svenskt och regionalt utbud är något vi är mycket stolta över. Att restauranger ska kunna erbjuda ett stort utbud av lokala och hållbara produkter är idag också en självklarhet. Det efterfrågas svenskt kött och svenska råvaror överallt, både på fine-dining restauranger och snabbmatsrestaurangerna samt hos foodtrucks.

Fördelar med att välja svenskt

Kunskap

 • I det svenska landskapet finns många arter av växter, fåglar och insekter. Betande djur bevarar mångfalden
 • Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag, och svenska lantbrukare är bra på att ta hand om sina djur
 • Sverige har också EU:s lägsta antibiotikaanvändning
 • Många kor, får och lamm får gå på sommarbete
 • Kortare transporter

Svenskt - lokalt och regionalt

Alla livsmedel som produceras i Sverige ska uppfylla det svenska regelverket för livsmedelsproduktion, inklusive svensk djurskyddslagstiftning. 

Genom att välja svenska produkter stödjer du förutom god djurhållning det som är lokalt producerat. Du är då med och stöttar en levande svensk landsbygd, vilket i sin tur bidrar till ökade arbetstillfällen i Sverige.

Vad betyder märkningen Från Sverige?

Kunskap

För att få använda märkningen "Från Sverige" måste följande kriterier vara uppfyllda:

 • Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige
 • Odling ska ha skett i Sverige
 • All förädling och packning ska ske i Sverige
 • I produkter med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 procent av färdigvaran vara svenskt (vatten räknas inte)
 • Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 procent svensk, även som ingrediens i en produkt

Närhetsprincipen

På museirestaurangen Fotografiska försöker man så gott som uteslutande bara arbeta med närproducerade råvaror. 

"Närhetsprincipen är alltid den bästa menar jag. All mat som produceras nära och i säsong använder mindre resurser generellt. Det är en bra regel att hålla sig till i en ganska komplex verklighet. En annan fördel med närhetsprincipen är att, förutom smak och näringsvärde, finns det en vinst i att vi blir mer självförsörjande som land.", säger Paul Svensson, matkreatör på Fotografiska.

"All mat som produceras nära och i säsong använder mindre resurser generellt. Det är en bra regel att hålla sig till i en ganska komplex verklighet."

Paul Svensson, matkreatör på Fotografiska
Video

Axel Jonsson, krögare på Bruksrestaurangen i Hälleforsnäs pratar om hållbarhet och lokalt producerade varor.

Vilt - ett klimatsmart kött

Världsnaturfonden WWF har i sin köttguide kategoriserat svenskt viltkött som grönmärkt, kategorin som de klassificerar som den allra bästa.

 • Viltkött är klimatsmart mat, djuren betar inte på bearbetad mark och transporteras inte långt
 • Det är fritt från antibiotika, färgämnen, nitrit och andra främmande tillsatser

Handla svenskt och regionalt

Regionalt

Regionalt

Vi erbjuder ett stort och ständigt växande utbud av svenska regionala och småskaligt producerade produkter från odlare, bönder och uppfödare i hela landet. Att köpa dina regionala produkter via oss gör det enklare för dig att handla efter säsong och erbjuda gästerna rätter som överensstämmer smakmässigt med ditt landskap eller din matlagningsidé.

Läs mer

Kunskap

Regionala råvaror, relationer och riktigt god mat

Fiskar från friska vatten, smakrika svampar, viltkött från djupa skogar, charkuterier och kött från djur som betat blomstrande ängar. Frukt, bär och grönsaker i säsong och den finaste äppelmusten. Vi tycker att det ska vara enkelt att handla svenskt och regionalt. Titta efter R-märkningen när du handlar hos oss så hittar du alla regionala produkter i vårt sortiment!
Hållbarhet

Ursprung Sverige

Efterfrågan på svenskproducerade livsmedel ökar ständigt, både från våra kunder såväl som deras gäster. För att underlätta för er att hitta produkter med svenskt ursprung, så använder vi ursprungsmärkningen Från Sverige.
Kunskap

Fakta och tips om viltkött

Viltkött är mycket näringsrikt, samtidigt som det är ett fettsnålt kött. Det är också ett miljövänligt och klimatsmart producerat kött.

Vill du läsa mer om vårt ekologiska sortiment?

Kunskap

Framtidens mat är ekologisk

Framtidens meny är producerad med omsorg om djur, natur och miljö. Det är vår fasta övertygelse. Och utifrån det tar vi konkreta beslut varje dag. Ett sådant beslut är att se till att det ekologiska och miljömärkta sortimentet ständigt utvecklas.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.