Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Årets Ekokock 2018 är Hanna Lukowiesky

Om oss

Årets Ekokock

I tävlingen Årets Ekokock tävlar skickliga kockar som vurmar för ekologiska råvaror. Tävlingen anordnas av Föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV och riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar på svenska restauranger som valt att visa vägen inom branschen.
Nu har vinnaren korats i Årets Ekokock. Hanna Lukowiesky från KRAV-certifierade Lilla Bjers på Gotland vann titeln. Huvudtemat i år var hållbarhet. KRAV står bakom tävlingen, som genomfördes för femte året i rad. Årets Unga Ekokockar vanns av Dackeskolan i Mjölby.

Sex finalister gjorde i år upp om titeln Årets Ekokock 2018 i Växjö Konserthus. Teman för årets tävling var: Modern nordisk matlagning från grunden, Hylla alla de kockar där ute som brinner för en bättre värld, Hållbarhetstanken i fokus samt Bevara det genuina hantverket och yrkesstoltheten. Årets Ekokock genomförs av Föreningen Ekokockar i samarbete med KRAV, som också sitter med i juryn.

Juryns vinnarmotivering till Hanna Lukowiesky:

”Ett energifyllt arbete som speglar sig både i kök och på tallrik. Med stor omsorg och kärlek för råvaran och respekt för dess ursprung”.


Hanna Lukowiesky jobbar sedan två år på den gotländska KRAV-certifierade Lilla Bjers.

”Jag valde att göra en vegetarisk rätt med rotselleri, eftersom den inte kräver så mycket energi som växthusodlade grönsaker. Dessutom är det en personlig favorit. Man ska ta vara på det som växer naturligt och inte tar mer kraft”, säger Hanna.

Unga Ekokockar vanns av Dackeskolan

Unga Ekokockar är en tävling för gymnasiets elever på restaurangprogrammet. Tävlingen startar redan i årskurs två med semifinaler som i år genomfördes under fyra dagar på Gotland.
I år deltog 21 lag i semifinalen och sex av dem gick sedan vidare till finalen i Växjö under MAT 2018. I finalen går eleverna i årskurs tre.


Vinnandet laget blev Dackeskolan i Mjölby med Erika Martinson, Natalie Petersson, Ebba Frid. Lärare: Katarina Westlund.


Vinnarmenyn:
”Gårdsfisken i lingonskogen” = klassiska småländska smaker. Stekt rödstrimma, crunch på slagsida med gulbeta från Ekobacken, äggkräm, riven pepparrot, brynt smör med lingon och friterad blast av gulbeta och en nypa kärlek.

“Lilla skutt” = morotsknippe. Morotsbuljong med frasig dumplings fyllda med linser, vitkål och morötter serveras med rökt gräddfil, sesamrostad morot, syrad rödkål, morotspuré och crudité på morot.

“De går lika bra med selleri” = Werner Werner. Rosmarin -och saltkolaglass med smörstekt rotselleri- och äpplekaka, inkokt rotselleri, äppelkompott, friterat rotsellerinystan och rosmarinolja.

 

Motivering:
"För att ha presenterat en meny med stor glädje, vilket avspeglar sig i samtliga tallrikar. Tre kreativa, nyskapande kreationer med bra balans och höga smaker. Ett hållbarhetstänk och hantverk som bådar gott för framtiden."

 

Lagen som tävlade i årets final:
Grillska gymnasiet, Sundbyberg
Dackeskolan, Mjölby
Wisbygymnasiet, Gotland
Ryssbygymnasiet, Ryssby
Stockholm Internationella Hotell och Restaurangskola 1
Stockholm Internationella Hotell och Restaurangskola 2

 

Stort grattis önskar vi på Martin & Servera!

 

Läs mer om Årets Ekokock på www.ekokockar.se
Publicerad2018-09-13

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader