För tillfället upplever vi tyvärr längre svarstider på e-handeln. Vi arbetar med att lösa problemet.Läs merLäs mindre
Produktlarm: Julskinka, kokt skivad, art nr 431403, Martin & Servera, med bäst före datum 12-12-2023, batch nr 361, återkallas efter att listeria påvisats i samband med kontroll och provtagning enligt ordinarie rutiner. Läs mer här.Läs merLäs mindre
Enligt svensk lagstiftning kan vi inte sälja alkoholhaltiga drycker till personer som ännu inte fyllt 20 år. För att du ska kunna ta del av vårt utbud så måste du verifiera din ålder.
/Axfoundation vinnare av Årets Hållbarhetsinitiativ
Axfoundation vinnare av Årets Hållbarhetsinitiativ
Under torsdagen stod det klart att Axfoundation vann Årets Hållbarhetsinitiativ på Dagligvarugalan för sitt arbete med Framtidens mat. En av innovationerna i projektet är den svenska baljväxtfärsen från Torsåker gård – en produkt som vi är stolta över att ha i sortimentet.
På Dagligvarugalan den 8 oktober prisades 20 vinnare i olika kategorier. Syftet med kategorin Årets Hållbarhetsinitiativ, som Axfoundation tog hem vinsten i, är att främja dagligvarubranschens arbete med hållbar utveckling mot en mer hållbar miljö.
Motiveringen till Axfoundations vinst:
”Genom nya innovativa lösningar utmanar vår vinnare en bransch som har stor påverkan på både hälsa och miljö. Årets vinnare samlar forskare, lantbrukare, livsmedelsförädlare och kockar för att hitta goda och hållbara alternativ till kött. Ett arbete som fått stort genomslag i både butiker och restauranger runt om i landet. Arbetet ute på Torsåker har stor potential att göra avsevärd skillnad för framtidens hållbara livsmedelsförsörjning.”
Några av de innovationer och praktiska lösningar Axfoundation arbetat med 2019-2020 inom Framtidens mat:
Svensk Baljväxtfärs: Utvecklat ett hållbart, gott och näringsrikt alternativ till köttfärs för att bidra till ett svenskt proteinskifte.
Resursfisk: Undersöker möjligheten att ta tillvara på underutnyttjade fiskarter som exempelvis braxen.
Fem ton grön fisk i disk: Bygger en infrastruktur för att omvandla vegetabiliska restströmmar till en kvalitativ proteinråvara för odlad fisk.
Antibiotikakriterierna 2.0: Utvecklat branschgemensamma kriterier för antibiotikaanvändning och djurvälfärd vid inköp av kött, mejeriprodukter och sjömat.
Perenna grödor: Ett perent vete har tagits fram genom domesticering av ett flerårigt vetegräs.
Stort Grattis till Axfoundation och alla som jobbar med Framtidens mat!
Publicerad2020-10-09
Vi rekommenderar
Inspiration
Baljväxtfärs - Hållbart producerad med låg klimatpåverkan
Går det att hitta ett alternativ till den köttråvara vi använder allra mest i Sverige: Köttfärsen. Ett alternativ som både har högt näringsinnehåll, är hållbart producerat och har en låg klimatpåverkan? Det var utmaningen som födde idén om en svensk baljväxtfärs.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.