Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

EAT Lancet-rapporten – måltider för hälsa och hållbarhet

18 januari arrangerade Stockholm Resilience Centre i samarbete med ett antal andra vetenskapliga organisationer en svensk lansering av EAT Lancet-rapporten.

Rapporten är den första i sitt slag där en stor mängd forskare inom hälsa, jordbruk och miljö på global nivå tillsammans beräknat vilken förändring som behöver genomföras för att hela livsmedelssystemet ska kunna bli bra för både människors hälsa och hållbart för planeten. Alltså: en planetär hållbar kost. Om jordens befolkning ska kunna förses med hälsosam och hållbar mat i framtiden krävs enligt rapporten att kosthållningen ställs om, att livsmedelsproduktionen förbättras och att matsvinnet minskas.

 

”I Martin & Servera vill vi bidra med att skapa framtidens meny som är hållbar för människor, djur och natur och då är självklart denna omfattande rapport av stort intresse. Den visar att vi behöver göra förändringar inom alla led av livsmedelskedjan. Vi som stor aktör kan på olika sätt vara med att driva utveckling tillsammans med våra kunder och leverantörer. Det kan handla om hjälp med nya recept och produktalternativ, inspirerande utbildningar kring en mer växtbaserad meny till hur vi arbetar med matsvinn längst hela kedjan”, säger AnnaLena Norrman, Hållbarhets- och kvalitets direktör på Martin & Servera.

 

Rapporten behandlar en rad olika ämnen, som hälsa, kost, klimat, miljö, fiske och jordbruk.

Här är en sammanfattning av några viktiga slutsatser ur rapporten:

  • Kostråden som presenteras i rapporten innebär en minskad konsumtion av rött kött ned till 0-200 g i veckan (dagens råd från Livsmedelsverket ligger idag på 500 g i veckan). Råden innehåller också en tio gånger högre konsumtion av bönor, linser och andra baljväxter, en fördubbling av grönsaker och frukt (500 g per dag) samt en kraftig ökning av nötter och frön jämfört med vad som konsumeras i Sverige idag. På global nivå behöver enligt rapporten konsumtionen av socker minska med cirka 50 procent.
  • Enligt rapporten behövs en snabb omställning av produktionen i jordbruket till mer baljväxter, frukt, grönsaker och nötter.
  • Det krävs en kraftig minskning av matsvinnet för att denna omställning ska lyckas. Idag ligger matsvinnet på 30 procent av den globala produktionen av mat.

 Läs hela EAT Lancet-rapporten

Publicerad2019-01-22

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.