Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Årets vinnare av Gulddraken 2018

Nu har samtliga vinnare i Stockholms mest prestigefyllda krogpris utsetts. Årets gulddrakar delades ut under gårdagen vid en gala för Sveriges krogbransch på Fotografiska.

Vinnarna är:

Soyokaze - Krog Lyx

Motivering: Här är det ”less is more” som gäller. Avskalat, intimt, pyttelitet och sublimt. Här får man som gäst en unik upplevelse där råvaran står i centrum medan man bjuds på en enastående enmansshow.

Kagges - Krog Mellan

Motivering: Bra mellanpriskrogar finns det gott om. Men vinnaren i kategorin sticker ut – inte minst tack vare sitt goda humör. Här serveras vi vacker, vällagad och ekologiskt medveten mat på lokala, ofta gröna, råvaror och vi längtar ständigt tillbaka.

Brisket & Friends - Krog Budget

Motivering: Bakom den ruffiga ytan serveras genuin och smakrik lunch och brunch av ett slag vi verkligen inte är bortskämda med. De smaskiga, smältande möra köttstycken vi äter här motiverar väl den extra restid som krävs för att ta sig ut till ”dieseldalen”.

Fosch artisan pâtisserie - Kafé

Motivering: Först är det bakverken man fastnar för, små läckra konstverk. Men när man lyfter blicken är det tydligt att hos vinnaren i kafékategorin går samma hantverkskunnande igen i allt från frukostfrallor och sallader till semlor med glimten i ögat.

Folii - Bar

Motivering: Pålitlig och passionerad, samtidigt nördig på ett sympatiskt och prestigelöst sätt. Hos vinnaren i barkategorin smälter mat, dryck och musik samman till en trivsam helhet, en kvarterskrog av sällan skådat slag i Stockholm.

Framtidsdraken

För att uppmuntra och stimulera studenter i restaurangbranschen delar Gulddraken också ut priset Framtidsdraken. Priset är ett initiativ av Daniella Illerbrand och görs i samarbete med Dagens Nyheter. Framtidsdraken går till fem elever i årskurs två från någon av de medverkande skolorna. Dessa får gå och äta en middag på några av Stockholms bästa krogar.

Därutöver delar Gulddraken ut ett speciellt stipendium som går till två elever i årskurs tre som består av en middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget.

Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury bestående av projektledare/initiativtagare Daniella Illerbrand och DN:s Elin Peters utsett de två vinnarna i kategorin.

Årets hederspris

Hederspriset tillägnades Magdalena Ribbings minne.

Om Gulddraken

DN har i 40 år granskat Stockholms krogvärld och Gulddraken instiftades 2001. Juryn utgörs av DN:s hemliga Krogkommission som anonymt recenserar Stockholms restauranger. Krogkommissionen består av representanter från DN:s redaktion och alla nominerade har testats anonymt, vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köket avgör också bedömningen.
Publicerad2018-02-06

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.