Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Hållbarhetsvinnare hos Martin & Servera

Hållbarhetsvinnare hos Martin & Servera
Årets upplaga av Martin & Serveras hållbarhetstävling, Hållbara Utmanare, där medarbetare, kunder eller restauranggäster nominerat restauranger, hotell och barer har nu avslutats. Fem fantastiska hållbarhetsvinnare har korats.

Det finns många kreativa och inspirerande förebilder i branschen som genom sitt hållbarhetsarbete kan inspirera fler. Det var starten till hållbarhetstävlingen Utmanarna, som nu, i olika skepnader, funnits i hela 10 år. I år förändrades upplägget så att restaurang, hotell och barer kunde nomineras i olika tävlingsklasser.

 
"Vi vill synliggöra allt det arbete, stort och smått, som görs i matsalar, kök, diskrum och barer för att göra branschen mer hållbar och som utmanar oss och vårt hållbarhetsarbete varje dag", säger Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera.

 

Nu har vinnarna korats av juryn som bestod av representanter från Martin & Servera-gruppens alla bolag.

Årets hållbara utmanare, tävlingsklass bar: Agrill, Västerås

  • Agrills bar står för nyfikenhet och inspiration. Ingredienser som inte alltid förknippas med drinkar räddar dessutom överblivna varor från köket när Agrill gör fatwash på överblivet kött, shrubs på överbliven frukt och bitters på kaffet som blivit kvar.

Årets hållbara utmanare, tävlingsklass kök: Sigtunahöjden, Sigtuna

  • Sigtunahöjden tar hållbarhet på allvar. Hög andel ekologisk mat och dryck och fokus på att använda hela råvaran. Det finns en medvetenhet bakom varje beslut. De samlar beställningarna till några få leveranser per vecka och strävar efter minskad energiförbrukning genom noggrann kontroll av värme, kyla och kökets utrustning.

Årets hållbara utmanare, tävlingsklass matsal: Restaurang Koka, Göteborg

  • På Koka har man lyckats skapa en matsal med fina och hållbara material som åldras med värdighet och dessutom är både klimatsmart och bra för arbetsmiljön. Besticklådor infördes och leder till att färre bestick används – och därmed att man inte behöver diska en massa oanvända bestick. Dagliga enkla menyer i besticklådan sparar papper och tryck.

Årets hållbara utmanare, tävlingsklass disk: Stadshusrestauranger, Stockholm

  • Stadhusrestauranger serverar Nobelmiddagen och andra små och stora banketter med 100% miljömärkt disk. De servar och underhåller diskmaskinen regelbundet så att den använder optimalt med vatten, energi och kem och håller längre. Personalen får utbildning i rätt diskhantering för säkerhet, god hygien och diskekonomi. Dessutom används bara miljömärkta produkter för städ, tvätt, personlig hygien och mjukpapper.

 

Utöver de fyra beslutade tävlingskategorierna inrättade juryn också ett extra hederspris för Årets hållbara utmanare, restaurangkedja. Det går till Bastard Burgers för deras arbete för ökad jämställdhet.

  • Bastard Burgers tar jämställdhet fullt ut på allvar och kompenserar föräldraledighet till 100 %. Ett ställningstagande som kostar pengar på kort sikt, men ger vinster för samhället och ökad lönsamhet över tid.

 

Varje vinnare får ett presentkort på 10 000 kr att nyttja för vidareutbildning hos Martin & Servera-gruppens utbildningsverksamhet GastroMerit plus en korg med godsaker från koncernens bolag.

Läs mer om vinnarna

Inspiration

Agrill, Västerås: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass bar

”Baren och köket har ett kreativt samarbete för att minska matsvinnet. Vår barchef Salar Azizi brinner för de här frågorna och det är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Det är otroligt roligt att vinna den här kategorin”, säger Simon Barhaido, delägare, restaurang Agrill, Västerås.
Inspiration

Stadshusrestauranger, Stockholm: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass disk

100 procent miljömärkta produkter i kem, disk och städ. Det är bara en liten del av Stadshusrestaurangers omfattande miljö- och hållbarhetsarbete. Möt Madeleine Björk, platschef på Stadshusrestauranger.
Inspiration

Restaurang Koka, Göteborg: Vinnare av Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass matsal

På Koka jobbar hela teamet med hållbarhet i stort och smått – från kök till matsal. Björn Persson är glad över att restaurangen har utsetts till Årets hållbara utmanare i klassen matsal.
Inspiration

Sigtunahöjden, Sigtuna: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass kök

”Den här utmärkelsen ger verkligen cred till vårt köksteam”, säger Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare, hotell- och konferensanläggningen Sigtunahöjden.
Inspiration

Bastard Burgers: Hederspris i Årets hållbara utmanare 2020, restaurangkedja

Bastard Burgers kompenserar föräldrapenningen till 100 procent. Syftet är att skapa ökad jämställdhet men också att behålla fler kvinnor i branschen. Möt Simon Wanler, grundare och delägare.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Hållbarhet

Vårt hållbarhetsarbete

För att kunna vara restaurangens bästa partner behöver vi agera som ledare inom hållbarhet och göra det enkelt för dig att göra hållbara val.
I praktiken betyder det att du automatiskt är en del av allt det arbete som Martin & Servera gör för en mer hållbar framtid. Om du önskar kan du välja att ta ytterligare steg i hållbar riktning, genom att till exempel välja mer ekologiska produkter, mer växtbaserat eller dra ner på antalet leveranser per vecka.
Publicerad2020-12-14

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.