Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Exceptionell Råvara

Inspiration

Tre dagar, tre djur och hundratals smaker

Nöt, gris och fågel är djur som diskuterats flitigt under Exceptionell Råvaras tre utvecklingsmöten under mitten av augusti 2017. Under tre intensiva dagar har allt ifrån mjölkkor till Linderörds grisar och svensk blå anka genomgått professionell bedömning från av en jury beståendes av Sveriges kockelit.
Inspiration

Exceptionella smaker, gamechangers och framtidens foder

Måndag den 2 oktober hölls Smakmötet 2017 med Exceptionell råvara. Under en heldag på Torsåker gård i Upplands Väsby möttes representanter från hela livsmedelskedjan i fördjupande provningar och panelsamtal om framtidens köttproduktion. Martin & Servera är stolta sponsorer till projektet.
Exceptionell Råvara är en förening där Sveriges bästa kockar möter Sveriges bästa bönder för att tillsammans utveckla nästa generation av exceptionella svenska matråvaror.

Projektet Exceptionell Råvara initierades 2011 av kocken och krögaren Björn Frantzén tillsammans med journalisten Mattias Kroon, för att utveckla kvaliteten på svenska råvaror. Martin & Servera, tillsammans med LRF, Svenskt Kött och VisitaSweden, stöttar med kunskap och resurser.

"Projektet har skapat värdefulla möten där kockarna har hittat leverantörer av kvalitetsråvaror till sina restauranger. Genom samarbete med Martin & Servera finns möjligheter att utveckla distributionen av exceptionella råvaror från producent till kock." berättar Christina Gezelius, informationschef hos Martin & Servera.

Projektet avslutades 2015 och Exceptionell Råvara drivs numera som en förening med målet att utveckla Sveriges bästa råvaror tillsammans med producenter och kockar.

Smakmöten där kockar och uppfödare möts

Regelbundna smakmöten hålls där deltagarna gemensamt diskuterar smak, konsistens, doft och utseende på utvalda produkter. Första åren låg fokus på griskött, kyckling, smör och grädde. Under de senaste åren har även nötkött och grönsaker provats.

Samtalen kockar emellan ger en bild av vad en exceptionell råvara kan vara. Samtidigt ökar modet hos producenterna när de möter kockar som är villiga att betala för exceptionella råvaror.

Under mötena poängsätts råvarorna och kan få diplom som Exceptionell Råvara.

Mer information om Exceptionell Råvara

 

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader