Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Svenska Kocklandslaget

Nyhet

GULD! Svenska Kocklandslaget är bäst i världen!

Under prisutdelningen på Culinary World Cup fick Svenska Kocklandslaget guldpoäng på både kalla bordet och varmköksupplagningen, men skulle dessa poäng verkligen räcka hela vägen? Det gjorde det!!!
Inspiration

En anka som ledde till guld - Svenska Kocklandslaget tävlade med anka från Viking Fågel

I november var det dags för Culinary World Cup i Luxemburg. Svenska Kocklandslaget har valde att tävla med anka som huvudråvara på en av rätterna i varmköksupplagningen. Hur tänkte kockarna i laget kring valet av råvara och varför valde man egentligen anka?
Martin & Servera är stolt samarbetspartner och en av huvudsponsorerna till Svenska Kocklandslaget under perioden 2017–2020.

Tillsammans med våra dotterbolag Grönsakshallen Sorunda och Fällmans kött jobbar vi med att leverera rätt råvaror till laget. Ett dedikerat team ser till att Kocklandslaget får exakt de produkter de önskar

Kocklandslagets tävlingsmeny lagas och utvecklas under nästan ett år. När Svenska Kocklandslaget bestämmer råvarorna till sin tävlingsmeny brukar sex till sju råvaruproducenter bli extra inblandade.

Utöver arbetet med att hitta rätt råvaror till laget genomför vi många aktiviteter tillsammans med laget. Det kan vara gästspel på mässor eller hos någon av våra kunder. 

Culinary World Cup 2018: Svenska Kocklandslaget vann guld!

Culinary World Cup arrangeras vart fjärde år i Luxemburg. Det är den näst största tävlingen och inofficiellt kallas det för VM för lag. De 30 bästa nationerna från hela världen tävlar i två grenar, Kalla Bordet och Varmköket. Svenska Kocklandslaget fick guldpoäng på både kalla bordet och varmköksupplagningen. Laget korades till Culinary World Cup-segrare!

Kalla Bordet

Kalla Bordet, eller ”Showmatsbordet” genomförs den 24 november och kan närmast beskrivas som matkonst. Här bedömer domarna de 26 rätterna på det 12 kvadratmeter stora bordet enbart efter utseende och teknik, så kallad ”Visuell Smak”. Alla rätter presenteras kalla och täcks med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. Kalla Bordet innehåller också en skulptur som ligger utanför tävlan. Denna spektakulära skapelse ska vara gjord i enbart ätbart material, oftast choklad och socker.

Varmköket

Varmköket som genomförs den 26 november, är restaurangdrift i skarpt läge. Utmaningen består i att skapa en trerättersmeny för 110 gäster som tillagas från grunden på plats i tävlingsköken på tävlingsarenan. På sex timmar ska laget laga förrätt, varmrätt och dessert. Sedan öppnar restaurangen och gästerna tar plats i matsalen. Domarna finns hela tiden på plats i köken. De plockar slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt för bedömning. Domarna bedömer allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, team-work i köket och hur servicen flyter. Men självklart är det smak och presentation som värderas allra högst.

Kocklandslagets medlemmar 2017-2020

Svenska Kocklandslaget består av tolv medlemmar. Lagets första mål är Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018. Därefter satsar man på Culinary Olympics 2020, där målet inte bara är pallplats utan guld.

Team Manager

  • Fredrik Andersson, Gothia Towers, Göteborg

Kockar

  • Jimmi Eriksson, jimmigastronomi.se, Stockholm
  • Anders Karlsson, The Absolut Company, Stockholm
  • Daniel Haynes, TAP room, Stockholm
  • Henrik Herbertsson
  • Ludwig Tjörnemo, Operakällaren
  • Anders Isaksson, frilans

Konditorer

  • Sebastian Pettersson, Oaxen Krog, Stockholm
  • Kasper Kleihs, Upper House Dining, Göteborg

Team Captain

Jimmi Eriksson är lagkapten, vilket innebär att han är Team manager Fredrik Anderssons högra hand.

"Jimmi har ett kreativt driv och har växt väldigt mycket under vårt första år tillsammans. Han har växt in i rollen och tillsammans med övriga laget ser han med stor spänning framemot lagets medverkan i VM", säger Fredrik.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader