Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Event

Bocuse d'Or final 2019

När:
29-30 januari 2019
Var:
Lyon, Frankrike

24 nationer gör upp om finalen i Bocuse d’Or, Kock-VM i Lyon. För Sverige tävlar Sebastian Gibrand som vi såklart hejar på!
Efter månader av förberedelser gör 24 av de mest lovande kockarna i världen upp i finalen av Bocuse d’Or under två intensiva tävlingsdagar. Tävlingen går av stapeln den 29e januari och vinnaren utses den 31e januari.

Silver tog Sverige till final

Sveriges kandidat Sebastian Gibrand vann silver i Bocuse d’Or Europe i Turin förra året och säkrade platsen till finalen. Han är ursprungligen från Helsingborg men bor sedan flera år i Stockholm där han bland annat jobbat på Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén. Idag driver han en egen konsultverksamhet inom Gastronomi.

En hyllning till Nobelpriset

I Sebastians team hittar vi bland annat Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien, Gustav Leonhardt, commis och Tommy Myllymäki som leder och coachar det svenska teamet.
Tillsammans har de tränat hela hösten, och tagit fram tävlingsrätter som de valt ska hylla Nobelpriset.

En tävling i två grenar

Tävlingen består av de två grenarna - fatpresentation och tallrikspresentation. På fem timmar och 35 minuter ska de två rätterna hinna tillagas och presenteras för 14 personer i juryn. Utöver godast mat, bedöms de på presentation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Rätterna ska även ha en tydlig anknytning till hemlandet. Alla lag tävlar med samma råvaror.

Fatpresentationen ska i år bestå av kalvracks med tillvalen kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås. Kalvracksen ska presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga. Rätten är en hyllning till tävlingens grundare Paul Bocuse, som gick bort tidigare i år.

Tallrikspresentationen ska bestå av två stycken identiska Chartreuse i modern tolkning. Den ska tillagas i form på grönsaker och skaldjur (ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor), där minst hälften ska vara grönsaker. Rätten kan liknas vid en tårta.

"Chartreuse är en fransk klassiker, men nu för tiden är den mycket ovanlig och serveras sällan, eller aldrig, ens på franska finkrogar. En spännande utmaning som tillåter oss att vara riktigt kreativa."

Sebastian Gibrand

”Med min matlagning vill jag hylla Nobelpristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och hårda arbete som har och har haft stor inverkan i allas våra liv. Med dessa människor i åtanke har jag inför VM förberett mitt livs måltid. Här finns fysik, ekonomi, kemi, kultur, hälsa och inte minst diplomati. En måltid är ju dessutom en symbol för fred”, säger Sebastian Gibrand.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.

Läs mer om finalen här: http://www.bocusedor.com/bocuse-d-or-finale-2019-1

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader