Sex finalister gjorde i år upp om titeln Årets Ekokock 2018 i Växjö Konserthus. Teman för årets tävling var: Modern nordisk matlagning från grunden, Hylla alla de kockar där ute som brinner för en bättre värld, Hållbarhetstanken i fokus samt Bevara det genuina hantverket och yrkesstoltheten. Årets Ekokock genomförs av Föreningen Ekokockar i samarbete med KRAV, som också sitter med i juryn.
Juryns vinnarmotivering till Hanna Lukowiesky:
”Ett energifyllt arbete som speglar sig både i kök och på tallrik. Med stor omsorg och kärlek för råvaran och respekt för dess ursprung”.
Hanna Lukowiesky jobbar sedan två år på den gotländska KRAV-certifierade Lilla Bjers.
Unga Ekokockar vanns av Dackeskolan
Unga Ekokockar är en tävling för gymnasiets elever på restaurangprogrammet. Tävlingen startar redan i årskurs två med semifinaler som i år genomfördes under fyra dagar på Gotland.
I år deltog 21 lag i semifinalen och sex av dem gick sedan vidare till finalen i Växjö under MAT 2018. I finalen går eleverna i årskurs tre.
Vinnandet laget blev Dackeskolan i Mjölby med Erika Martinson, Natalie Petersson, Ebba Frid. Lärare: Katarina Westlund.
Vinnarmenyn:
”Gårdsfisken i lingonskogen” = klassiska småländska smaker. Stekt rödstrimma, crunch på slagsida med gulbeta från Ekobacken, äggkräm, riven pepparrot, brynt smör med lingon och friterad blast av gulbeta och en nypa kärlek.
“Lilla skutt” = morotsknippe. Morotsbuljong med frasig dumplings fyllda med linser, vitkål och morötter serveras med rökt gräddfil, sesamrostad morot, syrad rödkål, morotspuré och crudité på morot.
“De går lika bra med selleri” = Werner Werner. Rosmarin -och saltkolaglass med smörstekt rotselleri- och äpplekaka, inkokt rotselleri, äppelkompott, friterat rotsellerinystan och rosmarinolja.
Motivering:
"För att ha presenterat en meny med stor glädje, vilket avspeglar sig i samtliga tallrikar. Tre kreativa, nyskapande kreationer med bra balans och höga smaker. Ett hållbarhetstänk och hantverk som bådar gott för framtiden."
Lagen som tävlade i årets final:
Grillska gymnasiet, Sundbyberg
Dackeskolan, Mjölby
Wisbygymnasiet, Gotland
Ryssbygymnasiet, Ryssby
Stockholm Internationella Hotell och Restaurangskola 1
Stockholm Internationella Hotell och Restaurangskola 2
Stort grattis önskar vi på Martin & Servera!
Läs mer om Årets Ekokock på www.ekokockar.se