Måltidsservice i Härryda Kommun
Måltidsservice i Härryda Kommun tog hem vinsten i klassen kök inom vård, skola och omsorg.
Motiveringen:
”Att sammanfatta Härryda Kommuns alla åtgärder för minskat matsvinn är en utmaning. De har nämligen gjort så mycket. Framför allt har de tänkt. De identifierade brist på medvetenhet om problemet matsvinn som ett kommunikationsproblem och satte in åtgärder. De har sett att ju närmare gästen maten lagas, desto mindre svinn uppstår, så nu får alla nya skolor tillagningskök. I köken har slentrianmässigt släng blivit till kreativt tänk om hur råvaror kan nyttjas till max. Till och med gurkskalen torkas och blir pulver för smaksättning. Mottagningsköken har numera ett krispaket att ta till om maten inte räcker, i stället för att alla beställer lite extra för säkerhets skull”.
Härryda Kommun har höga ambitioner och tydliga mål. 2030 ska matsvinnet ha minskat med 50 %.
Bryggerikrogen i Nora
Bryggerikrogen i Nora tog förstaplatsen i klassen hotell, restaurang och café.
Motiveringen:
”För att minska svinnet i samband med det årliga julbordet har Bryggerikrogen valt att servera i fem serveringar och koncentrerat utbudet så att tio sillar blivit tre. De köper hela djur till restaurangen, filéerna går till à la carte, de använder vissa styckningsdetaljer för att röka till julchark och rullar julköttbullar av färsen. Det här nya arbetssättet har visat sig minska matsvinnet med uppåt 40 procent, fördubbla antalet julbordsgäster och samtidigt gjort jobbet mer kreativt.”
Bryggerikrogen tror att den klassiska buffén snart är överspelad, då buffé ofta ger upphov till mycket svinn.
Stort grattis till vinnarna!